стрічка

«Став зірку – піднімай рейтинг готелю»: шахраї дурять користувачів Telegram

22 Грудня 2023, 21:17
«Став зірку – піднімай рейтинг готелю»: шахраї дурять користувачів Telegram ФАКТЧЕК 2293
«Став зірку – піднімай рейтинг готелю»: шахраї дурять користувачів Telegram

На просторах інтернету продовжує діяти шахрайська схема, де користувачам Telegram пропонують онлайн-заробіток. Цього разу пропонують підіймати рейтинг готелів.

Про це фактчекерам проєкту «Брехунець» повідомили читачі.

ШАХРАЙСТВО

Шахраї пишуть користувачам повідомлення начебто від імені жінок, які мають слов’янські імена – Тетяна, Юля. Вони начебто працюють у компанії «Kayak» і пропонують онлайн-підробіток, який займає всього 5-10 хвилин. Усе, що потрібно робити – щодня ставити «зірки» на нові готелі, щоб збільшити їхню популярність на сайті.  За цю роботу обіцяють платити від 450 до 4500 гривень на день. Якщо людина погоджується, то ставить «+» – їй надсилають завдання та умови.

Шахраї пишуть із закордонних номерів, які починаються з цифр +1 (913), +1 (680), +92, +504, +212  та інших, які належать таким країнам як Марокко, Гондурас, Пакистан. 

Наприклад, надсилають користувачу посилання на сайти готелів, яким потрібно поставити зірки. В якийсь момент так званий «секретар в Telergram» пропонує внести свої  кошти, аби заробити більше. Схема така: чим більша сума – тим вищий відсоток повернення. Після цього гроші звісно, не повертають, аргумент – неправильне виконання завдань.  Коли людина розпочинає панікувати, шахраї пропонують їх «викупити». Тобто заплатити вдвічі, а то й утричі більше.

Звісно, що грошей ніхто не повертає.  А ошуканим шахраями «жертвам» не залишається більше нічого, як повідомити про втрату коштів у поліцію.

Нещодавно поліція Рівненської області повідомила, що за допомогою цієї схеми ошукали одну із жительок Рівного – вона втратила 60 тисяч гривень.

У коментарі «Брехунцю» пресслужба Головного управління національної поліції у Волинській області повідомила, що скоріше за все, це продовження шахрайської схеми,  де користувачам WhatsApp і Telegram пропонують можливість легкого онлайн-заробітку. Про неї ми писали раніше.

«Шахраї видумують нові способи, аби обдурити людей. Користуються тим, що невдовзі розпочинаються різдвяно-новорічні свята і усім потрібні гроші. Застерігаємо блокувати абонентів, які пишуть  вам із закордонних номерів і пропонують легкий заробіток», – кажуть у пресслужбі.

ВИСНОВОК

Пропозиція легкого заробітку, де потрібно вкладати свої кошти, аби отримати більше – ШАХРАЙСТВО.  Аби не бути ошуканим і не потрапити на гачок до шахраїв, таких псевдороботодавців необхідно одразу блокувати і не «вестися» на подібні повідомлення.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024