стрічка

Маніпуляції про репарації та шахрайські збори на армію: деза на Рівненщині у вересні

03 Жовтня 2022, 19:47
Маніпуляції про репарації та шахрайські збори на армію: деза на Рівненщині у вересні 3372
Маніпуляції про репарації та шахрайські збори на армію: деза на Рівненщині у вересні

У вересні в рівненському інформаційному просторі дезінформатори особливо не змінювали тону.

Традиційно фейкороби спекулювали на темі війни, грошових виплат біженцям, а також релігії.

Моніторингова група фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізувала близько 50 спільнот рівненського сегмента Facebook, 15 сторінок місцевих депутатів, новинні стрічки місцевих онлайн-видань, а також анонімні телеграм-канали.

Зазначимо, що досить часто минулого місяця телеграм-пабліки публікували новину про те, що затримали бурята, який знущався із українського військового. Пропонували фото того, що зробили з окупантом. Зрозуміло, що ніяких світлин при переході за пропонованим лінком не було – посилання вело на інший канал.

Нерідко звучала й різного роду інформація, що стосувалася білоруської пропаганди. Зокрема, мережею ширилися відео із заявами лукашенка, на яких диктатор говорив про те, що в Україні начебто створюють спецполки,  аби повалити владу та приєднати білорусь до НАТО. Згадувалося й про те, що самопроголошений президент наказав «прикрити» кордон із Україною та по тривозі підіймати військові формування.

Щодо релігійної тематики, то тут поширювачі дезінформації згадували про начебто розкол в московському патріархаті, а також казали, що насправді війна в Україні йде на двох фронтах: окрім нападу армії рф, парафіянам мп «доводиться воювати й за свої храми»…

Маніпуляція про те, що Польща вимагає в Німеччини репарації

Колишній голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук поширив на своїй сторінці у фейсбук допис про те, що Польща запросила в Німеччини відшкодування за втрати, завдані під час Другої світової війни. З його слів, йшлося про суму в 1,32 трильйона доларів.

Насправді ж, на офіційному рівні жодних вимог щодо репарацій висунуто не було. Тему відшкодування у день 83-річчня вторгнення Третього Рейху до Польщі, що стало початком Другої світової війни, підняв під час своєї промови лідер правлячої партії «Право і Сила» Ярослав Качинський.

Своєю чергою в німецькому МЗС відповіли на це, що свого часу офіційна Польща неодноразово відмовлялася від усіх претензій на воєнні репарації. Тому, мовляв, тема закрита. До того ж на жодному з офіційних сайтів польської влади наші фактчекери не знайшли ані слова про наміри «шукати справедливості».

Фейк про пожежу на торф’яниках

Так намагалися «накрутити» вподобайок та підписників адміністратори телеграм-каналу, що бажане видали за реальне. Зокрема, відео, на якому видно довжелезний корок з автівок, який утворився через густий дим, піднесли під «соусом» пожежі на торф’яниках.

Насправді ж торф на Рівненщині останнім часом зовсім не горів. Задимлення ж спричинило горіння трави на болоті. До того ж пожежа в тих краях трапилася за кілька днів до того, як анонімні телеграм-пабліки видали її за горіння на торф’яниках.

Шахраї збирають гроші від імені голови РВА

Сколихнуло минулого місяця мережу повідомлення, що начебто голова Сарненської районної військової адміністрації Олександр Кохан дзвонить жителям краю особисто, або через своїх представників, та просить підтримати його збір коштів на потреби Збройних сил України. Свідки зауважували, що подібні дзвінки надходили не лише пересічним людям, а й підприємцям району.

Посадовець миттю відреагував на цю інформацію та заявив: ані він, ані його представники жодних зборів не проводять! Шахраї просто намагаються «зіграти» на актуальній темі та нажитися на довірливості людей.

Також Олександр Кохан повідомив, що недобросовісними «ділками» уже займаються компетентні органи.

 

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Рівненщини, трьох телевізійних каналах, 15 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024