стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 квітня

02 Квітня 2023, 20:02
Війна в Україні 2612
Війна в Україні

Хроніка 404 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 403-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 2 квітня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Протягом доби противник завдав 5 ракетних та 22 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. Сьогодні, російські загарбники здійсниди 2 ракетних удари та провели масований обстріл з реактивних систем залпового вогню по центральній частині міста Костянтинівка Донецької області. Унаслідок злочинних дій окупантів загинули та отримали поранені мирні жителі, пошкоджень зазнали дитячий дошкільний заклад, багатоповерхівки та приватні житлові будинки.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка. Завдяки героїзму та професійності наших воїнів, вмілим та злагодженим діям, ефективному використанню маневру, протягом цієї доби підрозділи Сил оборони України відбили більш як 50 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Волфине, Басівка, Рясне і Мезенівка Сумської області, а також Ветеринарне, Гатище, Великий Бурлук та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам'янка, Дворічна, Западне, Масютівка, Крохмальне Харківської області та Новоселівське - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати Бахмут. Проте, наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби загарбники вели безуспішні наступальні дії в Іванівському Донецької області. Обстріляли Васюківку, Оріхово-Василівку, Григорівку, Богданівку, Бахмут, Іванівське, Часів Яр та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Авдіївки, Первомайського та Мар’їнки, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Нетайлове, Красногорівка та Мір’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог обстріляв Побєду, Новомихайлівку, Вугледар, Пречистівку та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалює оборонні рубежі та позиції. Обстріляв, зокрема, Новопіль на Донеччині; Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Білогір’я, Новоандріївку Запорізької області, а також Дудчани, Зміївку, Берислав, Веселе, Миколаївку, Бургунку, Антонівку Херсонської області та місто Херсон.

Російські загарбники продовжують зазнавати величезних втрат. Для їх поповнення, у військових частинах збройних сил російської федерації, які дислокуються на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, активно проводять заходи роз’яснювальної роботи серед військовослужбовців строкової служби. Розповідають молоді про необхідність підписання строковиками контрактів з мо рф та участі у бойових діях на території України.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 район зосередження живої сили, 1 пункт управління та 2 інші важливі об’єкти ворога.

Троє людей загинули внаслідок обстрілу Костянтинівки на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

13:08

Зросла кількість загиблих внаслідок ворожого удару по Костянтинівці

Поранено вісім осіб – уламкові поранення. Усім надається медична допомога. Загинули шестеро людей.

11:34

Щонайменше троє людей загинули, шестеро поранені під час обстрілу у Костянтинівці. Росіяни обстріляли центральну частину міста сьогодні вранці. Численних пошкоджень зазнали багатоповерхівки та приватні житлові будинки.

На даний час постраждалим надається необхідна допомога. На місці працюють рятувальники та поліція.

Інформація щодо масштабів руйнувань та кількість постраждалих буде оновлюватися мірою надходження. 

Рашисти обстріляли молоковоз на Сумщині, 2 загиблих

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Жертвами стали водій та експедитор. Окупанти атакували область сьогодні о 5 ранку.

В Мелітополі фіксують чорний дим поблизу локомотивного депо

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

«Вже втретє за тиждень щось там вибухає. Ми збираємо дані про ліквідовану техніку», – йдеться в повідомленні.

Військові рф обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА

У Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Гуляйполе, Оріхів, Михайло-Лукашеве, Новоданилівка, Залізничне, Новоандріївка, Кам'янське, Мала Токмачка, Ольгівське, Червоне, Білогір'я, Малинівка, Преображенка, Степове, Малі Щербаки, Новояковлівка.

Надійшло 11 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

Протягом минулої доби евакуація цивільного населення з тимчасово окупованих територій не проводилась.

За минулу добу Херсонщину обстріляли 60 разів: одна людина загинула, двоє поранених

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив – 60 обстрілів, випустивши 290 снарядів. Херсонщина перебувала під вогнем російської авіації, «Градів» та артилерії.Місто Херсон ворог обстріляв 6 разів. 26 снарядів влучили у житлові квартали міста, приватні та багатоквартирні будинки.

На жаль, є жертви серед цивільного населення - 1 людина загинула, 2 - дістали поранення.

Внаслідок обстрілу Харківщини загинув чоловік, пошкоджені будівлі агропідприємства

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстріляв щонайменше 14 прикордонних населених пунктів Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів.

Зокрема, під обстрілами перебували Куп'янськ, Дворічна Піщане, Крохмальне, Западне, Уди, Ветеринарне та інші населені пункти.

Внаслідок обстрілів с. Кутьківка Куп'янського району, на жаль, загинув 43-річний цивільний чоловік, чоловік 46 років отримав поранення. Госпіталізований у стані середньої тяжкості.

У с. Великий Бурлук Куп'янського району ударом ракет С-300 пошкоджено будівлі агропідприємства, у с. Подоли Куп'янського району пошкоджено приватний будинок.

В області продовжуються роботи з розмінування. За минулу добу піротехнічні підрозділи ДСНС обстежили більше 6,5 га території та знешкодили 96 вибухонебезпечних предметів.

На Донеччині п'ять жителів отримали поранення

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 1 квітня росіяни поранили 5 жителів Донеччини: 3 в Торецьку та 2 у Бахмуті. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.04.23

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 2 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочався 404-й день російської повномаштабної військової агресії проти України.

Протягом доби 2 квітня противник завдав 2 ракетних та 30 авіаційних ударів, понад 40 атак MLRS по позиціях українських військ та цивільній інфраструктурі в різних населених пунктах.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно вести війну проти мирних жителів. Росія знову застосувала балістичні ракети для ракетних ударів по цивільних цілях у Дружківці та Авдіївці Донецької області. В результаті атак загинули та поранені мирні жителі.

Ймовірність ракетних та авіаційних ударів по Україні залишається високою.

Основні зусилля противник продовжує зосереджувати на наступальних операціях на сокирах Лимана, Бахмута, Авдіївці, Мар'їнки. Протягом 1 квітня організовані та злагоджені дії Сил оборони України, а також особиста мужність кожного захисника відбили понад 70 разів ворожих атак по цих сокирах. Найзапекліші бої залишаються за околицями населених пунктів Бахмут, Авдіївка та Мар'їнка.

Волинь, Полісся, Сіверщини та Слобожанщини: без суттєвих змін. Протягом доби 1 квітня ворог обстріляв населені пункти Карповичі, Брониви (Чернігівська область), Середина-Буда, Есман, Сидорівка, Старикове, Стукалівка, Білопілля, Соснівка (Сумська область), Уди, Ветеринрне, Зибине, Охримівка, Красне Перше (Харківська область).

Куп'янська вісь: Дворічна, Кутківка, Західна, Масютівка, Синківка, Куп'янськ, Піщане, Крохмальне та Новоселівське (Харківська область) потрапили під ворожий вогонь.

Вісь Лимана: протягом дня 1 квітня противник намагався просунутися в околицях на південь від Кремінни та Верхньокам'янського, без успіху. З артилерії обстріляли Новоселівське, Невське, Діброва, Білогорівка (Луганська область), Колодязі, Торське, Спірне, Роздолівка (Донецька область).

Ось Бахмут, ворог не припиняє штурм міста Бахмут у спробах взяти його під повний контроль, а Сили оборони України відбили понад 25 разів ворожих атак. Також українські захисники протягом доби 1 квітня відбили напади у околицях населених пунктів Богданівка та Передтечине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Богданівка, Григорівка, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Залізне, Диліївка, Нью-Йорк, Дружківка (Донецька область).

Сокири Авдіївка та Мар'їнка: противник проводив наступальні операції в околицях Новокалинове, Авдіївки, Северне, Водяне, Первомайське та Мар'їнки (Донецька область). Жоден з них не мав успіху. За добу 1 квітня ВСУ відбили понад 20 разів ворожих атак лише поблизу Мар'їнки та Авдіївки. Водночас ворог обстріляв Степове, Авдіївку, Орлівку, Тоненке, Северне, Первомайське, Нетайлове, Красногорівку, Мар'їнку, Георгиївку, Пречистівку.

Шахтарське вісь: ворог посилив використання БПЛА для обстрілу артилерії, обстрілював населені пункти Поб'єда, Новомихайлівка, Вугледар, Велика Новосілка (Донецька область).

Запорізька та Херсонська сокири: без активних операцій противник покращував оборонні лінії та позиції. Понад 40х населених пунктів поблизу лінії активних бойових дій обстріляно ворогом. Серед них Ольгівське, Полтавка, Святопетрівка, Новоданилівка, Новоандріївка, Новояковлівка (Запорізька область), Хрещенівка, Новоолександрівка, Томарине, Тягинка, Токарівка, Придніпровське (Херсонська область) та м. Херсон.

Російські окупанти продовжують мародерувати тимчасово окуповану територію України. Зокрема, окупанти вивозять на південь лісоруб у Мелітополі (Запорізька область).

Після успішного удару по об'єкту російських окупаційних військ противник активно перевіряє мобільні телефони місцевих мешканців та проводить несанкціоновані обшуки в домівках громадян України в селищі Козачі Лахері (Херсонська область).

Окупанти продовжують форсувати російські паспорти мешканців тимчасово окупованої території Херсонської області. Зокрема, на блокпостах у населених пунктах Генічеськ та Стрілкове російські окупанти обмежують пересування громадян України, які не отримали паспорти громадян Росії. Під час обшуків громадянам України без російських паспортів повідомляють, що їм заборонять в'їзд або виїзд після четвертого перетину блокпосту. Крім того, російська так звана «влада», встановлена окупаційними військами, активно створює фальшиві права власності на житлові приміщення та бази відпочинку. З метою привласнення нерухомості громадян України підробляють договори купівлі та купівлі, а також угоди пожертвування.

За добу 1 квітня українські Повітряні сили завдали 12х авіаударів по зосередженням особового складу та військової техніки окупантів.

Українські захисники також збили 1х безпілотний літальний апарат противника «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії України уразили 3x концентрації живої сили, озброєння та військової техніки, 2x склади боєприпасів та 1x MLRS противника.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024