стрічка

Роспроп рознесла медичний фейк з новини Району про «свинку» в Зарічному

20 Березня 2024, 19:10
Роспроп рознесла медичний фейк з новини Району про «свинку» в Зарічному Фактчек 2165
Роспроп рознесла медичний фейк з новини Району про «свинку» в Зарічному

Пропагандистські телеграм-канали поширюють повідомлення начебто про те, що українські діти почали масово хворіти на «свинку» (епідемічний паротит). Інфоприводом для нових маніпуляцій стала новина сайту Район. Вараш про одиничний випадок захворювання дитини в селищі Зарічному.

Фактчекери проєкту «Брехенець» перевірили це повідомлення і виявилося, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ

Українські діти почали масово хворіти свинкою – за два роки не було вакцинації та зникала нормальна медицина. Черговий випадок захворювання паротитом був зафіксований в Зарічному (північно-західна Україна).

Для того, аби ввести в оману читачів, використали коментар Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України:

«Фахівці проводять протиепідемічні заходи у вогнищах, встановили коло контактних, вивчили їхній вакцинальний статус, надали рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів з метою локалізації та недопущення поширення хвороби».

Опісля фейкарі пишуть, що мовляв, головною причиною розповсюдження хвороби серед українських дітей є відсутність вакцинації.

СПРОСТУВАННЯ

Варто зауважити, що пропагандисти для створення чергової брехні використали новину із сайту Район.Вараш, у якій ідеться про те, що у селищі Зарічне Вараського району Рівненської області зареєстрували випадок гострого інфекційного захворювання – епідемічного паротиту. Хворобу виявили у дитини.  У тексті новини відсутня інформація про те, що в Україні діти масово хворіють на свинку, журналісти описали лише один випадок. Коментар ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України» стосувався лише цього випадку, а не загальної ситуації в країні.

Відповідно до статистичних даних, на Рівненщині впродовж 2023 року зафіксували всього 14 випадків захворювання на епідемічний паротит, що склало 1,22 випадка на 100 тисяч населення. У 2022 році реєстрували 10 випадків цієї недуги.

Епідемічний паротит (народна назва «свинка») – це гостре вірусне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, переважним ураженням слинних залоз людини й інших залоз (статеві, молочні, підшлункова) та припухлістю привушної області. Хворіють переважно діти, проте небезпека зараження для дорослих теж є.

Найефективнішим способом уберегти дитину від захворювання є вакцинація, яка поєднується зі щепленням проти кору і краснухи. За Національним календарем щеплень її вводять дитині двічі: перша доза – у 12 місяців, друга – у 6 років.

Не відповідає дійсності й інформація про те, що в Україні не вистачає вакцин. Адже в 2023 році відбулася наздоганяюча кампанія з вакцинації дітей віком від 2 до 17 років, які вчасно не отримали щеплення. У ході кампанії зроблено 153 493 щеплень. Зокрема, першу дозу отримали 68 488 дітей віком від 2 до 17 років, другу дозу отримали 85 005 дітей від 7 до 17 років. 

Станом на кінець грудня 2023 року, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України╝ щеплення КПК (кір, краснуха, паротит) вакцинуваними є 92, 4 % дітей віком 1 рік, 76, 8 % – 2 роки, 87, 3%  – 6 років, 90, 6 % – 7 років.

ВИСНОВОК

Повідомлення про про те, що українські діти почали масово хворіти на «свинку» (епідемічний паротит) – ФЕЙК! Також не відповідає дійсності й інформація про те, що в Україні вже два роки немає вакцинації. Пропагандисти намагаються поширити паніку  і дискредитувати українську владу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024