стрічка

Поляки «вже на порозі», а Захід зневірився в Україні: як дурили волинян у червні

17 Липня 2023, 16:45
Поляки «вже на порозі», а Захід зневірився в Україні: як дурили волинян у червні 1476
Поляки «вже на порозі», а Захід зневірився в Україні: як дурили волинян у червні

У червні російська пропаганда всіма доступними їй методами намагалася створити недовіру до західних союзників України. У мережі поширювали наративи про начебто невдалий контрнаступ ЗСУ і втрату підтримки західних партнерів, про захоплення Польщею Заходу України. У стрічках волинян навіть з’являлася таргетована реклама з антиукраїнськими меседжами.

Фейкороби намагалися дезорієнтувати українців, посіяти зневіру у ЗСУ, очорнити відносини з Польщею.

У Волинському інфопросторі циркулювало ще і чимало дезінформаційних та відверто брехливих повідомлень про начебто грошові виплати від США, Німеччини, Польщі та Литви, або громадянство ЄС за фейковою держпрограмою.

Журналістка Район.in.ua упродовж червня моніторила, які брехливі повідомлення «гуляли» у волинських Facebook-групах та Telegram-каналах.

***

Фейк про те, що Україна повинна віддячити  Варшаві надану допомогу, віддавши свої західні території

Упродовж травня і в першій половині червня на волинських користувачів у Facebook активно таргетували проплачену рекламу, яка містить відверто російські наративи. Став очевидним той факт, що росіяни запустили антиукраїнську кампанію у мережі.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дослідив, що фейки розповсюджували через новостворені сторінки без опису та наповнення, які зазвичай мають нейтральні назви. Це дозволяє уникати додаткової уваги зі сторони Meta при проходженні модерації, адже першим етапом йде перевірка автоматизованими системами.

У стрічках волинян з’являлися меседжі про те, що Україна начебто віддасть частину своїх територій, аби відшкодувати Варшаві надану допомогу. А ще повідомлялося, що поляки нібито продовжують підготовку до захоплення західних областей України.

Маніпуляції та фейки про польсько-українські відносини є однією із ключових складових російської пропаганди і основним із її наративів. Час від часу з російської методички виринає нетлінний наратив про те, що Польща планує захопити захід України. У таргетованій рекламі кремлівська пропаганда говорить про начебто добровільну передачу територій в обмін на військову допомогу.

Насправді Польща з початку повномасштабного російського вторгнення  надала Україні 3,527 мільярда євро загальної допомоги (170 мільйонів євро гуманітарної допомоги, 934 мільйони євро фінансової та 2,423 мільярда євро військової). Також сенат Польщі одноголосно схвалив резолюцію про вступ України до НАТО.

Окрім військової та фінансової допомоги, Польща надзвичайно активно підтримує українських біженців. За підрахунками професора Варшавського університету Мацея Дущика, у країні над Віслою перебуває майже два мільйони громадян України, серед яких половина – це трудові мігранти, котрі приїхали до Польщі ще до 2022 року і майже мільйон – біженці.

Ми усі пам’ятаємо, як поляки зустрічали українських жінок і дітей, які втікали від війни на кордоні і надавали всебічну допомогу, помешкання.

Діти та молодь отримали можливість навчатися у польських школах та університетах. 70% мешканців декларували, що протягом 2022 року в різних формах надавали допомогу українцям. Це навіть отримало свій бренд – польська школа допомоги.

Жодного разу на рівні зустрічі президентів обох країн не обговорювалося питання передачі українських земель Польщі, про яке говорить російська пропаганда.

Фейк про те, що поляки продовжують підготовку до вступу в західні області України, у Польщі почали роздавати повістки

Інформація про те, що полякам роздаватимуть повістки, з’явилася у квітні 2023 року. У Польщі розпочався військовий набір, який триватиме до 21 липня. Повістки отримають 230 тисяч осіб. Це пов’язано з тим, що Міністерство національної оборони Польщі оголосило нову дату військової кваліфікації у 2023 році. Але це ніяким чином не стосується того, про що пише російська пропаганда, адже таким чином міноборони Польщі зміцнює свою обороноздатність на тлі війни в Україні.

Навесні 2022 року у Польщі  було ухвалено закон «Про захист Батьківщини», який запровадив новий вид військової служби – добровільну військову службу. Пройти її може кожен, хто раніше не був в армії. Завдяки їй можна пройти військовий вишкіл і в майбутньому залишитись в резерві або вступити в професійну армію.

Фейкороби змішали правду про мобілізаційні заходи у Польщі і брехню про те, що таким чином Польща готується до нападу на Захід України, аби оновити свій наратив.

Фейк про громадянство ЄС

У червні волинською мережею Facebook поширювалося повідомлення, де начебто пропонують отримати громадянство Євросоюзу за прискореною держпрограмою. Під час його перевірки ми з’ясували, що ніякої державної програми, яка змогла б прискорити надання громадянства ЄС для українців, не існує!

Громадянство Європейського Союзу визначається наявністю громадянства однієї з його країн-членів. Тобто будь-який громадянин держави, яка входить до складу Європейського Союзу вважається громадянином Союзу. Відповідно у кожній країні-учасниці цього об’єднання діє власне міграційне законодавство і воно може відрізнятися.

З основними способами отримання громадянства можна ознайомитися у Європейській конвенції про громадянство.

Ми проаналізували й сторінку організації «Окно в ЕС», яка пропонує фейкову державну програму. Вона налічує лише 91 вподобайку і 122 читачів, жодної оцінки чи відгуку. Немає ні контактного номера телефону, ні інформації про адресу, де знаходиться сама організація, ні посилання на сайт. Створена у вересні 2022 року і має лише два дописи російською й активну рекламу.

Маніпулятори користуються тим, що українцям доводиться емігрувати за кордон через повномасштабне російське вторгнення. Станом на 21 червня 2023 року за кордоном перебували 8 мільйонів 177 тисяч українців. Порівняно з даними на 1 лютого 2023 року. Тобто за неповні 5 місяців, ця кількість зросла на майже 188 тисяч осіб. 

Зважаючи на цю статистику, виїзд українців за кордон навпаки є проблемою і нашій владі доведеться прикласти чимало зусиль, аби повернути мігрантів в Україну. Тому розробляти державну програму для прискореного набуття громадянства ЄС, як пишуть фейкороби, просто абсурд.

Фейк про виплати від США, Німеччини, Польщі та Литви

Волинські Telegram-канали не втомлюються вигадувати все нові й нові фейки про виплати від іноземних організацій. У червні нафантазували про начебто виплату трьох тисяч гривень від США, Німеччини, Польщі та Литви для кожного українця від 10 років.

Для того, аби начебто отримати виплати, потрібно обрати вік. Перейшовши за посиланням, яке мало б привести користувачів на реєстраційну форму для оформлення виплати, натомість потрапляємо на телеграм-канал «Украина Новости». Інформацію обіцяють надати тоді, коли на нього підписатися. Ми надіслали запит на приєднання, його схвалив адмін, але обіцяної інформації там не виявилося. Очевидно, що таким чином просто «набивають» підписників і розкручують згаданий телеграм-канал.

Важливо і те, що США, Німеччина, Польща та Литва надають Україні допомогу, проте ще жодна з них не повідомляла, що буде «виплачувати по 3 тисячі гривень кожному українцю». Грошові виплати у вигляді соціальної допомоги мають можливість отримати українські біженці, які знаходяться на території цих країн. Єдиний офіційний ресурс для отримання допомоги онлайн – це сайт єДопомога https://aid.edopomoga.gov.ua/ . А підозрілі посилання обов’язково потрібно перевіряти на правдивість.

 Фейк про те, що Україна втратить підтримку західних союзників у випадку невдалого контрнаступу

Чимало дезінформації росіяни поширювали і про контрнаступ ЗСУ. Під час моніторингу  ми зафіксували наратив про те, що Україна втратить підтримку західних союзників у випадку невдалого контрнаступу. Фейкороби спиралися начебто на слова британських генералів і посилаються на матеріал видання Daily Mail, який недоступний для перегляду.

Пропаганда поширює цей фейк, аби створити враження, що Захід зневірився в Україні, нібито знає, що вона «програє», втомився і не буде допомагати Україні. І це відверта брехня. Таким чином кремль намагається підірвати довіру до західних партнерів України, фантазують, що ЗСУ залишиться без військової підтримки.

Насправді і західні союзники, і США неодноразово заявляли про те, що будуть підтримувати Україну в боротьбі з російськими окупантами стільки, скільки буде потрібно.

Фейкороби не зупиняються у своїх прагненнях ввести в оману волинян. Оплативши антиукраїнську рекламу у Facebook, намагаються дискредитувати відносини з Польщею, створити оманливе враження, що західні союзники не будуть підтримувати Україну. Не оминули і тему громадянства ЄС, брехавши про те, що існує державна програма для його отримання.

Коментар