стрічка

«Українська стратегія Гройсмана» має всі шанси потрапити у парламент, – думки експертів

08 Липня 2019, 13:26
«Українська стратегія Гройсмана» 1648
«Українська стратегія Гройсмана»

Рейтинги «Української стратегії Гройсмана» стабільно зростають. Нова політична сила, яка активно набирає оберти, впритул наблизилась до 5% бар’єру і вочевидь займе місця у парламенті. Останній рейтинг дослідницької компанії «Active Group» демонструє, що серед виборців, які вже визначились зі своїми голосами, партія діючого Прем’єр-міністра набирає 4,1%.

Зважаючи на те, що політична партія Володимира Гройсмана є чи не «наймолодшою», таке стрімке зростання рейтингу активно обоворюють експерти. 

Журналіст та політолог Кирило Сазонов на своїй сторінці у Facebook висловив впевненість, що Прем’єр та його партійна команда не просто пройдуть у парламент, а й займуть місця у правлінні Верховної  ради. 

«Значно цікавіше дивитись на рейтинг Української стратегії Володимира Гройсмана, Опоблоку та РПЛ Олега Ляшка. Загальний рейтинг серед усіх опитаних нижчий, ніж серед тих, хто твердо має наміри йти на вибори і вже визначився. А це, з урахуванням низької явки влітку, дуже важливий показник. Яка користь від виборця, який підтримує партію морально з дачі чи узбережжя? Лише той, хто обов’язково прийде і проголосує, має значення. Так що, думаю, ми побачимо Володимира Гройсмана і його «Українську стратегію» у новому скликанні Верховної Ради, а може і в правлінні. Перші розчарування у діях Зеленського і Порошенка переходять у лави прибічників прем’єра…», – йдеться у дописі Сазонова.

Окрім цього, на думку політолога, Гройсману  є про що відзвітувати перед народом, а це дороги, медична реформа, реформа освіти, підвищення заробітніх плат і пенсій: «Взагалі у Гройсмана є право та можливість чесно пред’явити людям усі ті досягнення, які присвоїв Порошенко».

Політолог, керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко наголосив, що цікавим моментом є те, що «Українська стратегія» відмовилась від висування кандидатів по мажоритарним округам.

«Можливо, тим самим хочуть показати виборцю, що впевнені у своєму подоланні п’ятивідсоткового бар’єра, і роблять ставку на командну перемогу…», – вважає Фесенко.

Більшість українців вважають, що керувати Урядом повинна людина з досвідом. Саме тому стабільне зростання рейтингів «Української стратегії» напряму пов’язане з бажанням бачити Володимира Гройсмана прем’єром і надалі. Згідно результатів опитування, кожен десятий українець хоче бачити його на чолі майбутнього уряду. 

У цьому впевнена і політична експертка та Світлана Кушнір:

«Понад 10% громадян хотіли би, аби на посаді залишився Гроймсан. До речі, більше половини опитаних зазначають, що хочуть бачити на цій посаді людину зі значним досвідом керування країною і доробком корисних справ. До того ж у віковій категорії громадян, що хочуть бачити досвідченого керманича уряду переважають якраз люди більш старшого віку – це саме ті, які точно прийдуть на виборчі дільниці навіть у липневу спеку.

Я думаю, що такий запит Гройсман-прем’єр може задовільнити реальними справами, тим паче, що час довести виборцям ефективність управління виконавчою вертикаллю до 21 липня ще є. Бо за даними соціологів рівень довіри до Володимира Гройсмана – майже 20% і має тренд на зріст.

А от іншим претендентам залишається лише згадувати минулі здобутки та критикувати (а, ну це у нас – завжди, хто б що не робив, а все не так)», – написала на своїй сторінці у Facebook Світлана Кушнір.

Політтехнолог Олексій Голобуцький також зауважив, що «Українська стратегія» Гройсмана цілком може добрати до 5% бар’єра. Так, боротьба іде за кожен відсоток, але в Гройсмана є мінімум дві реальних переваги»

«Перше: виборці позитивно оцінюють результати його роботи за 3 роки. Результати, які кожен може «помацати» – ті ж дороги. Електоральний потенціал цього пункту ще тільки почали конвертувати в голоси.

Друге: дуже багато пунктів, на яких піаряться інші політики і їхні партії, за фактом реалізовані саме Кабміном Гройсмана – і цей момент також можна конвертувати в голоси. Навіть більше: те, що той же Зеленський тільки обіцяє, – «держава в смартфоні», скажімо, – за фактом вже частково реалізував той же Уряд Гройсмана. Дев’ять категорій (Охорона здоров'я та освіта, Безпека та суд, Фінанси та податки, Транспорт, Підприємництво, Громадянство та міграція, Земля та екологія, Будівництво та нерухомість, Соціальний захист), 128 послуг (від «Акредитація виконавців МТД» до «Форма № 20-ОПП»). Те, що вже доступне людям, але вони не звертають уваги, ким це зроблене», – поінформував незалежний експерт.

Звісно, на сьогодні є суспільний запит на «нові обличчя», але люди розуміють, що обираючи парламент, обирають і уряд. Досвід перебування Володимира Гройсмана на посаді прем’єра оцінюють як позитивний, а в списку його політичної сили відсутні одіозні фігури з минулого. Тому підтримка його партії зростатиме і надалі.

Тож експерти переконані, що в «Української стратегії» Гройсмана є всі шанси стати сюрпризом цих виборів.

Олег ВАДЕНЮК


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024