стрічка

Фото вірменського строковика видають за українського захисника

20 Грудня 2023, 09:02
На Волині поширюють фейкове фото українського військового 4737
На Волині поширюють фейкове фото українського військового

На Волині у Facebook поширюють фото військового, на ім'я Максим, який нібито перебуває в Авдіївці та святкує день народження. У тексті до фото він, мовляв, цікавиться, скільки людей привітає його зі святом і побажає щастя.

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили, що на фото зображений не український військовий, це – ФОТОФЕЙК.

У групі, де був створений допис, він набрав майже 10 тисяч реакцій та понад шість тисяч «лайків». Далі пояснюємо, чому цей фейк.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, профіль з якого поширили допис у волинські групи, начебто належить чоловіку, а на головному фото зображена жінка. Також помітно, що воно згенероване за допомогою штучного інтелекту. У стрічці є декілька подібних репостів-прохань привітати з днем народження, а також дописів на релігійну тематику. Відсутність особистих фото та коментарів свідчить про те, що сторінка не належить реальній людині.

По-друге, зворотний пошук за фото у Google видає нам декілька результатів, де зображення раніше поширювали. Усі згадки про нього ми знайшли на сторінках у вірменському Facebook, Instagram, Linkedin. Проте ці сторінки не належать реальним людям, а мають назву, до прикладу «Вірменський народ». Варто додати, що публікації з цим фото були у 2022 році, тобто зараз його хочуть видати за нове, що є одним із прийомів дезінформаторів. 

У соцмережі текст, який супроводжує фото військового «Сьогодні мій день народження… Цікаво скільки людей мене привітає» з’являється не вперше. Подібні пости в соцмережах, що викликають співчуття в аудиторії, використовували російські маніпулятори навіть у США.

По-третє, фейсбук-сторінка «Я люблю свою Україну» начебто дуже патріотична, використовує патріотичну символіку і поширює контент з дописами на кшталт: «в це відео неможливо повірити», «мороз по шкірі», «це сталось щойно». Саме такі вислови використовують фейкороби, аби заманити на свої ресурси читачів. У інформації про сторінку зазначено, що вона «музикант», а основними регіонами проживання людей, які керують цією сторінкою, є Вірменія. Дивно, як для патріотичної української сторінки, чи не так?

Варто додати, що на цій сторінці є і інші фейкові фото начебто українських військових, які фактчекери спростовували ще у 2022 році. Славнозвісні солдати, які сплять у кучугурах снігу. Світлини були зроблені приблизно 10 років тому, а зображені на них тренування так званого російського спецназу на виживання.

Увагу також одразу привертає і нав'язливе прохання поставити «лайк», написати коментар, або підписатися на сторінку.

ВИСНОВОК

Уважно перевіряйте сумнівні фото перед тим, як писати коментарі під ними, перевіряйте ресурс, на якому вони були опубліковані, і звертайте увагу, чи є там подібні публікації. Можливо, це фото уже використовувалося раніше. Перевіряйте світлини за допомогою найпростішого сервісу – Google Search by Images, або TinEye, які допоможуть встановити, звідки воно було взяте і де раніше публікувалося. Звертайте увагу й на те, що сторінка, яка просуває подібні дописи, з часом може перекваліфікуватися у рекламу якоїсь послуги чи продукту. 



Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024