стрічка

На Волині у Facebook масово поширюють проплачені дописи, які дискредитують відносини України та Польщі

25 Травня 2023, 14:36
У Facebook масово поширюють проплачені дописи, які дискредитують відносини України та Польщі ФАКТЧЕК 3191
У Facebook масово поширюють проплачені дописи, які дискредитують відносини України та Польщі

Упродовж травня на волинських користувачів у Facebook активно таргетують антиукраїнську рекламу, яка містить відверто російські наративи. Зокрема про те, що Україна начебто  віддасть частину своїх територій, аби відшкодувати Варшаві надану допомогу. А ще, що поляки нібито продовжують підготовку до захоплення західних областей України.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили ці рекламні вкиди і з'ясували, що це – ПРОПАГАНДА.

МЕСЕДЖ 1. «Україна повинна відшкодувати Варшаві надану допомогу, віддавши свої Західні території»

Маніпуляції та фейки про польсько-українські відносини є однією із ключових складових російської пропаганди. Час від часу з російської методички виринає нетліючий наратив про те, що Польща планує захопити захід України. Цього разу кремлівська пропаганда говорить про начебто добровільну передачу територій в обмін на військову допомогу.

Насправді Польща постійно підтримує Україну і надає чимало як військової, так і грошової допомоги. Станом на квітень 2023 року від початку повномасштабного російського вторгнення Польща надала Україні допомоги на суму майже 11 мільярдів євро.

«Загальний обсяг видатків для України становить до 2 % нашого ВВП, тобто близько 50 мільярдів злотих», – раніше заявляла міністерка фінансів Польщі Магдалена Жечковська.

При цьому польська міністерка підкреслила, що це значна стаття в бюджеті її країни і, попри те, що Польща не отримує адекватної компенсації від ЄС за допомогу Україні, це необхідно робити, оскільки Україна бореться за своє майбутнє, цінності та свободу. 

Окрім військової та фінансової допомоги Польща надзвичайно активно підтримує українських біженців. За підрахунками професора Варшавського університету Мацея Дущика, сьогодні у країні над Віслою перебуває близько 2 мільйонів громадян України, серед яких половина – це трудові мігранти, котрі приїхали до Польщі ще до 2022 року, а близько мільйона – біженці від російської агресії.

Ми усі пам’ятаємо, як поляки зустрічали українських жінок і дітей, які втікали від війни на кордоні і надавали всебічну допомогу, помешкання.

Діти та молодь отримали можливість навчатися у польских школах та університетах. 70% мешканців декларували, що протягом 2022 року в різних формах надавали допомогу українцям. Це навіть отримало свій бренд – польська школа допомоги.

Жодного разу на рівні зустрічі президентів обох країн не обговорювалося питання передачі українських земель Польщі, про яке говорить російська пропаганда.

МЕСЕДЖ 2. «Поляки продовжують підготовку до вступу в західні області України, у Польщі почали роздавати повістки»

Інформація про те, що полякам роздаватимуть повістки, з’явилася у квітні 2023 року. У Польщі розпочався військовий набір, який триватиме до 21 липня. Повістки отримають 230 тисяч осіб. Це пов’язано з тим, що  Міністерство національної оборони Польщі оголосило нову дату військової кваліфікації у 2023 році. Але це ніяким чином не стосується того про що пише російська пропаганда, адже таким чином міноборони Польщі зміцнює свою обороноздатність на тлі війни в Україні.

Навесні 2022 року у Польщі  було ухвалено закон «Про захист Батьківщини», який запровадив новий вид військової служби – добровільну військову службу. Пройти її може кожен, хто раніше не був в армії. Завдяки їй можна пройти військову підготовку і в майбутньому залишитись в резерві або вступити в професійну армію.

ВИСНОВОК

Дружні польсько-українські відносини дуже «муляють» російській пропаганді. Тому вона всіма доступними методами намагається їх очорнити та дискредитувати. Цього разу для того, аби вкотре підняти нетліючий наратив про захоплення Польщею Заходу України, пропагандисти влаштували навіть рекламну кампанію у Facebook. Метою таких вкидів є створення  недовіри до Польщі, очорнення відносин з Україною.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024