стрічка

На Волині та Рівненщині поширюють фейк, що українцям заплатять 125 тисяч гривень за переїзд до Греції

03 Жовтня 2023, 20:18
У Telegram поширюють фейк про те, що українцям заплатять 125 тисяч гривень за переїзд до Греції ФАКТЧЕК 2518
У Telegram поширюють фейк про те, що українцям заплатять 125 тисяч гривень за переїзд до Греції

Волинські та рівненські телеграм-канали поширюють повідомлення про те, що начебто громадянам України заплатять до 125 тисяч гривень за переїзд до Греції.

Фактчекери проєкту Брехунець перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

«Громадянам України заплатять до 125.000 грн за переїзд до Греції. І ще стільки ж за народження дитини. Ви, здивуєтеся, але деякі країни світу чекають на іноземців з розпростертими обіймами і виділяють їм досі допомогу», – такий меседж поширили телеграм-канали.

Опісля закликали підписатися на телеграм-канал «Релокація», який начебто пише про те, «як на халяву з Польщі полетіти до Таїланду, купити квитки зі знижкою 70% через VPN і отримувати виплати від зарубіжних країн».

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, для того, аби перевірити, чи справді Греція влаштувала для українців своєрідний атракціон неочікуваної щедрості, звертаємося до офіційного сайту посольства України у Грецькій Республіці. На його сторінці немає ані слова про те, що українцям платитимуть за переїзд до Греції. Тобто інформація, яку поширюють телеграм-канали не відповідає дійсності.

По-друге,  у повідомленні немає джерела, звідки саме з’явилася ця інформація. Ані посилань на офіційні ресурси, ані державні відомчі сайти.

По-третє, якось нелогічно виходить, що у Греції виплати здійснюватимуть гривнями, чи не так?

Натомість Греція продовжила тимчасовий захист для українців. Про це стало відомо на початку вересня.  Згідно з ухваленим рішенням, термін дії посвідок на проживання за тимчасовим захистом, які закінчилися 4 вересня 2023 року, автоматично продовжується ще на шість місяців.

Тобто дозволи на тимчасове проживання, які раніше вже отримали українці, не потребуватимуть оновлення.

Крім того, Греція продовжить надавати тимчасовий захист українцям, які в’їжджатимуть вперше до країни, до 4 березня 2024 року.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що начебто громадянам України заплатять до 125 тисяч гривень за переїзд до Греції – ФЕЙК! Про такі виплати не зазначено на офіційному сайті Посольства України у Грецькій Республіці, ані на сайті Міністерства закордонних справ України. Таким нечесним методом очевидно «накручують» підписників і розкручують телеграм-канал.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024