стрічка

Маніпуляція про те, що всім українцям, які мають низький дохід в Польщі, оплачуватимуть оренду квартир

06 Жовтня 2023, 11:34
Маніпуляція про те, що всім українцям, які мають низький дохід в Польщі, оплачуватимуть оренду квартир ФАКТЧЕК 1363
Маніпуляція про те, що всім українцям, які мають низький дохід в Польщі, оплачуватимуть оренду квартир

У соцмережі Тік-Ток активно поширюють повідомлення про те, що українцям із низьким рівнем доходу в Польщі можна буде оформити дофінансування на оренду житла в цій країні.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію та з'ясували, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Як зазначають автори дописів, з 12 серпня кожен українець, який заробляє в Польщі менш як п'ять тисяч злотів нетто, начебто може отримати дофінансування на оренду житла. Йдеться про суму в розмірі 2300 злотих.

Аби дізнатися, як отримати цю допомогу, користувачам пропонують перейти до новинного телеграм-каналу.

СПРОСТУВАННЯ

Зрозуміло, що, перейшовши за посиланням в запропонований телеграм-паблік, користувач не знайде там ніякого пояснення стосовно нової пільги. Тобто, це ні що інше, як традиційний вже метод збільшити аудиторію каналу.

Щодо доплати на житло українцям, то, справді, в Польщі є такий вид допомоги. Однак доступний він аж ніяк не всім українцям.

Субсидіює оренду житла родинам українських біженців у Польщі місцева організація Червоного Хреста. Як писало польське видання «РАР» на початку 2023 року, благодійники вирішили компенсувати вартість житла сотні українських родин з центру в Надажині, що неподалік Варшави. Підтримка становила від 425 до 700 євро. Оскільки держава не може субсидіювати житло українським біженцям, вони вирішили взяти цю функцію на себе.

Підтримку на оренду біженці отримували в рамках програми «Притулок». Програма була спрямована на те, аби активізувати українців.

Центр у Надажині є місцем колективного притулку біженців найнижчого стандарту. Проте фінансову підтримку на оренду житла отримали не всі його мешканці, а лише ті, хто найбільше цього потребував. Вартість субсидії залежала від розміру квартири. Після завершення цієї програми люди повинні були сплачувати за житло самостійно.

Додамо, що раніше подібний проєкт у Польщі проводили в місті Лодзь. Тоді підтримкою в оренді квартири скористалися 29 сімей.

ВИСНОВОК

У Польщі й справді існує програма, за якою українцям компенсують оренду житла. Однак стосується вона не всіх українців, які проживають на території цієї країни, чи мають дохід, нижчий певної суми. Програма доступна лише обмеженій кількості біженців, які жили в центрах низького рівня. Тому твердження, що на виплату можуть претендувати усі українці, які заробляють менш як п'ять тисяч злотих – МАНІПУЛЯЦІЯ.  

***

 

Стаття підготовлена у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Район.in.ua»  і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу»

Читайте також: На Волині та Рівненщині поширюють фейк, що українцям заплатять 125 тисяч гривень за переїзд до Греції

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024