стрічка

Як на Волині намагаються дискредитувати очільника ОВА і мера Луцька

18 Серпня 2023, 17:55
Як на Волині намагаються дискредитувати очільника ОВА і мера Луцька ФАКТЧЕК 36337
Як на Волині намагаються дискредитувати очільника ОВА і мера Луцька

У волинському сегменті соцмереж періодично з’являються повідомлення, які дискредитують очільника Волинської ОВА Юрія Погуляйка і мера Луцька Ігоря Поліщука. Зокрема, фейкороби поширили у Тік-Ток інформацію про те, що голова ОВА начебто купив собі Rolls-Royce, а міський голова віллу за два мільйони євро.

Відвертий хейт мера Поліщука за те, що він пішов на пробіжку в парку після того, як росіяни обстріляли Луцьк ракетами, розгорівся у Telegram. Очільнику міста навіть довелося відреагувати на ці звинувачення на своїх офіційних сторінках у соцмережах.

Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізувавши усі ці випадки дійшли висновку, що фейкороби мають на меті дискредитувати Юрія Погуляйка і Ігоря Поліщука, створити умови для недовіри місцевій владі різних рівнів.

Фейк про грецьку віллу Поліщука

У соцмережі Tik-Tok гуляє відео, в якому йдеться про те, начебто міський голова Луцька Ігор Поліщук придбав віллу у Греції за 11 мільйонів та квартиру у Києві за два мільйони євро, витративши бюджетні кошти.

СПРОСТУВАННЯ

Поліщук відреагував на фейк дописом на особистій сторінці у фейсбуці.

«Друзі, тут кажуть, що я придбав віллу в Греції (жодного разу за час воєнного стану не будучи за кордоном) за 11 мільйонів євро та квартиру в Києві за 2 мільйони євро). Обіцяю, що, коли взнаю де ці вілли та квартири, то обов‘язково Вам скажу, а може і запрошу в гості», – пожартував він.

Фейк про Rolls-Royce

У соцмережі Тік-Ток поширили відео і про те, що ніби очільник Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко у липні придбав собі автомобіль Rolls-Royce Ghost.

СПРОСТУВАННЯ

Фейк спростував сам Погуляйко, завивши, що це відео справа рук росіян.

«Російські ІПСО продовжують працювати та створюють неправдиві ролики про представників влади різних рівнів. Ймовірно хочуть, аби ми зневірилися та шукали зрадників серед своїх. Уже два дні у соціальній мережі «Тік ток» шириться відео, у якому йдеться, що я у липні нібито придбав «Rolls-Royce Ghost». Офіційно заявляю – у мене немає такого авто. Сумно, що ролик має велику кількість переглядів та вподобань, бо це означає, що люди вірять фейку. Тому прошу – ретельно перевіряйте будь-яку інформацію», – йдеться у дописі.

Хейт Поліщука за пробіжку у парку після ракетного удару по Луцьку

Після того, як росіяни під час ракетної атаки влучили в один із промислових підприємств Луцька, місцеві телеграм-канали розпочали поширювати повідомлення про мера Луцька Ігора Поліщука називаючи його «ху***им» мером. Мовляв, у Луцьку приліт ракет, загинули люди, а він бігає в парку.

Ігор Поліщук відреагував на звинувачення дописом на своїх офіційних сторінках у соцмережах:

«Друзі, на жаль є люди, які не цураються в такий час продукувати ненависть в українців один до одного та перекручувати факти. Одразу після вибухів, орієнтовно за 20 хвилин (близько 05:40 ранку) я прибув на місце події, де перебував разом з представниками ДСНС та поліції. Після спілкування з вищевказаними представниками, в мої подальшій присутності більше не було необхідності і я пішов у наш Центральний парк, очікуючи інформацію від представників ДСНС. На момент мого перебування в парку ще не було жодної інформації про загиблих!», – написав мер.

Зазначимо, що незалежне видання Texty.org.ua провело дослідження популярної мережі Telegram-каналів «Труха» та виявило в них спільні риси: десятки тисяч підписників та анонімний власник. У матеріалі йдеться про те, що неодноразово там публікували дописи з фейковою інформацією. І здебільшого адміни не роблять окрему публікацію зі спростуванням, а лише редагують оригінальний пост і додають уточнення «UPD». Детальніше про це можна прочитати за посиланням.

Варто додати, що у червні Центр протидії дезінформації зафіксував масштабну ворожу кампанію зі створення фейкових сторінок голів обласних і військових державних адміністрацій та наповнення їх фейковою інформацією. Фейкову сторінку створили і для голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка, де рекламували неіснуючі виплати.

Ми також писали  про те, як  на Волині шахраї телефонують від імені голови ОВА і виманюють гроші. А ще як шахраї розсилали фейкові листи від Волинської ОВА.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024