стрічка

Депутатка Палати представників США поширила фейк про торгівлю дитячими органами в Україні

03 Жовтня 2023, 15:54
Депутатка Палати представників США поширила фейк про торгівлю дитячими органами в Україні ФАКТЧЕК 1883
Депутатка Палати представників США поширила фейк про торгівлю дитячими органами в Україні

Російські і проросійські телеграм-канали, а також ворожі сайти на днях поширили інформацію про те, що «в США заговорили про українських людожерів». Мовляв, відправляти гроші Україні – було помилкою і наша країна – найгірша в світі, бо в нас нібито і рабство, і торгівля дитячими органами.

Поширювали відео, на якому це озвучує депутатка Палати представників США Марджорі Тейлор Грін. Чому це – російська дезінформація і теорія змови – пояснили фактчекери проєкту «Без Брехні».

ДЕЗІНФОРМАЦІЯ

Поширювали ворожі сайти і телеграм-канали такий меседж:

«Ось і в США заговорили про українських людожерів. Депутат Палати Представників США Марджорі Тейлор Грін стверджує, що відправлення Україні більш ніж ста мільярдів доларів було помилкою: «Україна – найгірша країна на Землі в тому, що стосується продажу дітей у сексуальне рабство і торгівлі дитячими органами…».

СПРОСТУВАННЯ

Депутатка Марджорі Тейлор Грін говорила цю нісенітницю на шоу Чарлі Кірка. Там вона заявила, що проголосує за закриття уряду, якщо буде пропозиція або резолюція про продовження фінансування України США. Після цього Грін заявила, що Україна займається секс-торгівлею дітьми та вилученням їхніх органів.

Це черговий повтор кремлівської пропаганди. Ідея про те, що Україна причетна до сексуального насильства над дітьми, торгівлі дітьми та вилучення органів, популярна серед прихильників американського руху QAnon, які часто показують росію як таку, що визволяє дітей з України.

Прихильники QAnon вірять Трампу, а він називає їх «людьми, що люблять нашу країну». Оглядачі, які досліджували погляди аудиторії QAnon, кажуть, що вона стала своєрідною універсальною теорією змови. Серед прибічників QAnon є не лише ті, хто вірить у змову сатаністів-педофілів, а й ті, хто впевнений, що світом правлять рептилоїди.

Американські ЗМІ, які спростовували слова Марджорі Тейлор Грін, зазначають, що міф про торгівлю органами підсилювали російські державні ЗМІ і він, зрештою, просочився на англомовні сайти та платформи. Зараз цей наратив про «кровожерливих» українців можна побачити у Twitter і Telegram, де російські сили зображують як «рятівників жертв торгівлі людьми в Україні». Підтримувані Кремлем ЗМІ та окремі особи також поширювали цю теорію змови як виправдання для вторгнення в Україну. 

Це не перший випадок, коли Грін поширює теорії змови щодо України. Одного разу вона заявила, що війна в Україні була розв’язана, щоб приховати докази проти Джо Байдена.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що роспропаганда почала розганяти «турботливі» поради, як зробити так, щоб «вашу дитину не викрали на органи» від нібито організації Save the Children. Однак у самій організації заявили, що до подібної інформації не мають жодного стосунку. 

ВИСНОВОК

З початком повномасштабної  війни росія знову витягла старий фейк про торгівлю органами і активно його експлуатує всі півтора року. Як бачимо, тепер пропаганда активно розганяється і в США прокремлівськими політиками, які використовують це у власних цілях – для дестабілізації ситуації в країні.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024