стрічка

Фейк про те, що Естонська рада виплачує українським дітям 250 доларів США на зимовий одяг

23 Жовтня 2023, 20:16
Фейк про те, що Естонська рада виплачує українським дітям 250 доларів США на зимовий одяг ФАКТЧЕК 1824
Фейк про те, що Естонська рада виплачує українським дітям 250 доларів США на зимовий одяг

У інстаграмі поширюють повідомлення про те, що начебто Естонська рада виділяє допомогу українським дітям на зимовий одяг на суму 250 доларів США.

Про це фактчекерам проєкту «Брехунець» повідомили читачі. Ми перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

«Сьогодні усім діткам України, яким не виповнилася 10 років Естонська рада виділяє допомогу на зимовий одяг 250 доларів на зимовий одяг. Або можна вибрати бокс з одягом. Анкета є на їхньому сайті заповняйте і отримуйте допомогу. Посилання на сайт є в описі профілю», – таку інформацію поширюють просторами інстаграму.

Сторінка в інстаграмі має понад 20 тисяч підписників, а посилання, про яке говорять у повідомленні, веде користувачів не на офіційний сайт організації, а на телеграм-канал з назвою  «Місто Кия», на який потрібно підписатися.

СПРОСТУВАННЯ

Ми перевірили інформаційні ресурси Естонської ради у справах біженців, адже саме так звучить справжня назва цієї організації. Повідомлення про грошову допомогу на суму 250 доларів США на зимовий одяг українським дітям, яким ще не виповнилося 10 років, ми там не знайшли. Насправді організація розпочала виплату багатоцільової грошової допомоги найбільш постраждалим від війни людям. З першого жовтня вразливі верстви населення отримають 3 600 гривень для кожного члена домогосподарства, замість раніше виплачуваних 2 220 гривень.

Програму реалізовують у Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Миколаївській областях.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що усім діткам України, яким не виповнилася 10 років, Естонська рада виділяє допомогу у 250 доларів на зимовий одяг, або можна вибрати бокс з одягом – ФЕЙК!

Нагадуємо, що інформацію про грошові допомоги від міжнародних організацій потрібно дізнаватися на офіційних сайтах та офіційних сторінках цих організацій у соцмережах. Також про такі види допомог повідомляють на сайтах державних органів влади. До прикладу, ось повідомлення про грошову допомогу від Естонської ради у справах біженців на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Читайте такожНа Волині поширили фейк про виплати українцям, які не виїжджали з України під час війни

 

 

Коментар