стрічка

Я дуже хочу, щоб українці могли показати, як бачать Україну, – польський режисер Єжи Залевський

24 Січня 2024, 11:45
Єжи Залевський 4926
Єжи Залевський

На восьмому West Media Forum у Луцьку польський кінорежисер та продюсер Єжи Залевський запрошував журналістів до співпраці.

Єжи Залевський є режисером документальної стрічки «Анна Валентинович. Звідки ми приходимо, хто ми, куди прямуємо» про приватне та професійне життя однієї із засновниць і активної діячки польської «Солідарності», що народилася на Рівненщині.

«Кілька літ тому я закінчив фільм про Анну Валентинович. У 2014 році вперше приїхав до України. Зі свого фільму про Анну Валентинович я дізнався, що вона була українкою. Тому я приїхав побачити, що відбувається у вашій країні і яка тут ситуація», – розповів Єжи Залевський.

Читайте також: У Луцьку відкрили виставку про матір польської «Солідарності» українського походження Анну Валентинович

Режисер зауважив, що він дуже хоче лишити фільм про співзасновницю польської незалежної профспілки «Солідарність» в Україні, і з радістю ним поділиться із телекомпаніями.

«У зв’язку із появою цього фільму я почув, що є потреба, аби Анна повернулася, у певному сенсі, додому, власне, на Україну. І ця ідея з’явилася у товариства «Рідний дім», – зазначив кінорежисер.

Назва організації «Рідний дім» – це назва семінару, якого Анна Валентинович організовувала у Польщі з турботою про рідний дім. Згодом, з’явилася ідея відкрити центр відомої діячки у Рівному та Польщі.

«Для себе зрозумів, що ми українці та поляки зовсім мало знаємо про свої культури. І, власне, тепер я хочу, щоб ми це наздогнали і дізналися більше. Я б дуже хотів щоб центр у Рівному – це був центр, де ми могли б зустрічатися, спілкуватися, обмінюватися досвідом», – додав кінорежисер.

Також продюсер додав, що має в планах видати єдине видання сучасних творів української та польської літератури у перекладі.

Читайте також: Досвід, який здобули українські журналістки через війну: гендерна дискусія на West Media Forum

Зокрема, митець зауважив, що українці та поляки не знають кінематографу одне одного. Тобто, українці не знають польських фільмів, так саме як і поляки не знають українських.

«Я дуже хочу, щоб українці та українські журналісти, кінематографи могли показати, як ви бачите Україну, і ми (мається на увазі поляки - ред.) готові допомогти в цьому фінансово, щоб ваше бачення теж з'являлося. Дуже запрошуємо, панове, до співпраці. Мені цікаві ваші ідеї та пропозиції», – зазначив Єжи Залевський.

Варто зауважити, Центр імені Анни Валентинович став співорганізатором восьмого West Media Forum.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024