стрічка

На Волині поширили фейк про виплати українцям, які не виїжджали з України під час війни

11 Жовтня 2023, 21:12
На Волині поширили фейк про виплати українцям, які не виїжджали з України під час війни ФАКТЧЕК 20905
На Волині поширили фейк про виплати українцям, які не виїжджали з України під час війни

На Волині у соцмережах поширюють повідомлення про те, що начебто для усіх українців, які залишилися в Україні, виплатять грошову допомогу в 14 тисяч гривень.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

«Увага українці! Гарні новини для тих, хто залишився в Україні. Сьогодні Верховна Рада прийняла закон про допомогу всім українцям, які залишилися в Україні. Допомогу у вигляді 14 000 гривень зможе отримати кожен українець, який за період війни ні разу не виїздив за кордон. Якщо в сім’ї є діти то на кожну дитину можна отримати ще по 4 тисячі гривень додатково. Закон вступає в силу з 30.09.2023 року. Для отримання допомоги треба заповнити заявку на офіційному сайті. Інструкцію по заповненню та офіційний сайт залишили за посиланням».

СПРОСТУВАННЯ

Для того, аби перевірити, чи справді Верховна Рада України прийняла Закон про виплати 14 тисяч гривень для українців, які не виїжджали під час війни, заходимо на її офіційний сайт. І там немає інформації, яка підтверджувала б цей факт. Якби закон, про який пишуть фейкороби, набрав чинності з 30 вересня, його легко можна було б знайти навіть за допомогою гугл-пошуку. Ми спробували й також нічого не знайшли. Очевидно, що поширене повідомлення неправдиве.

Насправді 9 травня Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою запровадив механізм «гроші ходять за дитиною» при оплаті послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки. 

Для того, щоб скористатися послугою, батьки (або особи, що їх замінюють), в яких проживають такі діти, зможуть отримати картку із спеціальним режимом використання, на яку будуть зараховані кошти у розмірі п’яти прожиткових мінімумів (14,165 тисячі гривень) для дітей віком 6-18 років. 

Варто додати, що державні допомоги не можна оформити, перейшовши за посиланням на телеграм-канал. Інформацію про виплати від державних органів влади  необхідно перевіряти  на офіційних сайтах або за телефонами гарячих ліній цих установ.  

Також гарячі лінії українських банків можуть надати консультацію, які саме виплати зараз здійснюються.

Оскільки наприкінці повідомлення маніпулятори вказують адресу телеграм-каналу, на який потрібно перейти, можливо, таким чином відбувається накрутка нових підписників.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що для усіх українців, які залишилися в Україні виплатять допомогу 14 тисяч гривень – ФЕЙК! Верховна Рада України не приймала закону, який би гарантував такі виплати.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024