стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 квітня: оборона Бахмута триває

05 Квітня 2023, 21:53
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3989
Ситуація в Україні

Хроніка 406 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Оборона Бахмута триває: дорога життя, ближні бої та зруйноване місто

Джерело: Держприкордонслужба

Прикордонники разом з іншими силами оборони продовжують бої за Бахмут. Попри всі спроби російських військ оточити місто, сполучення з населеним пунктом зберігається. Представники пвк «вагнер» неодноразово заявляли про нестачу боєприпасів, які необхідні для продовження наступу, однак, як розповідають захисники міста, на собі жодних перебоїв з постачанням у ворога вони не відчувають.

Місто перебуває під постійним ударом великих калібрів. Російська артилерія завдає масштабних руйнувань у житловій забудові, не рахуючись з цивільними, які все ще залишаються в Бахмуті. Попри значні втрати, повільно, та окупанти продовжують просуватися вперед, через що дистанції між сторонами подекуди скорочуються до лічених метрів. Як в таких умовах тримають оборону військовослужбовці ДПСУ – дивіться у відео.

У росії заявили про затримання українського пілота

Джерело: Еспресо

5 квітня російські пропагандисти заявили, що у Брянській області нібито впав український легкомоторний літак, а пілота начебто затримали. Про це «гудуть» всі пропагандистські росЗМІ.

«У Брянській області розбився легкомоторний літак. Пілота затримано», - пишуть в Росії з посиланням на прикордонне управління ФСБ.

Росіяни заявляють, що літак А-22, який приземлився у полі в Клинцівському районі, нібито був українським. Поруч виявили автомат, боєприпаси та бронежилет.

ЗМІ поширили фото та відео пілота у кепці.  На відео нібито українець сказав, що не військовий, а цивільний, проте займався розвідкою за завданням ЗСУ. 

Чоловік розповів, що летів на малій висоті - 50 метрів, в супроводі ще одного літака - теж цивільного. Не знав, що знаходиться над територією Росії. Завдання було сфотографувати місцевість та перевірити роботу української ППО. Прилади навігації були відключені віддалено під час польоту. 

Літак упав, за його словами, через зламаний гвинт.

За свою «роботу» названий пілот мав начебто отримали 50 тисяч гривень. Станом на 20:40 українська сторона не коментувала цю інформацію. 

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 5 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 21 авіаційного удару, здійснив понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби було відбито більш як 40 атак окупантів. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом доби противник обстріляв населені пункти Тур'я, Леонівка та Печенюги Чернігівської області, Середина-Буда, Стукалівка, Безсалівка та Волфине - Сумської, а також Уди, Червона Зоря, Ветеринарне, Козача Лопань, Липці, Нескучне, Зибине та Бочкове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Тополі, Дворічна, Масютівка, Куп'янськ, Кучерівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах населеного пункту Невське та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Терни, Зарічне, Торське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Вів безуспішні наступальні дії поблизу Богданівки та Іванівського. Підрозділи сил оборони протягом доби відбили близько 15 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Торецьк та Шуми Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Авдіївки та Мар’їнки. В той же час, ворог обстрілював Новокалинове, Авдіївку, Первомайське, Красногорівку, Георгіївку, Мар’їнку та Побєду Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник нарощує у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новопавлівка і Кам'янське Запорізької області, а також Новоолександрівка, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Антонівка, Степанівка та Чорнобаївка на Херсонщині.

Російські окупанти посилюють контррозвідувальний та поліцейський режими на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Зокрема, в Каховському районі, починаючи з 23 березня поточного року, тривають рейдові заходи збройних сил російської федерації з перевірки особистих телефонів у місцевого населення на наявність фото- та відеоматеріалів, а також «забороненого» контенту. Під час таких перевірок окупанти проводять обшуки в оселях місцевих жителів. В першу чергу під перевірку підпадають ті, хто здійснює телефонні дзвінки до вільної України.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів.

У той же час, наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів, 2 позиції засобів протиповітряної оборони та 4 станції радіоелектронної боротьби противника.

Росіяни обстріляли Берислав на Херсонщині: поранили людину

Джерело: пресслужба Херсонської ОВА

Російські військові 5 квітня обстріляли з артилерії центр Берислава, поранивши одну людину, у Херсоні влучили у комунальні підприємства.

Окупанти поцілили з артилерії в центральну частину Берислава, внаслідок чого пошкоджена будівля магазину. Є один поранений, його доставили до лікарні.

У Херсоні окупанти влучили у два комунальних підприємства. Загиблих та поранених немає. Внаслідок обстрілу в одному підприємств пошкоджена стіна будівлі на території, асфальтне покриття на подвір'ї та вибиті вікна. В другому –  зруйнована адмінбудівля.

Ситуація в Бахмуті – найскладніша, – Зеленський у Польщі

Джерело: Зеленський на пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Польщі

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що ситуація в Бахмуті на Донеччині – найскладніша. Ворог не контролює місто, рішення про відхід Сил оборони може бути ухвалено при загрозі великих втрат особового складу:

«Там дуже-дуже складна історія і щоденно: то є достатньо артилерійських снарядів, то дефіцит. Це відбувається щоденно. То є успіх у якихось блоках Бахмута і ми йдемо вперед, або його немає і ми знов відходимо на позиції. Але. Ми знаходимось у Бахмуті і ворог не контролює Бахмут – це ситуація на сьогодні.

Оперативною ситуацією займається генерал Сирський. Безумовно  і для нього і для мене головне – не втратити особовий склад.

Безумовно, якщо буде момент ще гарячіших подій і небезпека, що ми можемо втратити особовий склад через оточення, будуть відповідні правильні рішення генерала на місці».

При цьому глава держави наголосив: чим швидше доїжджає до України відповідна амуніція від міжнародних партнерів, тим швидше Сили оборони будуть виборювати ситуацію не тільки в Бахмуті, а й по всій лінії зіткнення.

Росіяни поцілили у житловий сектор Олексієво-Дружківки, загинули дві людини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

2 людини загинули, 4 поранено — такі оперативні дані щодо наслідків обстрілу Олексієво-Дружківки.
Містечко зазнало обстрілу сьогодні близько 11 години — росіяни поцілили у житловий сектор. За попередніми даними, касетними боєприпасами.
На місці влучання працюють піротехніки — знешкоджують нерозірвані снаряди.

Наслідки обстрілу Донеччини
Наслідки обстрілу Донеччини

Ворог здійснив танковий обстріл Великої Новосілки, є загиблий

Джерело: Офіс Президента

Російський снаряд влучив по цивільних. Відомо про 1 загиблого та 2 поранених.

Ворог здійснив танковий обстріл смт. Велика Новосілка
Ворог здійснив танковий обстріл смт. Велика Новосілка

Ситуація на Донеччині станом на ранок 5 квітня

Джерело: Донецька ОВА

На Донецькому напрямку під обстрілами Градів Українськ Селидівської громади — пошкоджено 5 будинків. 

В Очеретинській громаді пошкоджено лінії електропередач.

На Горлівському напрямку Костянтинівка зазнала двох ударів з Торнадо — пошкоджено лікарню, центр обліку бездомних осіб, приватний та багатоквартирний будинки, крамницю та колишню кав'ярню. 

1 людина поранена у Торецьку. 

Відомо про 5 поранених та пошкоджену багатоповерхівку у Бахмуті.

На Лисичанському напрямку зруйновано будівлю в Миколаївці, пошкоджено декілька будинків на двох вулицях Сіверська, зафіксовано обстріли Торського Лиманської громади.

Всього за добу росіяни вбили 4 жителів Донеччини, поранили ще 11.

Обстріл Донеччини
Обстріл Донеччини

На Херсонщині заборонили відвідувати кладовища, а сім'ям з дітьми – в'їжджати до деяких населених пунктів

Джерело: Херсонська ОВА

На засіданні Ради оборони Херсонської області прийняли кілька важливих рішень задля безпеки людей.

Відтепер заборонено відвідувати кладовища та місця поховань, також заборонено проводити богослужіння у церквах в період комендантської години та скупчення людей під час Великодніх свят.

Це вимушені заходи через мінну небезпеку та високий ризик ворожих ударів.

Крім того, розглянули питання повернення родин з дітьми додому на Херсонщину. Діти не мають знаходитися у зоні постійних обстрілів і бойових дій. 

Тому сім'ям з дітьми заборонили в'їзд до наступних населених пунктів: Кізомис, Велетенське, Берегове, Янтарне, Дніпровське, Білозерка, Приозерне, Комишани, Зимівник, Антонівка, Придніпровське, Садове, Микільське, Понятівка, Токарівка, Новотягинка, Іванівка, Тягинка, Львове, Ольгівка, Бургунка, Миколаївка, Одрадокам’янка, Козацьке, Веселе, Берислав, Новоберислав, Зміївка, Червоний Маяк, Новокаїри, Республіканець, Милове, Качкарівка, Саблуківка, Дудчани, Гаврилівка, Михайлівка, Золота Балка, Осокорівка. 

Термін дії дозволу на продаж алкоголю продовжили на місяць. До 15 травня в області алкоголь продаватися буде з 10:00 до 15:00. 

Російські снаряди за добу зруйнували майже 20 будинків та об'єктів інфраструктури у Запорізькій області

Джерело: секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв

Впродовж минулої доби на Запорізькому напрямку окупанти продовжували нарощувати свої оборонні спроможності та обстрілювали позиції наших воїнів в районах населених пунктів Новоданилівка, Оріхів, Щербаки, Малі Щербаки.

Ворожий вогонь знову нищив мирні об’єкти. Вчора до правоохоронців надійшло 19 повідомлень про руйнування будинків та цивільної інфраструктури в Пологівському і Василівському районах.

Також, за повідомленням Генштабу, у Мелітополі окупанти розповсюджують листівки щодо необхідності евакуації місцевого населення до росії і чинять на мелітопольців психологічний тиск, лякаючи їх майбутнім наступом Збройних Сил України.

У Мелітополі пролунали вибухи

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

Мер тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області Іван Федоров повідомив про чергову “бавовну” у місті вранці 5 квітня.

За його словами, звуки вибухів чули жителі у північних і західних районах Мелітополя.

Наразі інформація щодо втрат окупантів уточнюється.

Оперативна обстановка на Луганщині

Джерело: Луганська ОВА

За місяць на нашій ділянці фронту знищено близько десяти сучасних танків росіян Т-90, у Старобільську та Сватовому загарбники формують житловий фонд із пустих домівок, у Новопскові чоловіків з паспортами рф направили на медогляд

Південніше Кремінної росіяни безуспішно намагалися атакувати наші позиції минулої доби.

«У наземних боях на Луганщині ворог діє більш обережно, ніж на фронтах Донеччини. Набагато частіше використовує артилерію. Втім, атаки росіян закінчуються власними втратами і відходом. За рік всі регулярні підрозділи армії рф, які базуються в нашому регіоні, в значній мірі не дорахувались особового складу. Доукомплектовані вони за рахунок свіжомобілізованих», - повідомив виконуючий обов’язки начальника обласної військової адміністрації Олексій Смирнов.

Крім того, на Куп’янському та Лиманському напрямках регулярно нищиться техніка ворога. Так, лише за останній місяць там спалено біля десяти сучасних російських танків Т-90 «Прорив».

Ворожих обстрілів упродовж доби зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Діброва, Білогорівка.

Авіація сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито російський високоточний безпілотний БпЛА типу «КУБ».

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, 2 реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град» та станцію радіоелектронної боротьби противника.

Окупанти продовжують грабувати мирне населення, привласнюючи особисте житло громадян України.

Так, у Старобільську вони використовують представників комунальних служб для заселення військовослужбовців російських окупаційних військ в квартири та будинки, що тимчасово залишили громадяни України. Це відбувається під виглядом профілактичних перевірок показників лічильників.

Також почастішали випадки вивезення мирних громадян у невідомому напрямку без жодних пояснень після вибіркових перевірок мобільних телефонів.

Тим часом у Сватовому колаборанти випитують у сусідів про місце перебування господарів пустих будинків - зокрема, куди виїхали та як були налаштовані. Таким чином в місті формують так званий «житловий фонд республіки».

А от в Новопскові чоловіків, які мають паспорти рф, направили на медогляд, Тепер всі в очікуванні.

За добу ворог атакував Херсонську область 50 разів

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією Херсонської ОВА, російські окупанти 50 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 299 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, СПГ, АГС, безпілотників та авіації. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 3 людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Росіяни обстріляли Харківщину: пошкоджено житлові будинки

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстрілював мирне населення та цивільну інфраструктуру прикордонних та прифронтових населених пунктів Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів.

Зокрема, під ворожим вогнем перебували Куп'янськ, Вовчанськ, Ветеринарне, Стрілеча, Піщане, Огірцеве та інші населені пункти.

З мінометів та артилерії ворог обстрілював населені пункти Золочівської громади Богодухівського району. В с. Одноробівка пошкоджені житлові будинки, гараж та приватний автомобіль. 

Внаслідок обстрілу с. Подоли Куп'янського району пошкоджено житловий будинок. Обійшлося без постраждалих.

Триває гуманітарне розмінування. За минулу добу піротехніки ДСНС обстежили майже 9 га території та знешкодили 263 вибухонебезпечних предмети.

На лінії зіткнення тривають бойові дії. Захисники Харківщини надійно тримають свої позиції, завдаючи ворогу постійних втрат. 

Окупанти намагалися просуватися та штурмувати позиції Сил оборони на Бахмутському напрямку, але отримали відсіч

Джерело: Сили Спеціальних Операцій

Більше 10 знищених окупантів – результат роботи снайперських пар ССО в районі Бахмута протягом декількох останніх днів.


В нічну пору доби, ворог намагається просуватися та штурмувати позиції Сил оборони на зазначеному напрямку.


Наші воїни постійно ведуть спостереження, виявляють та знищують живу силу противника з різних дистанцій та різним калібром.

 

Ворог збільшив корабельне угруповання в Чорному морі

Джерело: ОК Південь

На тлі активності ворожої авіації на південно-східному напрямку, збільшення корабельного угруповання в Чорному морі до 15 одиниць, серед яких аж 6 ракетоносіїв, 2 з яких – підводні – може свідчити про надзвичайно високу загрозу ракетного удару.

При максимальному спорядженні загальний залп «Калібрів» може сягати 40 ракет.

І хоча цілком імовірно, що споряджені не всі ракетоносії, до сигналів повітряної тривоги варто ставитися відповідально і реагувати оперативно.

В пошуках способів тиску на мирне населення України і уявних перемог для виправдання перед власним споживачем пропагандистських «новин», ворог може здійснити точкові або мішані ракетні удари з використанням ракет різного типу базування та дронів-камікадзе.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.04.23 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 5 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.
Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 47 авіаційних ударів, зокрема, застосував 17 БпЛА типу «Шахед-136». 14 з них були знищені нашими захисниками. Також ворог здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.
 
Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже противник і надалі використовує тактику терору.
 
Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби було відбито понад 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено.
 
Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.
Російська федерація і надалі використовує повітряний простір та територію республіки білорусь, її військову інфраструктуру.
Зберігається присутність підрозділів противника у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.
 
Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Бачівськ, Волфине, Запсілля та Миропілля Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Піщане, Огірцеве, Вовчанськ, Рублене, Дворічанське та Тополі на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Масютівка, Куп’янськ, Кам'янка та Першотравневе Харківської області і Новоселівське та Крохмальне на Луганщині.
 
На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах південніше Кремінної та південніше Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них: Стельмахівка, Торське, Сіверськ, Роздолівка та Спірне Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Також, окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Богданівки, що на Донеччині. Підрозділи сил оборони протягом доби відбили близько 30 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, включаючи Васюківку, Міньківку, Оріхово-Василівку, Новомаркове, Бахмут, Часів Яр, Григорівку, Іванівське, Північне та Шуми Донецької області.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. В той же час, ворог обстріляв населені пункти Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка.
 
На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати оборонні спроможності. Здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Новоданилівка, Оріхів, Щербаки, Малі Щербаки Запорізької області; Качкарівка, Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Дніпровське Херсонської області, а також місто Херсон.
 
У населеному пункті Мелітополь Запорізької області, російські окупанти продовжують чинити психологічний вплив на місцеве населення шляхом розповсюдження листівок щодо їх евакуації до росії. Лякають людей майбутнім наступом Збройних Сил України.
У Великій Кардашівці Херсонської області, через переміщення важкої техніки окупантів околицями населеного пункту, майже повністю обмежено в’їзд та виїзд усіх місцевих жителів, людям заборонено залишати свої помешкання. Посилено перевірку документів та мобільних телефонів.
 
Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито російський високоточний безпілотний БпЛА типу “КУБ”.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, 2 реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град” та станцію радіоелектронної боротьби противника.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024