стрічка

Брехня і маніпуляція Орбана про те, що Угорщина разом зі всіма підтримує Україну

30 Червня 2023, 21:27
Брехня і маніпуляція Орбана про те, що Угорщина разом зі всіма підтримує Україну ФАКТЧЕК 14107
Брехня і маніпуляція Орбана про те, що Угорщина разом зі всіма підтримує Україну

Днями в інтерв'ю виданню Bild прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан крім низки меседжів, які були калькою з російських пропагандистських наративів, заявив в одній з відповідей про те, що: «… Україна перестала бути суверенною країною». І повторив нетлінний наратив роспропаганди про те, що мир в Україні буде, мовляв, лише тоді, коли це «вирішать американці». Цю тезу про так зване зовнішнє управління неодноразово транслювали кремлівські пропагандисти.

До того ж в ході інтерв'ю Орбан говорив, що «…У них немає грошей. У них немає зброї. Вони можуть воювати лише тому, що ми на Заході підтримуємо їх. Тож якщо американці вирішать, що хочуть миру, буде мир», – сказав Орбан.

Чому це все неправда і маніпуляція – далі у матеріалі фактчекерів проєкту Без Брехні.

НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

У цій тезі Орбана є кілька ключових моментів, які варто прояснити. Перший – «…ми на Заході підтримуємо Україну». Прем’єр ототожнює свою країну з усім Заходом, хоча країни Європи допомагають нам кожна у тих обсягах, у яких це можливо. Його слова – МАНІПУЛЯЦІЯ, адже саме Угорщина вирішила залишатися осторонь війни в Україні і не стала на бік жодної зі сторін.

В країні працює пропагандистська машина, яка поширює наратив про те, що Угорщина – ключова жертва цієї війни.

По-друге, і головне – якраз Угорщина як член Євросоюзу і НАТО зараз блокує більшість ініціатив допомоги Україні від ЄС. З нещодавнього – 26 червня цього року Угорщина не підтримала виділення 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який допомагає Україні зброєю. А все через включення Україною угорського OTP Bank до списку «спонсорів війни». У травні Угорщина вже блокувала виділення цього траншу країнам-членам ЄС, посилаючись на ту саму проблему.

Раніше, у березні, Угорщина відмовилась від участі в проєкті Європейського Союзу щодо спільної закупівлі мільйона боєприпасів для України на суму два мільярди євро.

Ще раніше, у січні цього року, в Угорщині відмовилися надати транзит для постачання зброї Україні. Тоді Орбан заявив, що втручання «хоча б однієї країни НАТО» «може стати початком Третьої світової війни».

У кінці 2022 року Угорщина заблокувала макрофінансову допомогу ЄС для України в 2023 році. Тоді Орбан заявив що його країна готова надавати Україні фінансову допомогу, але на двосторонній основі.

До того ж ще до початку повномасштабного вторгнення росії прем’єр-міністр Угорщини заявив, що його країні слід «триматися осторонь» від військового конфлікту між Україною та Росією та відмовився постачати озброєння Україні.

ВИСНОВКИ

Прем’єр Угорщини продовжує «співати» одну пісню із пропагандистами у кремля про Україну.

Угорщина сама є постійним дотаційним членом ЄС, без коштів якого популістська партія Орбана навряд чи змогла утриматися у владі.

Виступаючи лише гальмом у потугах НАТО і ЄС допомагати Україні, Орбан маніпулює масштабує і на себе «зусилля Заходу». Хоча насправді – лише перешкоджає.

Читайте такожНеправда та маніпуляція пропаганди про те, що журналіст Bild помітив щось дивне в поведінці Президента Зеленського

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024