стрічка

Земельні справи, кар’єрні амбіції та особисте – інтерв'ю з начальником управління Держгеокадастру

09 Березня 2019, 16:10
Третього березня Віталію Юрчуку виповнилося 40 років 1177
Третього березня Віталію Юрчуку виповнилося 40 років

Віталій Юрчук минулого року очолив міжрайонне управління у Любомльському і Шацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області. І хоча йому свого часу довелося «перекваліфікуватися» з учителя математики і здобути другу вищу освіту, за короткий період він опанував всі тонкощі нової спеціальності і, попри свій відносно молодий вік, побудувати стрімку кар’єру.

Третього березня Віталію Миколайовичу виповнилося 40 років. Про специфіку роботи, кар’єрні амбіції, сім’ю і дозвілля – читайте у нашому інтерв’ю з ювіляром, – пише газета «Новий погляд+».

– Віталію Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, про себе. Де народилися, здобули освіту, як вдалося доволі швидко досягти успіху у кар’єрі? 

– Я народився в с. Піща в 1979 році. Після закінчення школи здобув вищу освіту в Волинському державному університеті, де навчався на математичному факультеті. Рік не працював, хоча не шкодую, що не пішов вчителювати. Вважаю, що робота в школі досить важка: там вся увага спрямована на дитину, а вчитель по суті є безправним. В цей час Поліна Писачук, землевпорядник Піщанської сільської ради, запропонувала мені спробувати себе на посаді головного спеціаліста відділу земельних ресурсів у Шацькому районі. На той час відділ очолював Володимир Голядинець. Робота мені сподобалася, адже там було дуже багато аналітичної інформації. Вдячний і Поліні Василівні, і Володимиру Васильовичу за поради і за науку. Володимира Васильовича  вважаю своїм  вчителем і взагалі людиною з великої букви.

Через деякий час я став заступником начальника відділу. У Львівському аграрному університеті здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Землевпорядкування і кадастр». В 2015 році я очолив земельний відділ, а минулого року виграв конкурс на посаду начальника міжрайонного управління.

– Поясніть, будь ласка, які функції виконує Держгеокадастр у Шацькому районі?

– Повноваження як такі забрали від відділу, залишили тільки надання адміністративних послуг населенню. Серед них: реєстрація земельних ділянок, надання відомостей з державного земельного кадастру та витягів з нормативної грошової оцінки тощо. Також ми ведемо підготовку земельних ділянок до продажу на торгах (аукціоні).

– Земля в Шацькому районі має попит серед інвесторів?

– За час моєї роботи першу ділянку ми продали з торгів у 2016 році. До цього періоду інвесторів більше цікавили землі південних регіонів області. І лише коли там нічого не залишилося, їхня увага зосередилася на привабливих територіях Шацького району. Наша єдина проблема, тобто всього Полісся, – це досить велике заліснення ділянок. Втім, є господарі, яких не лякають дерева і чагарники. Приклад –підприємство «Волинська ягідка», яке очистило на сьогодні значні площі біля Положева і вже висадило на них кущі лохини. В такому ж дусі інвестори хочуть працювати і надалі, освоюючи землі, надаючи людям роботу і сплачуючи до бюджету немалі суми за оренду: 1000-1300 грн. з одного гектара в рік.

– Чи цікаві інвестору інші території Шацького району?

– У Прип’ятський старостинський округ прийшла потужна агрофірма «Луга-Нова», яка взяла в оренду 350 га землі. На території Ростанської сільської ради на площі 200 га займається товарним сільгоспвиробництвом фермерське господарство «Сан-Лан». У Пульмі інвестор використовує понад 400 га землі. Всі вони раціонально працюють на землі і справно платять оренду, поповнюючи місцеву казну.

– Яка ситуація з продажем землі в Любомльському районі?

– Там вільних ділянок майже не залишилося. Підприємства займаються вирощуванням зернових, буряка, закладають ягідні плантації і фруктові сади тощо. Якщо одні орендарі відмовляються від землі, то на їхнє місце одразу приходять інші. До речі, «Волинська ягідка» планує створювати сади і в Шацькому районі.

– Віталію Миколайовичу, як проходить Ваш звичайний робочий день?

– Традиційно –починаємо з планування роботи. На виконання нових завдань маємо досить стислі терміни, тому часто працюємо до ночі і в вихідні. Як приклад наведу нашу роботу із змін цільового призначення земель в обмінних файлах. Перш ніж почати роботу, ми маємо вивантажити з Національної кадастрової системи файли, які містять всю інформацію про земельну ділянку. Таких ділянок у Шацькому районі 6 тисяч, в Любомльському – 24 тисячі. На це витрачаємо дуже багато часу.

Окрім того, до мене як до експерта державної землевпорядної експертизи на погодження з різних куточків країни надходять проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Я маю їх вивчити, проаналізувати, перевірити на наявність усіх довідок і в результаті або погодити, або дати вмотивовану відмову. Принцип екстериторіального погодження – це нововведення, яке має зменшити корупцію в структурі Держгеокадастру. Хоча в нашому районі жодного випадку корупції не було.

Також ми збираємо інформацію про земельні ділянки, які можемо запропонувати інвестору, займаємося питаннями інвентаризації земель, приймаємо відвідувачів. Кожний робочий день у нас насичений і нелегкий.

– Які результати інвентаризації земель на території Шацького району?

– У нас непогані показники. Шацький район має площу 75 тисяч гектарів. Це, для порівняння, менше, як територія Києва (82 тисяч). Дві треті усіх земель вже проінвентаризовані. Добре попрацювали Шацький національний природний парк, який має державні акти на 22 тисячі гектарів  своїх земель, ДП «Шацьке УДЛГ» – 21 тисячу. До спільного результату долучаються також земельні паї, дороги, присадибні ділянки, землі для ведення ОСГ, на які виготовлені правовстановлюючі документи. Ще трохи, і ми зможемо створити електронну карту району, на якій не буде білих плям.

– Якими здобутками можете похвалитися за роки роботи?

– Було багато важливих завдань, які я особисто і разом з колегами сумлінно виконали і зараз пишаємося цим. Це розробка індексних кадастрових карт, підготовка земельних ділянок до торгів, участь у розробці проектів зі встановлення меж населених пунктів. Протягом 11 років я вів державну статистичну звітність щодо розподілу земель за власниками і користувачами. Більш детально опишу ситуацію зі встановлення меж населених пунктів. В останні роки були розроблені межі сіл Піща, Затишшя, Смоляри-Світязькі, Адамчуки, всіх сіл Пульмівської сільської ради, дещо раніше – смт Шацьк. На жаль, у цьому списку немає Світязя, оскільки суд з певних причин скасував рішення про затвердження проекту встановлення та зміни меж цього села. Сьогодні Світязю потрібно відновити ці роботи, це вирішить болючі питання громади. 

У районі свого часу багато говорили про розробку проектів розмежування земель державної та комунальної власності. Сільські ради Шацького району до цього не дослухалися. В сусідньому Любомльському районі майже всі сільські ради розробили такі проекти. Тепер об’єднані громади Волині отримують у комунальну власність державні землі сільськогосподарського призначення. В Любомльському районі вони вже передані Головненській та Рівненській ОТГ, в очікуванні –Любомльська і Вишнівська ОТГ. У Шацькій ОТГ таких земель до 2 тисяч гектарів. Орієнтовно до виборів громада їх отримає. Всі інші сільради району повинні зрозуміти важливість розроблення таких проектів, інакше на їхні вільні землі знайдуться господарі, а громади лишаться ні з чим.

– Те, що робота в Вас нелегка, я вже зрозуміла. Як відновлюєте сили, відпочиваєте? Чи вистачає часу на сім’ю?

– У мене чудова сім’я: дружина Тетяна, донька Вікторія і син Ярослав. Заради них живу і працюю, вони дають мені енергію і натхнення. Вважаю, що найкращий відпочинок – це зміна заняття. Тому коли немає часу на повноцінний релакс, мені допомагає відновити сили робота по господарству. Дуже люблю влітку посидіти біля озера з вудкою. Повністю віддаюсь цьому заняттю і отримую велике задоволення. Шкода, що за останні два роки я так і не вибрався на риболовлю. Немає часу!

– 40 років – це особливий вік для чоловіка, коли досягнуті професійні висоти, коли поруч – дружина і діти, коли мудрість, виваженість, впевненість керують його вчинками. Попереду ще ціле життя, нехай воно радує Вас яскравими моментами, сімейним добробутом і новими професійними перемогами!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024