стрічка

Російські пропагандисти створили фейкову обкладинку німецької газети, щоб дискредитувати контрнаступ

08 Липня 2023, 10:00
Фейк про фейкову карикатуру на контрнаступ ЗСУ на «обкладинці німецької газети» ФАКТЧЕК 1389
Фейк про фейкову карикатуру на контрнаступ ЗСУ на «обкладинці німецької газети»

Останнім часом роспропаганда не залишає спроб дискредитувати контрнаступ ЗСУ, користуючись як проплаченою дезінформацією у Facebook, так і візуальними фейками. Зокрема, підробленими обкладинками популярних західних медіа.

Днями російські і проросійські телеграм-канали дружно розмістили начебто нову обкладинку німецької газети Handelsblatt, де зображений знищений український танк з підписом: «Це не контрнаступ – це кривавий краш-тест».

Сміттярки поширили зображення з таким меседжем: «За допомогою сатири німецькі ЗМІ намагаються пояснити те, що заборонено говорити відкрито».

Далі у матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні» читайте, чому це чергова брехня та дискредитація контрнаступу України.

ФЕЙК

У телеграмі російські канали поширили фейкову обкладинку німецького ділового видання Handelsblatt, на якій дата публікації – вихідні 23-25 червня цього року, номер – 119. Проте цю брехню легко розвіяти, зайшовши на сайт газети.

Такого зображення за вказаною датою там і близько немає. Натомість бачимо під цим номером іншу обкладинку – з заголовком «У кліматичній пастці». Оригінал прикріплюємо нижче.

Цей фейк нагадує нам про те, що роспропаганда вже взяла за звичку підробляти обкладинки відомих європейських видань. І останнім часом відстежується тенденція дискредитації саме українського контрнаступу у такий спосіб.

Як ми вже повідомляли наприкінці травня, фейкороби поширили карикатуру під виглядом обкладинки номера іспанського сатиричного журналу El Jueves. На ній зобразили хробаків, що глузують з перспектив українського контрнаступу.

Підробили пропагандисти й обкладинку французького тижневика «Courrier International», присвячену українському контрнаступу. На ній українські військові на чолі із Валерієм Залужним нібито пливуть річкою, а керує човном чоловік у чорному плащі, який скидається на образ смерті у казках.

ВИСНОВКИ

Роспропаганда продовжує використовувати створення фейкових обкладинок західних ЗМІ як один із інструментів пропаганди, щоб дискредитувати нашу державу, зокрема контрнаступ ЗСУ.

Такими вкидами росіяни хочуть показати, що Захід намагається відмовити Україну від звільнення своїх територій і лякає величезними втратами. Однак підстав вважати, що союзники висміюють контрнаступ ЗСУ, немає.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024