стрічка

Фейк роспропаганди про графіті у Європі з написом «Glory to urine» замість «Glory to Ukraine»

05 Жовтня 2023, 21:26
Фейк роспропаганди про графіті у Європі з написом «Glory to urine» замість «Glory to Ukraine» ФАКТЧЕК 747
Фейк роспропаганди про графіті у Європі з написом «Glory to urine» замість «Glory to Ukraine»

Наприкінці вересня у соцмережах, зокрема в російському сегменті, завірусилися кілька фото нібито з вуличними графіті в Німеччині. Всі вони містять українську айдентику, однак англомовну назву країни замінено на слово urine («сеча»).

Ворожі телеграм-канали поширювали ці фото з меседжем, що так Німеччина «тролить чубатих». Однак, як ми з’ясували – це ще один ворожий фотофейк, спрямований на дискредитацію України на світовій арені. Детальніше – у матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні».

ФЕЙК

Найчастіше поширювали російські телеграм-канали три світлини з різних локацій. На першій бачимо графіті з людиною, яка лежить у речовинах кольору українського прапора, на другій портрет президента України Володимира Зеленського, на третій – прапор України з тим же написом «Glory to urine». Здебільшого повідомлялося, що фото зроблені десь у Європі.

Деякі автори вірусних дописів стверджували, що ті, хто нібито малював графіті, надихалися роликом, який в інтернеті поширювали наприкінці вересня. Тоді у телеграм-сміттярках розповідали, нібито до приїзду Зеленського в Нью-Йорку на великому екрані через технічну помилку показали гасло Glory to Urine замість Glory to Ukraine. Відео було сфабрикованим, про що повідомляли естонські фактчекери.

СПРОСТУВАННЯ

Перевіривши зображення, ми виявили, що це фотошоп, і таких графіті ніколи не було на вулицях Німеччини і Європи загалом.

По-перше, ми проаналізували зображення на предмет чужорідних елементів та виявили їх.

По-друге, вищезгадані естонські фактчекери проєкту «Проверено» вже встановили, на фото яких місць могли «приліпити» графіті. І це зовсім не Німеччина. Так, на вірусних знімках із фразою Glory to Ukraine немає ніяких пам’яток або помітних вивісок, однак на одній із будівель фактчекери помітили табличку з номером 45, яка схожа на ті, що висять на будинках у Парижі. 

Раніше фактчекери спростовували фотофейк про те, що у Парижі художник намалював на асфальті графіті із портретом Президента Зеленського, який «їсть гроші європейців». Місце, де нібито зроблена фотографія у Парижі, ідентифікується по вуличних знаках: у кадрі вхід на станцію 1-ї лінії паризького метро «Сен-Манде», це найближче південно-східне передмістя Парижа.

Фактчекери вирішили, що нові графіті могли бути накладені на фото, зняті приблизно в тих самих районах, тому за допомогою Google Maps перевірили кілька будинків із номером 45 в окрузі станції метро «Сен-Манде». З’ясувалося, що перший знімок зроблений за адресою вулиця де Ланьї, 45 в іншому східному передмісті Парижа – Венсені.

На другому знімку зображений будинок №4 на вулиці Бельфор, що також знаходиться у Венсені.

Третє фото було зроблене на перетині вулиць Жан-Жака Руссо і До Комюн – зображена будівля розташована в Монтреї (місто у Франції). В адміністрації Венсена фактчекерам повідомили, що всі фотографії з графіті – підробки.

ВИСНОВОК

Одним з ключових векторів роспропаганди залишається дискредитація України в Європі, яка спрямована на підрив довіри до нашої країни та зменшення фінансової та військової підтримки.

Поширювані зображення з графіті – ФЕЙК, що має на меті створити ілюзію того, що жителі західних країн вже втомилися від України.

Читайте також:  Фейкова обкладинка німецького видання про Зеленського, який женеться за Дудою

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024