стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 квітня: на Донеччині оголосили примусову евакуацію дітей

04 Квітня 2023, 21:40
Ситуація на фронті 1852
Ситуація на фронті

Хроніка 405 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

На Донеччині оголосили примусову евакуацію дітей у 21 населеному пункті

Джерело: НВ

У вівторок, 4 квітня, на Донеччині оголосили примусову евакуацію дітей у 21 населеному пункті.

Про це йдеться у результатах засідання Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах військового стану.

Члени Коордштабу одноголосно підтримали рішення Донецької ОВА про оголошення обов’язкової евакуації 126 дітей із 21 населеного пункту Донбасу, де ситуація безпеки залишається критичною.

В області працює п’ять евакуаційних екіпажів поліції Білі янголі. Вони забезпечують безпечне вивезення дітей на броньованих автомобілях.

 

Евакуйовані діти у супроводі одного з батьків або законного представника будуть забезпечені безкоштовним притулком, соціальними гарантіями, гуманітарною допомогою та психологічною підтримкою.

Росіяни скинули авіабомби на Чернігівщину

Джерело: ОК «Північ»

Російські військові ввечері 4 квітня скинули авіабомби з винищувачів Су-35 на село в Чернігівській області, є постраждалий.

Близько 17:31 від диспетчера ДСНС надійшло повідомлення, що в с. Печенюги горить приватний будинок та господарські споруди.  Як стало відомо, загоряння сталося в результаті авіаційного удару, який здійснили два російських Су-35.

Як повідомляє ОК «Північ», за попередніми даними, винищувачі скинули дві бомби. Інформація про потерпілих не надходила.

За словами місцевих жителів, зруйновано два будинки, в одному з яких був житель села. Його відвезли у лікарню.

Директорка Новгород-Сіверської лікарні Оксани Черненко повідомляє, що постраждалий, за попередньою інформацією, отримав травми середнього ступеня важкості. Наразі перебуває в операційній.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 4 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 28 авіаційних ударів, зокрема, застосував 17 БпЛА типу «Шахед-136». 14 з них були знищені нашими захисниками. Також ворог здійснив 7 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже російські загарбники і надалі використовують тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби було відбито понад 45 ворожих атак. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

Російська федерація і надалі використовує повітряний простір та територію республіки білорусь, її військову інфраструктуру.

Зберігається присутність підрозділів противника у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Бачівськ, Волфине та Запсілля Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Стрілеча, Огірцеве, Вовчанськ, Рублене, Дворічанське на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Масютівка, Куп’янськ, Кам'янка та Першотравневе Харківської області та Новоселівське і Крохмальне - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Кремінної. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Іванівка, Колодязі і Зарічне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати місто Бахмут - протягом доби наші захисники відбили близько 20 атак противника.

В той же час противник вів безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Біла Гора, Клебан-Бик та Новодмитрівка.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Первомайське та Мар’їнка, успіху не мав. В той же час, ворог здійснив обстріли населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати оборонні спроможності. Обстріляв Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Малу Токмачку, Кам’янське Запорізької області; Берислав, Веселе, Бургунку, Антонівку, Велетенське, а також місто Херсон.

Російські окупанти продовжують грабувати мирне населення, привласнюючи особисте житло мирних громадян України. Так, в місті Старобільськ Луганської області, так звана окупаційна “влада” використовує представників комунальних служб для заселення військовослужбовців російських окупаційних військ в квартири та будинки, що тимчасово залишили громадяни України. Такі дії відбуваються під виглядом профілактичних перевірок показників лічильників комунальними службами.

Також, почастішали випадки вивезення мирних громадян у невідомому напрямку без жодних пояснень після вибіркових перевірок мобільних телефонів.

Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління та станцію радіоелектронної боротьби противника.

Мешканців Оріхова закликали виїхати з міста

Джерело: голова Запорізької ОВА Юрій Малашко

Мешканців Оріхова, особливо родини з дітьми, закликали виїхати з міста.

 «Оріхів знову під обстрілами… Ворог підступно гатить по місту, тому закликають усіх мешканців, а особливо родини з дітьми, евакуюватися якомога швидше, щоб створити безпечні та спокійні умови для рідних», - написав Малашко.

Наразі в Оріхові залишається семеро дітей. Також очільник області під час візиту в місто зустрівся з місцевими мешканцями. Окрім руйнування комунальних систем та житлового сектору, армія рф намагається залишити оріхів'ян без стабільного зв’язку. Так, прямим ураженням знищили Starlink.

У Краматорську через руйнування шлюзу підтопило сотні будинків

Джерело: очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Facebook

На одному зі ставків у Краматорську частково зруйнований водоскидний шлюз, в результаті чого відбулося неконтрольоване скидання води. Підтопило близько 260 будинків на 30 вулицях.

За словами Кириленка, надзвичайна подія сталася у селищі Краматорської територіальної громади. Вода і досі прибуває.

На місці події працюють рятувальники ДСНС, комунальні служби та представники профільних департаментів обласної та міської військових адміністрацій.

Намагався втекти до Білорусі: на кордоні спіймали шпигуна РФ

Джерело: ДПСУ

На кордоні з Білоруссю затримали чоловіка, який збирав інформацію про сили оборони та шпигував для ворога. 

Неподалік від державного кордону військові ДПСУ виявили підозрілого чоловіка без документів. У нього знайшли планшет та записник з інформацією про військові частини Сил оборони України, іноземну валюту в розмірі 4000 євро.

Пізніше з’ясувалося, що громадянин фігурує у кримінальних провадженнях проти основ національної безпеки України. Шпигун збирав інформацію для ворога, після чого хотів поїхати до Білорусі.

Прикордонники повідомили, що порушника затримали й надалі його маршрут плануватимуть компетентні органи.

Пригожин притягнув прапор на давно зруйновану адмінбудівлю в Бахмуті

Джерело: Українська правда з посиланням на речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий підтвердив, що власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин приніс прапор на будівлю міської адміністрації Бахмута, яка вже давно зруйнована в ході боїв у місті:

«Пригожин їздить, напевно, в Бахмут, тому що в Петербурзі йому зараз небезпечно. Там, бачите, вибухають ресторани… І встановлює прапори на будівлях, яких уже давно фізично не існує. Тобто цієї будівлі, як він каже, міської адміністрації, вона просто знищена».

Він підкреслив, що Бахмут залишається основним напрямком ударів росіян, передусім найманців ПВК «Вагнер».

Лише за минулу добу відбулось 32 атаки ворога та 26 боєзіткнень як в самому Бахмуті, так і на околицях міста.

За словами Череватого, 238 раз окупанти обстрілював позиції захисників як зі ствольної, так і реактивної артилерії.

При цьому було вбито 91 окупанта, 119 зазнали поранень, підбито російський танк та РСЗО «Град», знищено 3 склади боєприпасів.

Люди не хочуть евакуюватися з Авдіївки і ховають дітей, – мер

Джерело: Радіо Свобода з посиланням на голову Авдіївської міської військової адміністрації Віталія Барабаша  

Мешканці Авдіївки відмовляються виїжджати з прифронтового міста, яке постійно обстрілюють росіяни, і ховають від евакуації своїх дітей. Восьмеро дітей ще досі в місті.

Барабаш розповів, що люди вдаються до обману, кажуть, «що дітей немає в місті, виїхали до якихось фантастичних родичів, у яких навіть телефонів нема». Водночас він висловив сподівання, що найближчим часом вдасться вивезти всіх дітей.

Мер також нагадав, що днями в Авдіївці внаслідок російського обстрілу загинули 5-місячний хлопчик і його бабуся. До цього батьків дитини вмовляли евакуюватися, але вони відмовлялись. Нині родина все ж шукає, куди можна виїхати.

За даними Барабаша, також з Авдіївки виїхали 25% комунальників. Це вплинуло на кількість часу, коли у місті є мобільний зв’язок. Він уточнив, що раніше до 20 годин на добу був мобільний зв’язок, а зараз – приблизно 10-12 годин. Також з міста виїхали рятувальники ДСНС, але лишилися правоохоронці.

Барабаш повідомив, що у місті ще доступна питна вода – її надають цивільним. А в лікарні працюють двоє лікарів, чотири медсестри і чотири санітари.

Внаслідок обстрілу Торецька на Донеччині загинули працівники шахти

Джерело: Міністерство енергетики України

У Торецьку під час нічного обстрілу російськими військовими шахти «Центральна», загинули чоловік та жінка, працівники шахти.

«Працівники шахти «Центральна» ДП «Торецьквугілля» отримали смертельні поранення в результаті ракетно-бомбового обстрілу адміністративної будівлі шахти в ніч на 4 квітня», — йдеться у повідомленні.

У Чорному морі побільшало російських носіїв ракет «Калібр»

Джерело: ОК «Південь»

Станом на 12.00 ворог збільшив корабельне угруповання в Чорному морі, зокрема на бойове чергування вивели ще один надводний ракетоносій.

Таким чином, наразі в Чорному морі корабельне угруповання ворожого недофлоту складається з 11 кораблів, серед яких 2 надводних та 1 підводний ракетоносій із потенційно можливим залпом у 20 ракет  типу «Калібр».

На Луганщині ЗСУ знищили склад боєприпасів російських окупантів

Джерело: Луганська ОВА

Наші військові знищили ЗРК «Бук» і комплекс радіоелектронного придушення росіян. 

«Днями нашим хлопцям вдалося знищити зенітно-ракетний комплекс «Бук», автоматизований комплекс радіоелектронного придушення РБ-301Б «Борисоглєбськ-2», а також склад з боєприпасами окупантів», – йдеться в повідомленні

Рашисти обстріляли Кухарівську громаду та Торецьк на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Уночі росіяни завдали потужних ударів по Курахівській громаді — застосували артилерію, зокрема касетні боєприпаси, та ракети. У місті пошкоджено торговельний комплекс, Укрпошту, Укртелеком, лікарню та декілька багатоповерхівок. На щастя, ніхто не постраждав.

Також серед ночі двох ракетних ударів зазнав Торецьк — 2 людини загинули, пошкоджено будівлю шахти, ремонтно-механічного заводу та приватні будинки.

На Волноваському напрямку під обстрілами Вугледар та Богоявленка — без жертв.

СБУ затримала російського агента, який «полював» за українською авіацією на Дніпропетровщині

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки затримала агента головного управління генерального штабу зс рф (більш відомого як гру) у ході спецоперації на Дніпропетровщині.

Зловмисник збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території області.

Насамперед ворога цікавили місця розміщення та режими роботи українських військових літаків на території регіону. Зокрема, агент фіксував регулярність вильотів, кількість літаків тощо.

Крім того, він передавав агресору інформацію про наслідки повітряних ворожих атак на місто.

Ці відомості окупанти планували використати для підготовки та здійснення масованих авіаударів по території регіону.

За даними слідства, зловмисником виявився місцевий житель, якого воєнна розвідка рф дистанційно залучила до негласної співпраці.

Для вербування ворог використав один із проросійських Телеграм-каналів, де фігурант активно поширював свої «дописи» на підтримку загарбників.

Отримані відомості він надсилав до гру через месенджер у вигляді електронних координат та медіафайлів з прив’язкою до місцевості.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

росіяни обстріляли дві громади Сумщини

Джерело: Сумська ОВА

Вночі росіяни здійснили обстріли Середино-Будської та Есманської громад. Є поранені та руйнування.

Середино-Будська громада: внаслідок артобстрілу (4 прильоти) по центральній частині міста Середина-Буда поранення отримали 3 особи. Також пошкоджено приміщення Будинку культури та адмінбудівлі.

Есманська громада: теж зафіксували артобстріл – 4 прильоти. На щастя, без наслідків.

Внаслідок обстрілів Херсонщини загинула людина

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив – 61 обстріл, випустивши 224 снаряди.

Місто Херсон ворог обстріляв 4 рази. 10 снарядів влучили у житловий квартал міста та на територію медичного закладу.

На жаль, є жертви серед цивільного населення - 1 людина загинула.

Вночі над Одещиною та Миколаївщиною знищили 14 «Шахедів»

Джерело: Миколаївська ОВА

Як повідомляє Повітряне командування «Південь», вночі, 4 квітня, на південному напрямку силами та засобами протиповітряної оборони було виявлено до 17 пусків російських БпЛА «Shahed-136/131», 14 із яких було знищено: 13 над Одещиною, 1 над Миколаївщиною.

За даними Одеської міськради, є влучання по одному з підприємств області, там була пожежа, яку уже загасили. Люди не постраждали.

За минулу добу рашисти вбили четверо жителів Донеччини

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 3 квітня росіяни вбили 4 жителів Донеччини: 2 у Торецьку, 1 в Авдіївці та 1 у Торському. Ще 3 людини в області дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.04.23 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 4 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 21 авіаційного удару, здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже ворог і надалі використовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Завдяки злагодженим діям підрозділів Сил оборони України та героїзму кожного воїна, протягом минулої доби було відбито 69 атак окупвнтів. Найзапекліші бої тривають за населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

Російська федерація і надалі використовує  повітряний простір та територію республіки білорусь, її військову інфраструктуру. На білоруських полігонах здійснюється підготовка підрозділів збройних сил російської федерації. 

Зберігається присутність підрозділів противника у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Волфине, Запсілля та Миропілля Сумської області, а також населених пунктів Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Зибине, Волохівка, Рублене та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Кам'янка, Петро-Іванівка, Новомлинськ, Дворічна, Кутьківка, Западне, Масютівка Харківської області; Крохмальне Луганської області та Терни і Серебрянка Донецької області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Невське, Кремінна, Діброва та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Кремінна, Діброва, Білогорівка Луганської області та Терни, Веселе, Званівка, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка та Іванівське. Підрозділи сил оборони протягом доби відбили 32 атаки противника на зазначеній ділянці фронту.  Від ворожих обстрілів постраждали населені пункти, що знаходяться у районі бойового зіткнення, серед них: Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Озарянівка, Дачне, Олександро-Шульгине, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Красногорівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка, успіху не мав. В той же час, ворог здійснив обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Сєверне, Нетайлове, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, нарощував оборонні спроможності. Здійснив обстріли населених пунктів Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Кам'янське Запорізької області, а також Антонівка Херсонської області та міста Херсон.

У окремих населених пунктах Каховського району Херсонської області, російські окупанти продовжують чинити тиск на місцеве населення. Так, 2 квітня цього року, людям було заборонено залишати помешкання і виходити з дому. Протягом доби були зачинені усі громадські місця: торгові центри, магазини, лікарні тощо. У окремих селах зазначеного району, пенсіонери і далі потерпають від знущань загарбників. Для отримання пенсій необхідно вистояти чергу, грошей вистачає не всім і не в повному розмірі. Разом з тим, за певну винагороду, отримання соціальних виплат стає доступнішим.

Авіація сил оборони минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також було збито ворожий розвідувальний БпЛА, а наші ракетники і артилеристи уразили район зосередження живої сили противника.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024