стрічка

«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку

29 Листопада 2021, 16:10
Альона Романюк 3844
Альона Романюк

У Луцьку відбувся шостий West Media Forum. Він проходив під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».

27 листопада у блоці «Своя правда: якість і роль історичних наративів у медіапросторі» виступила медіаекспертка, авторка влогу «По той бік інфи» Альона Романюк.

Вона розповіла про власний досвід роботи з темою Чорнобильської катастрофи.

«Ми всі живемо поряд найбільшої атомної катастрофи у світі. І я коли працювала як редакторка «По той бік новин», робила спец-проєкт «По той бік Чорнобиля» і спростовувала фейки та маніпуляції, які стосуються Чорнобильської катастрофи і тих міфів, у які вірять українці», – пояснила медіаекспертка.

Альона вже три роки допомагає своїм друзям та колегам, які через сучасне мистецтво та медіа намагаються показати, що ми не нація жертв, які постраждали від Чорнобиля, а нація яка навчилася жити, переживши найбільшу атомну, ядерну катастрофу.

«Мені запам’яталася інсталяція одного іспанського митця, який знав про Україну всього два факти. Перший – це Голодомор, і другий – це Чорнобильська катастрофа. Він зобразив велику таку гірку борошна і сліди людські, власне про те, як українців винищували і як вони виживали. І порівняння борошна було не тільки із голодом 33 та 32 років, коли не було хліба, але й із таким міфом, як радіоактивний попіл, у який досі вірять і який поширює російська пропаганда», – розповіла Альона.

«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку
«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку

Читайте також: «Ми систематизовано маємо протидіяти дезінформації», – засновник проєкту «БезБрехні» у Луцьку

Також експертка навела опитування Київського міжнародного інституту соціології за 2020 рік. Виявилося, що:

  • 60% українців не знають дату аварії на ЧАЕС;
  • 92% не знають на сьогодні норм радіації.

«Ця цифра насправді жахає через те, що у будь-який момент можна закинути фейк, що у нас новий вибух десь, і українці повірять. Тому що нас уже било. Ми вже маємо цей досвід», – каже Альона Романюк.

На весні 2021 року виникла ситуація, коли багато медіа, посилаючись на одну громадську організацію, написали, що в Україні вивозили чи завозили ядерне паливо чи ядерні відходи. Різниця була в окремих публікаціях. І через це ніби стався великий сплеск радіації.

«Що трапилося? Насправді громадська організація слідкувала за датчиками, які стоять у різних регіонах нашої країни і в тому числі й у Чорнобилі. Дійсно, ці датчики показали сплеск радіаційного фону. Справа у тому, що волонтери та активісти відразу поїхали в Чорнобиль з дозиметрами показувати, що радіаційний фон в нормі і нічого не відбувається. Але що трапилося? Кому вірити? Сплеск дійсно був», – розповіла експертка.

Альона зазначила, виявилося, що відбувалася повірка цих датчиків. Аби це зробити, їх спеціально опромінюють високими дозами. Цю інформацію фіксують і автоматично передають і публікують на різних сайтах.

«У цей момент, активісти це побачили, написали, а медіа розтягнули. Відповідні органи ніяк не повідомили про те, що буде відбуватися планове повірення ось цих датчиків. Тому ось ця цифра теж жахаюча», – сказала Альона Романюк.

«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку
«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку

Читайте також: «Люди вірять в теорію змови, тому до них важко достукатися», – журналіст Ален Гіймольу Луцьку

За словами експертки, у 1977 році, коли запустили АЕС, відразу надходили повідомлення і фіксувалися порушення щодо будівництва ЧАЕС. Джерела радіації й певні аварії були у 1982-1984 роках, але люди про це не знали.

«Аварія 1986 року була не перша. Більше того – подібна аварія була на Ленінградській атомній у 70-х роках. І як би врахували той досвід…», – каже експертка.

«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку
«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку

Жінка була в зоні аварії багато разів і возила туди кілька престурів не тільки з України, але й з-за кордону. Також організовувала там просвітницькі заходи.

«Досі чомусь багато-хто перед тим, як їхати в Чорнобиль, беруть таблетки йоду.  А знаєте звідки це пішло? Справа у тому, що дійсно, коли трапилася аварія на ЧАЕС було дуже багато радіоактивного йоду «Йод 131». Якщо у нас є нестача – відповідно ми його поглинаємо максимально. З самого початку, коли трапилася аварія, дійсно потрібно було приймати йод у таблетках. Проте період розпаду йоду становить вісім днів», – зазначила Альона.

Читайте також: На West Media Forum розбиралися, хто сприяє поширенню дезінформації в Україні

Експертка розповіла, що радянська влада декларувала гласність і відкритість, але це були лише слова, адже по факту все виглядало зовсім інакше. 

Перше повідомлення про те, що трапилася аварія на ЧАЕС з’явилося через 36 годин на Прип’ятському радіо. На третій день – 28 квітня, через 68 годин, з’явилося повідомлення в програмі «Время» про те, що на ЧАЕС сталася аварія і пошкоджений один з реакторів і приймають всі заходи та надають допомогу.

«Загалом цей текст вмістився в 14 секунд. Ось так розповідали. Ось така була гласність та відкритість», – додала експертка.

У газеті «Правда» 29 квітня писали, що на ЧАЕС сталася аварія, яка призвела до певного витоку радіоактивних речовин і що на цей момент радіаційні обставини на станції та прилеглій території стабілізували.

«Активна стадія аварії 10 днів. Але в газеті вже стабілізували атмосферу. І в ній же 2 травня також написали, що радіоактивність на території селища і станції зменшилася у півтора та два рази і що ведуть роботи з дезактивації. Але ці «півтора та два рази» все одно шалено високий рівень і люди отримували шалені дози опромінення – про це ніхто не говорив», – розповіла авторка.

Альона зазначила, що з 13 до 15 травня провели понад 270 «пояснювальних бесід» із так званими базіками та панікерами. Серед них були вчені, які ініціативно проводили заміри рівня радіації в повітрі та рослинах, заявляли, що багато співробітників постраждали й у них вражені щитоподібні залози, що усі сільськогосподарські рослини сильно забруднені.

«Ось хто були панікери та базіки. Ті люди, які насправді розуміли, що відбувається за певними показниками і що від людей приховують правду. А тим часом відбувалось насадження правдивих наративів, тому що потрібно було заміщати ось ці панічні чутки хоча б чимось», – сказала Альона.

Читайте також: «Після збиття малайзійського боїнга Україна постраждала від пропаганди РФ», – журналіст з Нідерландів

30 червня 1986 року КДБ спеціальним документом ввів у дію інформацію, яку людям не можна було знати. Зокрема, це:

  • справжні причини аварії;
  • характер руйнувань;
  • обсяги ушкоджень устаткування і систем енергоблоку та АЕС;
  • радіаційні обставини;
  • фактичний стан активної зони реактора;
  • ступінь ураження людей на АЕС разом з відомостями про характер їхньої діяльності й особливості аварії;
  • опромінення персоналу та залучених організацій й інше.

«Вся інформація яка стосувалася аварії і її наслідків була замовчана. Просто засекречена. І я пишаюся тим, що я живу в Україні, де розсекретили усі документи з грифом «секретно». Коли ти туди поринаєш, то просто розумієш, що це був злочин проти людей. Також треба розуміти, що історія Чорнобиля, саме інформаційна складова, для нас не закінчилася. Її зараз дуже активно використовує Росія. Як і використовувала завжди», – зазначила медіаекспертка.

«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку
«Історія Чорнобиля для нас не закінчилася», – медіаекспертка Альона Романюк в Луцьку

Популярні фейки щодо радіації та катастрофи ЧАЕС:

  • червоне вино та горілка захищає від радіації;
  • Україна найбільше постраждала від аварії на ЧАЕС;
  • аварія сталася з вини персоналу;
  • йод захищає від радіаційного забруднення;
  • у ЧАЕС живуть соми-мутанти;
  • у Чорнобиль не можна потрапити офіційно;
  • на ЧАЕС був «ядерний гриб»;
  • Чорнобиль досі впливає на щитоподібну залозу;
  • у Чорнобилі можна збирати гриби та ягоди;
  • ЧАЕС давно не працює;
  • прості люди не ставили запитань і мовчали про аварію.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Також приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин. А також Instagram.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024