стрічка

Фейкова обкладинка німецького видання про Зеленського, який женеться за Дудою

03 Жовтня 2023, 11:21
Фейкова обкладинка німецького видання про Зеленського, який женеться за Дудою ФАКТЧЕК 1665
Фейкова обкладинка німецького видання про Зеленського, який женеться за Дудою

У проросійських та російських телеграм-каналах та в інших соцмережах користувачі поширили інформацію, начебто на обкладинці сатиричного німецького журналу Eulenspiegel надрукували карикатуру, де зображені президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда.

На картинці Дуда нібито втікає від Зеленського, а той біжить за ним зі смолоскипом у руці. Це вже не вперше роспропаганда намагається дискредитувати українську владу перед світовою спільнотою і використовує добре знаний метод – підробку обкладинок відомих світових видань. 

Чому це фейк – далі у матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні».

ФЕЙК

Цього разу пропагандисти намагалися спекулювати на темі «Волинської трагедії» і контрнаступу України. На обкладинці Дуда нібито каже: «Очевидно, що український контрнаступ провалюється». А Зеленський, доганяючи його, каже: «Ти що, ідіот? Волинську різню 2.0 захотів?».

«Вони як старе подружжя. Один каже, що українці дешева сила, щоб померти за Європу, інші – вічно просять бабла і ніколи не кажуть спасибі», – такий меседж додавали до картинки фейкороби.

СПРОСТУВАННЯ

Зображення – фейкове, тому що такої обкладинки ніколи не існувало – це фотошоп.  В цьому можна пересвідчитись, зайшовши на офіційний сайт сатиричного журналу Eulenspiegel. Зображення, яке поширили у соцмережах, має восьмий номер (2023 рік).

На сайті ж під восьмим номером бачимо зовсім іншу обкладинку: там зображені канцлер Німеччини Олаф Шольц і віцеканцлер Роберт Хабек. 

Додамо, що поширена обкладинка також відсутня на офіційних сторінках видання у Facebook і Twitter. Тому інформація про те, що на обкладинці німецького журналу опублікували карикатуру на президентів України та Польщі – ФЕЙК.

Нагадуємо, що ворог вже неодноразово поширює брехню про те, що карикатури на президента України з’являються на обкладинках світових ЗМІ. У липні журналісти писали про фейк, що в турецькому сатиричному журналі «LeMan» нібито опублікували карикатуру на президента України Володимира Зеленського. 

Також у липні телеграм-сміттярки поширили фейкову обкладинку вкотре німецького ділового видання Handelsblatt, де зображений президент України, який намагається дотягнутися руками до дверей з логотипом НАТО, але в нього не виходить. 

Зі свіжішого – у вересні ми спростовували фейк, що у французькому журналі Franc-Tireur на обкладинці зобразили Зеленського, який начебто стоїть біля дверей будівлі, що складена з тіл українських військових. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024