стрічка

На Волині поширюють маніпуляцію про «виплати всім, хто має український паспорт»

13 Липня 2023, 17:00
На Волині поширюють маніпуляцію про «виплати всім, хто має український паспорт» ФАКТЧЕК 2570
На Волині поширюють маніпуляцію про «виплати всім, хто має український паспорт»

Волинські телеграм-канали поширюють повідомлення про те, що начебто уряд і світові фонди виплачують 6600 гривень громадянам, які мають український паспорт.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це МАНІПУЛЯЦІЯ!

МАНІПУЛЯЦІЯ

«Додаткова допомога українцям у розмірі 6600 грн. Отримати можуть тільки ті, у кого є український паспорт. Для подачі потрібно обрати, або свій банк, або свій регіон».

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, Уряд і Міжнародна організація з міграції ООН справді виплачуватимуть одноразову допомогу в розмірі 6600 гривень. Але не усім українцям, а лише постраждалим унаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції.

По-друге, в Україні триває приймання заявок на грошову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Програма орієнтована на вразливі категорії осіб ВПО, постраждалих від військових дій та тих, хто повернувся до свого постійного місця проживання.

Для отримання виплат необхідно звернутися до пунктів реєстрації благодійного фонду Право на захист, який є партнером УВКБ ООН. Розмір допомоги — 2220 гривень (на одну особу). Гроші будуть надходити щомісячно протягом трьох місяців. Відповідно у підсумку – 6600 гривень.  Проте мова йде не про усіх громадян, хто має український паспорт, а лише певні категорії населення.

По-третє, перейшовши за зазначеними посиланнями, ми не знайшли потрібної інформації, адже там потрібно підписатися на телеграм-канал. Після того, як адміни схвалили наш запит на приєднання, обіцяної інструкції для отримання допомоги ми там не знайшли.

По-четверте, вкотре нагадуємо читачам, що не варто переходити за підозрілими посиланнями у соцмережах. Перевіряйте інформацію на правдивість. Адже часто у Facebook та Telegram рекламовані посилання на Приват24, Дію, єПідтримку, телеграм-боти українських банків – це шахрайські посилання. Єдиний офіційний ресурс для отримання допомоги онлайн – це сайт єДопомога https://aid.edopomoga.gov.ua/.

ВИСНОВОК

Телеграм-канали вкотре зманіпулювали інформацією про виплати українцям. Одноразову грошову допомогу у розмірі 6600 гривень виплачуватимуть не усім, а лише тим, хто постраждав від підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, або належить до вразливої категорії населення.

Читайте також: На Волині шахраї телефонують від імені голови ОВА і виманюють гроші

 

Коментар