стрічка

Нові сайти на Миколаївщині та Одещині: у мережі Район.in.ua запрацювало 11 гіперлокальних медіа

23 Жовтня 2023, 16:30
Медійники та медійниці мережі Район.in.ua біля Луцького замку 3378
Медійники та медійниці мережі Район.in.ua біля Луцького замку

У національній мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua запрацювали нові сайти на Миколаївщині – Район.Баштанка, Район.Буг, Район.Вознесенськ, Район.Миколаїв та Одещині – Район.Березівка, Район.Білгород, Район.Болград, Район.Ізмаїл, Район.Одеса, Район.Подільськ та Район.Роздільна.

Старт нових медіа відбувся у понеділок, 23 жовтня. Про це повідомили у медіахолдингу CID Media Group.

Гіперлокальні сайти працюватимуть для спільнот 11 адміністративних районів у Миколаївській та Одеській областях. 

Відкриття сайтів мережі Район.in.ua в південних областях має на меті урізноманітнити медіамапу регіональних видань, доповнити проукраїнський пул медіа, які протидіють російській дезінформації та пропаганді на півдні України, а також посилити конкурентне середовище, в результаті чого аудиторія отримає якісніший інформаційний продукт. 

Координатором мережі у цих регіонах працює викладач практичної журналістики, медіатренер та редактор Вячеслав Головченко. Він наголошує на важливості незалежних медіа у південних областях, що нині потерпають від російської агресії. 

«Райони» незламної Миколаївщини та сонячної Одещини тепер будуть інформувати читачів регіонів та всієї України про події, людей, звершення й проблеми, звісно. Як координатор мережі двох південних областей я тішуся з того, що вдалось розпочати спільний проєкт з командою з Луцька. Плануємо створювати гарний інформаційний продукт на досвіді двох журналістських шкіл України – Волинської та Миколаївської. На Півдні вирішується доля війни та країни. Тож налаштовую всіх наших журналістів бути допитливими та відповідальними. Демократія в наших краях має бути збережена», – зазначає Вячеслав Головченко.

Читайте також: Райони – на Миколаївщині та Одещині! БЛОГ

Редакція Район.in.ua традиційно називає свої сайти, поєднуючи назву бренду «Район.» з топонімом адміністративної одиниці, на яку розповсюджується покриття медіа. 

Водночас у своїй редакційній політиці команда визначає пріоритетними питання історичної пам'яті та розвитку української культури, тому назви двох нових гіперлокальних медіа не дублюють русифіковані назви міст. Йдеться про Первомайськ Миколаївської та Білгород-Дністровський Одеської області.

«Сайт для Первомайського району буде називатися Район.Буг за назвою найважливішої річки регіону Південний Буг. Також назва Буг – це своєрідна пасхалочка і на Волинь, де протікає річка Західний Буг. А для сайту Район.Білгород ми «відрубали» цю сталінську приставку «Дністровський». Сподіваюся, що наша редакція посприяє процесам дерусифікації на півдні. Адже де нема руского міра – там є розвиток і процвітання. Розвиток громад – це місія Району», – розповідає головна редакторка національної мережі Район.in.ua Ірина Воротна.

Нагадаємо, що Південна мережа Район.in.ua розпочалася з відкриття новинного сайту в Херсоні на другий день після звільнення міста від російської окупації. Згодом вдалося покрити виданнями Район.in.ua усю Херсонську область: з 6 червня 2023 року працює ще чотири сайти: Район.Генічеськ, Район.Каховка, Район.Скадовськ і Район.Берислав.

«Перші результати діяльності херсонських «районів», які ми спостерігаємо, – це позитивний ефект від взаємопроникнення інформації про життя людей на Заході і Півдні. Завдяки структурі нашого сайту ми сприяємо міжрегіональному діалогу і внутрішній інтеграції українців. Також відкриття сайтів про нові області сприяє стійкому розвитку мережі Район.in.ua, адже через внутрішню міграцію, яку спричинила війна, відбулися сильні зміни у структурі аудиторії. Люди переїхали з південних і східних областей у західні, і їм важлива інформація з різних регіонів одночасно. Тому для розвитку нашого медіа потрібно закривати цю нову потребу для аудиторії», – пояснює керівниця інновайціних проєктів CID Media Group Наталія Пахайчук.

Запуск сайтів мережі Район.in.ua в Одеській та Миколаївській областях, а також розвиток мережі у Херсонській області, підтримав Фонд розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. 

Довідково: національна мережа Район.in.ua функціонує у складі медіахолдингу CID Media Group. Під брендом «Районів» працює майже 60 видань.

На Волині – це Район.Луцьк, Район.Рожище, Район.Ковель, Район.Ківерці, Район.Любомль, Район.Шацьк, Район.Горохів, Район.Володимир, Район.Іваничі, Район.Маневичі, Район.Камінь-Каширський, Район.Локачі, Район.Любешів, Район.Ратне, Район.Стара Вижівка та Район.Турійськ.

У Рівненській області діє вісім сайтів: Район.Острог, Район.Сарни, Район.Дубно, Район.Рівне, Район.Вараш, Район.Корець, Район.Демидівка та Район.Гоща.

На теренах Закарпаття працюють: Район.Свалява, Район.Ужгород, Район.Мукачево, Район.Тячів, Район.Рахів, Район.Берегове та Район.Хуст.

На Львівщині діє Район.Моршин та Район.Буськ. 

У Херсонській області працюють: Район.Херсон, Район.Берислав, Район.Каховка, Район.Генічеськ та Район.Скадовськ.

На Миколаївщині діють Район.Баштанка, Район.Буг, Район.Вознесенськ та Район.Миколаїв.

У Одеській області – Район.Березівка, Район.Білгород, Район.Болград, Район.Ізмаїл, Район.Одеса, Район.Подільськ та Район.Роздільна.

Також у мережі Район.in.ua функціонують тематичні проєкти: Район.Медицина, Район.Історія, Район.Культура, Спорт на Районі, Район.Закордон, Бізнес.Район, Еко.Район, Район.Життя та Район.Освіта.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024