стрічка

Зимовий паводок на Волині обговорили на нараді в обласній адміністрації

14 Лютого 2024, 11:55
На нараді в ОВА обговорили зимовий паводок 376
На нараді в ОВА обговорили зимовий паводок

Очільник області Юрій Погуляйко провів нараду з головами північних районів, керівниками профільних структур надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та водних ресурсів Волині.

Про це йдеться на офіційному сайті Волинської облдержадміністрації.

На порядку денному – зимові паводки в області.

Як повідомив начальник Регіонального офісу водних ресурсів на Волині Роман Євліков, в області підтоплено та затоплено 13720 гектарів сільськогосподарських угідь:

«Хочу наголосити, що основною причиною цих підтоплень стала, починаючи із жовтня, подвійна норма опадів щомісяця. Постійно працюють насосні станції. Є аварійні бригади, які регулярно роблять ремонтні роботи, виїжджають на місця, де це необхідно».

Усі водогосподарські організації працюють у штатному режимі підвищеної готовності, забезпечуючи постійний контроль за технічним станом водогосподарських об’єктів. Загалом на балансі Волинського РОВР є 46 насосних станцій. Упродовж минулої доби одночасно працювали 13 насосних станцій, з них дві у Ковельському районі та 11 – у Камінь-Каширському.

Очільниця Камінь-Каширської районної військової адміністрації відзначила, що наразі обсяг підтоплених земель у районі менший, ніж у минулому році.

«Стохід потрошки починає спадати, а Прип’ять, на жаль, прибуває. Маємо три підтоплені господарські будівлі, у воді близько 5 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь та людських городів. Ми географічно нижче розташовані, тому вода іде до нас. Однак критичної ситуації немає», – повідомила Ольга Ващук.

Водночас начальниця Ковельської РВА Ольга Черен розповіла, що підтопленими є 8,5 тисяч гектарів та один приватний будинок. Річка Прип’ять у районі Шацької громади лишається в руслі, але ближче до Заболоття виходить із берегів.

Очільник області напряму поцікавився, яка допомога необхідна. Однак наразі у згаданих районах із повенями справляються власними силами.

Керівник обласного управління Державної служби надзвичайних ситуацій Мирослав Дем'янчук упродовж вихідних особисто оглянув підтоплені масиви. Разом із районами ДСНС готується до можливого підняття рівня води. Фахівець відзначає, що велику роль у підтопленні відіграють ґрунтові води, рівень яких вище нуля. Тому відкачування на деяких ділянках неможливе, адже вода відразу прибуває. Де необхідно, задіюють техніку й особовий склад.

Разом із тим, підсумовуючи наслідки зимових паводків на Волині, усі учасники наради вбачають в повені певну перевагу. Адже затоплені території районів, близьких до кордону з Білоруссю, створюють природну перешкоду для ймовірного вторгнення.

«Природа за нас, природна стихія сама допомагає у захисті прикордоння. Це і погано, і разом із тим нам допомагає, – зауважив Юрій Погуляйко. – А з підтопленням ми впораємось. Відповідні структури працюють на місцях, ситуація контрольована. Усі необхідні кроки робляться. Якщо потрібна допомога людям, відновлення господарствам – усе буде. Будемо розбиратися, коли зійде вода».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024