стрічка

На Волині гуляє фейк про відключення води і газу, якщо призовник не з’явиться у військкомат

25 Серпня 2023, 18:11
На Волині гуляє фейк про відключення води і газу, якщо призовник не з’явиться у військкомат ФАКТЧЕК 1669
На Волині гуляє фейк про відключення води і газу, якщо призовник не з’явиться у військкомат

На волинян у мережі Facebook таргетують рекламу, де йдеться про те, що начебто у Тернополі власникам квартир, де прописаний призовник, відключать гарячу воду і газ, якщо він не з’явиться до військкомату.

Скріншот  такого повідомлення надіслали фактчекерам проєкту «Брехунець» читачі.  Ми перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

Який жах! Ось такі листи щастя приходять власникам у Тернополі. «У вашій квартирі прописаний призовник. Якщо він не з’явиться до військкомату  - відключимо гарячу воду і газ». От же паскуди! Ще й комунальники підключилися! Усі поєдналися проти простих людей! Мабуть, для контрнаступу зовсім не вистачає бійців.

СПРОСТУВАННЯ

«Брехунець» звернувся за коментарем до Тернопільської ОДА, де нам повідомили, що лист фейковий і такі повідомлення не розсилали жителям області.

Також нам повідомили, що Центр протидії дезінформації спільно з Тернопільською ОВА здійснили спільне розвінчання цього фейку.

«Російські TG-канали поширюють фото «документа», який нібито отримують власники квартир у Тернополі, де їм погрожують відключити газ та воду, якщо вони не зʼявляться в місцевий ТЦК.

Насправді такого документа не існує. На те, що це фейк, вказують лексичні та граматичні помилки у тексті. Крім цього, за адресою, яка вказана у підробці, знаходиться корпус медичного університету. А директором компанії, від імені якої розсилають цей лист, є інша людина», – зазначили у ЦПД.

Також варто зазначити, що у тексті цього повідомлення бачимо русизм «согласно», що свідчить про неправильний переклад з російської мови.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що начебто у Тернополі власникам квартир, де прописаний призовник, відключать гарячу воду і газ, якщо він не з’явиться до військкомату – ФЕЙК! Реклама у Facebook, таргетована на волинян, має на меті залякати жителів західних областей. Ворожа пропаганда поширює подібні фейки для розповсюдження панічних настроїв серед населення та зриву загальної мобілізації.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024