стрічка

На Рівненщині поширюють повідомлення, що Польща готова вимагати гроші від Німеччини

09 Вересня 2022, 14:43
На Рівненщині поширюють повідомлення, що Польща готова вимагати гроші від Німеччини 1319
На Рівненщині поширюють повідомлення, що Польща готова вимагати гроші від Німеччини

Упродовж декількох останніх днів у рівненському сегменті Facebook ширяться повідомлення про те, що Польща висунула Німеччині грошовий ультиматум на відшкодування збитків, заподіяних під час Другої світової війни.

Про це, зокрема, написав й колишній голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук. Про наміри поляків отримати компенсацію писала й низка центральних українських видань, зокрема й LB.

Перевіривши цю інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Зазвичай, дописи з цього приводу не багатослівні. Користувачі зазначають лише, що сума компенсації сягає 1,32 трильйона доларів та схвально оцінюють бажання Польщі отримати відшкодування.

ПЕРЕВІРКА

У день 83-річчня вторгнення Третього Рейху до Польщі, що стало початком Другої світової війни, лідер правлячої партії «Право і Сила» Ярослав Качинський сказав, що Польща готова запросити у Німеччини компенсацію збитків, яких вона завдала країні протягом 1939 – 1945 років – це ПРАВДА. Таку заяву політик зробив перед презентацією у Варшаві рапорту про втрати, яких зазнала Польща внаслідок агресії та німецької окупації.

Як пише польське видання PAP, суму понесенених у Другій світовій збитків Качинський оцінив у 6,2 трильйона злотих та додав, що офіційна Варшава вимагатиме цих грошей у Німеччини. В дораловому еквіваленті ця сума приблизно становить 1,3 трильйона.

Втім, на офіційному сайті президента Польщі Анджея Дуди немає ні слова про те, що його країні має намір запросити в Німеччини компенсацію за втрати та збитки, заподіяні в Другій світовій війні. Відповідно, повідомлення про запрошені репарації, які ширилися українським інформпростором – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Своєю чергою німецьке видання Reuters, посилаючись на Міністерство закордонних справ Німеччини, повідомляє, що у 1953 році тодішні комуністичні правителі Польщі відмовилися від усіх претензій на воєнні репарації під тиском Радянського Союзу, який хотів звільнити Східну Німеччину, також радянського сателіта, від будь-яких зобов’язань. 

«Позиція уряду Німеччини незмінна: питання репарацій закрито»,– заявив речник МЗС Німеччини. «Польща відмовилася від подальших репарацій давно, у 1953 році, і відтоді це неодноразово підтверджувала».

ВИСНОВОК

Дійсно, лідер однієї з правлячих партій Польщі Ярослав Качинський заявив, що сусідня Німеччина повинна відшкодувати його країні репарації. Втім, посилаючись на давню відмову від компенсації, а також кількаразове підтвердження такого рішення, німці не збираються платити за збитки, заподіяні цій країні під час Другої світової війни. Однак наразі на офіційному рівні вимог не висунуто, тому це –  МАНІПУЛЯЦІЯ!

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024