стрічка

У 2023 році у справах Майдану суди ухвалили 13 обвинувальних вироків

19 Лютого 2024, 20:23
Брифінг щодо результатів розслідування та судового розгляду справ Майдану 1219
Брифінг щодо результатів розслідування та судового розгляду справ Майдану

Після майже 8 років судового розгляду винесли довгоочікуваний вирок щодо безпосередніх виконавців масових розстрілів беззбройних протестувальників на Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року.

Про це повідомив керівник Департаменту у справах Майдану Офісу Генерального прокурора Олексій Донський під час брифінгу щодо результатів розслідування та судового розгляду справ Майдану.

«Одного з них вперше у справах Майдану засуджено до довічного позбавлення волі», – сказав Донський.

«А загалом лише у 2023 році у справах Майдану судами ухвалено 13 обвинувальних вироків, якими засуджено 18 осіб – більше, ніж за 4 попередні роки разом», – додав він.

Начальник Департаменту зазначив, що, не дивлячись на значний прогрес протягом останнього року, однією з основних проблем залишається тривалий судовий розгляд, в тому числі через «зловживання сторонами своїми правами». Він пояснив, що для її вирішення необхідно ухвалити низку ініційованих Офісом Генпрокурора змін до кримінального процесуального законодавства.

Не менш важливими, за його словами, є результати і щодо встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності інших причетних до цих злочинів осіб, зокрема тих, дії яких розслідувались в розрізі дослідження так званого «сліду» російської федерації в організації злочинів під час подій Майдану.

Олексій Донський повідомив, що в ході досудового розслідування встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на діючих на той час представників української влади, зокрема правоохоронних органів та спецслужб, з метою проведення спільної підривної діяльності проти України і розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Він нагадав, що вже повідомлено про підозру 20 співробітникам фсб рф, а також ексспівробітникам СБУ, які спільно взаємодіяли в інформаційній діяльності. «20 співробітників фсб, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій», - пояснив начальник Департаменту.

Він зауважив, що фактично російська агресія в гібридній формі розпочалася у листопаді 2013 року, Майдан став реакцією громадянського суспільства на неї.

Олексій Донський також нагадав, що серед вагомих результатів – скерування до суду восени 2023 року обвинувального акту у ключовій справі стосовно колишнього керівництва держави: Президента, Міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки, Міністра оборони та ще 6 ексвисокопосадовців. Вони обвинувачуються у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів стосовно мітингувальників 18-20 лютого 2014 року у центральній частині Києва.

«Якщо говорити про організаторів розстрілів по подіям 18-20 лютого, то безпосередньо докази стосовно впливу керівництва рф на ці злочини ви можете почути під час судового розгляду. Вони стосуються як комунікації на рівні керівників держав, так і силовиків. Тут йде питання про вплив на прийняття рішень», – додав він.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, щодо спливу строків притягнення до відповідальності, Олексій Донський наголосив, що переважна більшість справ продовжує слухатися. Він також додав, що у справах про особливо тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляду довічного позбавлення волі, строки давності відсутні, а у справах, в яких підозрювані чи обвинувачені переховуються від слідства та суду, перебіг строків давності зупинено.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024