стрічка

Неправда та маніпуляція пропаганди про те, що журналіст Bild помітив щось дивне в поведінці Президента Зеленського

23 Червня 2023, 15:41
Неправда та маніпуляція пропаганди про те, що журналіст Bild помітив щось дивне в поведінці Президента Зеленського ФАКТЧЕК 1603
Неправда та маніпуляція пропаганди про те, що журналіст Bild помітив щось дивне в поведінці Президента Зеленського

Дискредитація перших осіб держави, штучне нагнітання атмосфери про нібито скандали та інтриги у керівних структурах України – один з ключових векторів російської пропаганди. Так днями один з кремлівських телеграм-сміттярок поширив допис (який активно перепостили інші подібні канали) із класичними «коктейлем» наративів на кшталт: Зеленський – маріонетка заходу, «він щось вживає», у «Зеленського конфлікт з Кличком» і та інше.

Для надання правдивості у дописі посилаються на нібито враження та коментарі німецького журналіста видання Bild, який брав інтерв’ю у Президента України. Про те, чому поширені меседжі – неправда, маніпуляція та фейки, з’ясовували фактчекери «Без Брехні».

НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

Пропагандистський телеграм-канал «Сплетница» поширив допис наступного змісту (далі мовою оригіналу): 

«Западные кураторы всерьез задумались по поводу замены президенту Зеленскому. Причины для этого есть:

- Западу нужен более контролируемый человек (например, тот же Кличко с которым Офис президента сейчас активно конфликтует);

- партнеры Киева хотят сократить траты, которые идут на лоббистов Офиса президента, а также проплаченные рейтинги внутри страны и за рубежом;

-состояние самого Зеленского оставляет желать лучшего (заместитель главреда немецкого Bild

Пауль Ронцхаймер, недавно бравший у президента интервью, отметил, что Зеленский кажется ему «то совершенно изможденным, то снова просыпающимся, активным, даже весёлым» — довольно примечательные симптомы для того, кого не раз обвиняли в злоупотреблениях веществами, не правда ли).

Неудивительно, что на Западе уже началась подготовка к «замене»: в авторитетных СМИ отмечается усиление критики политики Офиса президента, равно как и критическая оценка ожидаемого контрнаступления ВСУ, широко «разрекламированного» Банковой. И это один из первых «звоночков», которые заметили элиты, воспринимая это как сигнал на «слив» действующего режима».

По-перше, Володимир Зеленський справді дав інтерв’ю німецькому таблоїду Bild 9 червня 2023 року. У ньому він розповів про наслідки підриву росією дамби Каховської ГЕС, відсутність адекватної реакції на це від міжнародних організацій, військову допомогу від Німеччини, очікування від cаміту НАТО у Вільнюсі та непричетність України до вибуху на газогоні «Північний потік – 2». З Президентом розмовляв німецький журналіст, заступник головного редактора часопису Bild Пауль Ронцгаймер, який уже не вперше брав у нього ексклюзивні інтерв’ю.

По-друге, Пауль Ронцгаймер насправді прокоментував своє інтерв'ю, де зазначив, що Зеленський «здавався йому більш задумливим у порівнянні з попередньою зустріччю, коли він був натхненний успішним контрнаступом Збройних Сил України під Харковом».

Він пише, що Зеленський виглядає виснаженим, адже буває, що мало спить і постійно перебуває на бойовому чергуванні. Журналіст просто описав емоційні реакції Президента на різні запитання. Наприклад, злість, коли мова зайшла про докази причетності росіян до підриву Каховського водосховища, адже Україна не може наразі їх надати, бо не має доступу до території, тому що вона контролюється окупантами.

Зеленський сміється, коли Ронцгаймер розповідає «як Олаф Шольц кричав на демонстрантів минулих вихідних, які звинуватили його в «розпалюванні війни», стає розчуленим, коли журналіст запитує за його рідних.

По-третє, уже не вперше російська пропаганда використовує наратив про те, що начебто Зеленський вживає наркотики, поводиться неадекватно і тому подібне. Сам «бункерний» неодноразово називав українську владу «зграєю наркоманів і неонацистів».

Проте тут пропагандисти просто сплагіатили міф про наркотичну залежність Зеленського, який запустили політтехнологи ще у 2019 році під час президентських перегонів. Чиї політтехнологи – нескладно зрозуміти.

По-четверте, пропагандисти навмисно нагнітають ситуацію, пов’язану з напруженістю між Зеленським і Кличком. І до такої тактики вони вдаються не вперше. Згадаємо, як «роздували» тему конфлікту Залужного і Зеленського, яка насправді виявилась частиною великого російського ІПСО на яку навіть не пошкодували коштів на рекламу у Facebook. Час іде, а методичка залишається незмінною.

П’яте, в Україні не можна взяти і просто змінити владу. Для того, аби обрати, наприклад, нового президента, потрібно провести вибори. Нещодавно спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук нагадав, що під час воєнного стану, згідно із законодавством, проведення будь-яких виборів неможливе.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування.

ВИСНОВОК

У вкиді пропагандисти задіяли наративи, які є одними з ключових у інформаційній війні москви проти України: «про зовнішнє управління», «неадекватність української влади», «постійні внутрішні конфлікти та інтриги».

Для «маскування» вкиду, формування довіри до «інформації» фейкороби зманіпулювали реальною інформацією від журналіста Bild – вихопили з контексту необхідні «факти» та перетлумачили їх на свою користь.

Читайте також:  Як Україну «розхитують зсередини»

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024