стрічка

Гроші на «халяву»: на Волині поширили нову шахрайську схему

17 Листопада 2023, 20:01
Гроші на «халяву»: на Волині поширили нову шахрайську схему ФАКТЧЕК 5104
Гроші на «халяву»: на Волині поширили нову шахрайську схему

На Волині почала діяти нова шахрайська схема, де користувачам WhatsApp і Telegram пропонують можливість легкого онлайн-заробітку. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» розповідають про те, як діють шахраї та чого варто остерігатися.

ШАХРАЙСТВО

Чимало волинян упродовж останнього часу отримали повідомлення у месенджерах  WhatsApps і Telegram, де їм  пропонують легко отримати кошти за те, що підпишуться на блогера, поставлять лайки пісням у Spotify, рекламі у Тік-Ток, виконають прості завдання.

Якщо проаналізувати їхній текст, то одразу стає зрозуміло, що на українську мову їх перекладали спеціальні програми. Шахраї пишуть із закордонних номерів, які починаються з цифр +1 (913), +1 (680), +92, +504, +212  та інших, які належать таким країнам як Марокко, Гондурас, Пакистан.  Номери тих, кого планують ошукати, начебто обирають випадковим чином.

Після того, як людина відгукується, починає діяти шахрайська схема. «Сценарій» видурювання грошей існує у декількох варіантах.

Перший – шахраї пропонують платити гроші за виконання різних завдань – надсилати скріншоти зі сторінок у Instagram, ставити лайки у різних соцмережах, підписатися на декількох блогерів. Опісля потрібно надіслати скріншот для перевірки. За лайк пропонують оплату в 30 грн, за виконане завдання – 100 гривень.

Гроші за виконану роботу пропонують надіслати на картку. Для того, аби «втертися в довіру», суму обіцяють подвоїти. І кошти спочатку справді надсилають. Після цього шахраї пропонують людині переказати певну суму на рахунок шахраїв, а вони буцімто її подвоять. «Жертви» надсилають чималі суми, аби «заробити», які вимірюються десятками тисяч гривень. Як тільки людина перекаже кошти – шахраї зникають і не повертають ні вкладене, ні надлишок.

Фактчекери з проєкту «Нота Єнота» дослідили, що схожа схема декілька місяців тому діяла в Індії. Користувачам надсилали подібні повідомлення, як і для українців.

Також довірливих волинян хочуть надурити і в Telegram.  Шахраї ведуть листування з жертвою і обіцяють оплатити гроші за виконання певних завдань, замовлень. Пропонують зареєструватися на фішинговому сайті, де начебто будуть знаходитись ваші кошти. Обіцяють «вести крок за кроком, поки ви не отримаєте оплату» і таким чином випитують особисті дані – номер картки, CVV-код, термін дії. Для того, аби ваш рахунок активувався, потрібно покласти на нього певну суму коштів. У процесі шахраї постійно просять скидати скріншоти з усіх операцій з карткою. Як тільки гроші на рахунку – вони зникають.

Існує і простіша схема. «Класика» – необхідно покласти певну суму коштів на депозит. Шахраї просять вас зареєструватися на сайті, де начебто будуть зберігати ваші гроші. А ще обіцяють подвоїти цю суму, якщо ви будете старанно працювати. І звісно ж до них, окрім вас, ніхто не матиме доступу. Як тільки ви перекажете кошти – від обіцянок не залишається і сліду, адже вас блокують у всіх месенджерах, а «щедрі роботодавці» зникають.

Цікаво і те, що якщо людина каже «ні», «мені не цікаво», її так просто не відпускають. Пропонують зробити тестове завдання, яке може «принести додатковий дохід у вільний час», а головне – не впливати ніяким чином на основну роботу. Застосовують й інші «лагідні» вмовляння, аби тільки людина погодилась.

У Головному управлінні національної поліції у Волинській області кажуть, що шахраї за допомогою такої схеми видурили у волинян майже 223 тисячі гривень. Потерпілі перерахували різні суми: від 9500 до 63 000 гривень.

У коментарі «Брехунцю» пресслужба ГУНП у Волинській області повідомила, що нова схема набрала обертів упродовж останніх декількох тижнів. Жертвами таких шахрайств стають люди молодого і середнього віку, які хотіли заробити більше, однак втратили і те, що мали. Бувають випадки, коли до шахрайських схем долучають і картки когось із рідних, які теж можуть втратити кошти.

«Потрібно одразу звертати увагу, з якого номеру телефону до вас пишуть, чи це український оператор. Якщо номер закордонний – це повинно насторожити. Шахраї одразу можуть звертатися до вас на «ти», переписку вести у дружній манері. Переконувати вас, що гроші можна заробити легко і просто, не докладаючи зусиль. 

Люди часто їм вірять, адже начебто вкладаєш менше, а отримуєш більше. Проте людину, яка володіє хоча б мінімальними навичками медіаграмотності, інформаційної гігієни, має насторожити повідомлення про дармовий заробіток. Не потрібно одразу у це вірити, а блокувати таких абонентів», – каже речниця Нацполіції у Волинській області Ольга Бузулук.  

Вона також закликає здійснити підписку на офіційні сторінки поліції у соцмережах, адже там публікують чимало інформації та застережень від подібних шахрайств.

«Закликаємо ділитися  такою інформацією, оприлюднювати її, щоб інші не потрапляли на гачок до шахраїв, аби спільно протидіяти такому згубному явищу», – наголошують у пресслужбі.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024