стрічка

5 важливих тез, які волинянам варто знати про церковні рішення у Стамбулі

11 Жовтня 2018, 22:15
Патріарх Філарет розпочав брифінг ввечері 8276 Джерело: galinfo.com.ua
Патріарх Філарет розпочав брифінг ввечері

На Фанарі пройшов Синод єпископів Константинопольського патріархату, що безумовно ввійде в історію не лише нашої держави, а й світового Православ’я.

Нещодавно запущений Вселенським Патріархом Варфоломієм процес надання Томосу про автокефалію Українській церкві, схоже, набув істотних обертів (відразу пояснюємо, Томос — указ, декрет, окружне послання Предстоятеля помісної Православної Церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Томоси бувають двох видів – про автономію та про автокефалію). Про це розповів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на брифінгу біля стін Володимирського собору.

Про що ж, власне, говорили на Синоді у Стамбулі?

По-перше, офіційно Томосу ще не надали, адже, щоб його отримати, церковним гілкам України потрібно об’єднатися. Проте у першому пункті рішення Синоду значиться: «Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський Патріархат продовжував надання автокефалії церкві України». Тобто, рано чи пізно, Українська церква отримає Томос, питання лише в тому, наскільки українські архієреї та віруючі цього хотітимуть.

По-друге, Синод зняв анафему з Патріарха Філарета (Предстоятель УПЦ КП) та Митрополита Макарія (Предстоятель УАПЦ) та їхніх послідовників. Більше того, у рішенні значиться, що «ці особи поновлені у своїх єпископських та священицьких званнях». Що ж це означає? Віднині усі таїнства (Причастя, Хрещення, Миропомазання, Сповідь, Єлеоосвячення, Вінчання, а найголовніше – Священства) звершені в УПЦ КП та УАПЦ є повністю канонічними. Константинопольський Патріархат зможе співслужити зі священиками та єпископами з цих церков. Сама анафема (відлучення від церкви. – Авт.) у рішенні була названа такою, яка не має догматичного підґрунтя.

По-третє, Константинопольський Патріархат відновив ставропігійне представництво в Києві. Ставропігія – автономна церковна одиниця, що має пряме підпорядкування Предстоятелю. Ставропігійне представництво Константинополя – перехідний крок на шляху до проголошення автокефалії Української церкви. Тобто тепер в Україні буде постійна структура Вселенського Патріархату.

По-четверте, Синод скасував рішення 1686 року про право Московського Патріарха висвячувати Київського Митрополита. Фактично, цим Константинопольський Патріархат засвідчив, що Київська Митрополія по праву має належати саме йому, а не молодшій і похідній від неї Московській Патріархії.

По-п’яте, Константинопольський Патріархат закликав утриматися від протистоянь та сутичок через майнові питання, що можуть виникнути між віруючими. Тобто, зараз віруючим усіх церковних гілок не варто проявляти агресії, а діяти за принципами Божої любові.

Рішення Синоду Константинопольського патріархату безумовно, мудрі й добре продумані. Вони, фактично, створюють основу, своєрідний плацдарм для української церковної єдності. Та й сам Патріарх Філарет на брифінгу біля стін Володимирського собору зазначив, що зараз вкрай актуальним є об’єднання різних церковних структур України в єдину Церкву. А це – ще один могутній стимул для консолідації українського суспільства. Віримо, що ця щира молитва нашого народу буде почута Богом.

Дмитро РУДКІВ, «Район.in.ua»

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024