стрічка

Після зустрічі Зеленського і Дуди в Луцьку російська пропаганда породила «Варшавську унію»

10 Липня 2023, 20:30
Зеленський і Дуда у костелі Святих Петра і Павла 2848
Зеленський і Дуда у костелі Святих Петра і Павла

Російські телеграм-канали поширювали брехливе повідомлення про те, що президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда начебто реалізували у Луцьку перший етап кулуарної «Варшавської унії».

Фактчекери проєкту «Брехунець» пояснюють, чому це пропаганда і продовження кремлівського наративу про те, що Польща планує захопити Захід України.

ПРОПАГАНДА/ФЕЙК

«Підсилення польського впливу в Україні йде повним ходом. Деякі наші джерела навіть висловили радикальну думку, що Зеленський уже реалізує перший етап кулуарно прийнятої «Варшавської унії», а Дуду прокачує на Західній Україні, як свого «намісника», або альтернативу, якщо все піде не по плану. М’яко вводить Дуду в гру».

СПРОСТУВАННЯ

Пропаганда не змогла оминути увагою зустріч обох президентів у Луцьку. Вкотре з Росії виринув нетлінний наратив про захоплення Польщею заходу України. Мовляв, «Варшавська унія» передбачає, що в певний момент польські війська зайдуть на захід України і окупують її. 

Це неправда і фейк, бо:

По-перше, президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда справді зустрілися у Луцьку 9 липня. Під час зустрічі президенти очолили заходи з вшанування пам'яті усіх жертв Другої світової війни та 80-ї річниці Волинської трагедії, відвідавши жалобну месу у костелі Святих Петра і Павла. Також поговорили про майбутній саміт НАТО у Вільнюсі.

По-друге, президент Польщі Анджей Дуда написав у своєму Facebook про те, що він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським в Луцьку, щоб «дати свідчення дружби в умовах складної історії».

«Також провели фінальні консультації перед самітом НАТО у Вільнюсі, який розпочнеться через два дні. Для Польщі дуже важлива ефективна підтримка України у її прагненні до членства в Альянсі», – висловився Дуда.

По-третє, Володимир Зеленський написав у своєму Telegram про те, що президенти разом вшановують всіх невинних жертв Волині: «Памʼять нас єднає! Разом ми сильніші».

«На заходах у Луцьку з Анджеєм Дудою змогли коротко, але дуже предметно поговорити про майбутній саміт НАТО у Вільнюсі. Домовилися діяти разом, щоб отримати якнайкращий результат для України», – повідомив Зеленський у Твіттері.

По-четверте, президенти зустрілися, аби засвідчити дружбу і партнерські відносини між українцями й поляками, вшанувати пам'ять про усіх жертв до 80-ї річниці Волинської трагедії. На зустрічі було присутнє вище політичне керівництво України та Польщі і вище духовенство обох країн, що свідчить про високий рівень взаємопідтримки.

По-п’яте, напередодні візиту Польща таємно передала для України близько десятка вертольотів Мі-24, адже Україна обмежено використовує авіацію, щоб не втратити літаки. Таким чином поляки вкотре надали українцям військову допомогу.

Читайте також: На Волині у Facebook масово поширюють проплачені дописи, які дискредитують відносини України та Польщі

ВИСНОВОК

Нетлінний кремлівський наратив про захоплення Польщею заходу України продовжує виринати напередодні, або під час подій, які засвідчують польсько-українську підтримку. Так сталося і цього разу під час зустрічі Володимира Зеленського і Анджея Дуди в Луцьку. 

Пропагандисти створили брехню про «Варшавську унію», аби очорнити відносини України та Польщі, створити недовіру та посіяти панічні й тривожні настрої в суспільстві.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024