стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 березня

31 Березня 2023, 23:18
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4783
Ситуація в Україні

Хроніка 401 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 401-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 31 березня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста перша доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно тероризувати мирних громадян нашої країни. Сьогодні російська федерація завдала чергового ракетного удару по цивільних об’єктах міста Запоріжжя та інших населених пунктів України, застосувавши балістичні ракети. Для авіаційних ударів противник також задіяв 6 ударних БпЛА типу «Шахед-136» - усі вони були знищені нашими захисниками.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом цієї доби підрозділами Сил оборони України було відбито понад 30 атак противника. Найзапеклішими залишаються бої за населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. В рамках заходів бойової підготовки, завершились навчання підрозділів ССО збройних сил республіки білорусь. Водночас, вище політичне керівництво цієї країни продовжує підтримувати російську агресію, надає противнику повітряний простір та територію. На білоруських полігонах триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Однак ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Баранівка Чернігівської області, Соснівка, Волфине, Кіндратівка, Новомиколаївка, Попівка, Олександрівка Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Глибоке, Бочкове та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Фиголівка, Синьківка, Крохмальне Харківської області та Новоселівське - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населених пунктів Макіївка, Кремінна, Діброва, Білогорівка та в районі Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення, а саме: Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області, а також Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати місто Бахмут, намагається взяти його під повний контроль. Протягом доби противник обстріляв населені пункти Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Озарянівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії поблизу населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка та Первомайське, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Степове, Тоненьке, Мар'їнка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії, здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Вугледар, Велика Новосілка, Красногорівка та Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції у фортифікаційному відношенні. Обстріляв, зокрема, населені пункти Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Малі Щербаки, Степногірськ Запорізької області, а також Херсон.

Продовжується тенденція збільшення випадків втечі груп особового складу противника з підрозділів та військових частин. Так, у Старобільському районі тимчасово окупованої території Луганської області, окупанти розшукують 50 військовослужбовців, які дезертирували.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 зенітно-ракетних комплекси, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби.

За матеріалами СБУ судитимуть екскерівника Служби безпеки часів януковича, який очолив каральний орган рф на окупованій частині Херсонщини

Джерело: СБУ України

За матеріалами Служби безпеки до суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього керівника СБУ олександра якименка. Він причетний до організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області.

З 2014 року експосадовець переховувався в рф, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України.

Зокрема, його призначили керівником створеної агресором «государственной службы безопасности в Херсонской области».

На цій посаді він виконує завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в південному регіоні.

Для цього організовує масові переслідування, викрадення і катування місцевих жителів.

Щоденно людей піддають жорстоким тортурам – катують електричним струмом, не дають воду та їжу, а також імітують розстріл потерпілих.

Таким чином з них намагаються «вибивати» зізнання у сприянні Силам оборони, а після цього пропонують за гроші отримати «амністію».

За даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які беруть безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів якименка судитимуть за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3, ч. 4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Також за цими статтями Кримінального кодексу України кваліфіковано злочинні дії восьми спільників фігуранта.

Наразі обвинувачені оголошені у розшук. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Російські війська тричі обстріляли прикордоння Чернігівської та Сумської області

Джерела: ОК Північ

Станом на 12:00 31 березня російські війська тричі обстріляли прикордоння Чернігівської та Сумської області.
З 08:00 до 08.30 зафіксовано 20 приходів, ймовірно ствольна артилерія, в районі н.п. Улиця (Сумська обл). 
 
З 10:05 до 11:00 зафіксовано 26 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Олександрівка (Чернігівська обл).
 
З 11:15 до 11:30 зафіксовано 14 приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в район н.п. Баранівка (Сумська обл). 
 
Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформації не надходило.

СБУ затримала на Кіровоградщині зрадника, який добував для рф інформацію про місцевий військовий аеродром

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного агента фсб у ході спецоперації у Кіровоградській області.

Зловмисником виявився місцевий житель, який потрапив у поле зору російської спецслужби під час його поїздок до рф ще до початку повномасштабного вторгнення.

Після 24 лютого минулого року агресор дистанційно залучив чоловіка до негласної співпраці проти України.

За вказівками ворога він збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону.

Насамперед російський агент намагався виявити військові аеродроми та залізничні маршрути переправлення зброї і боєприпасів українських військ у прифронтові райони. У тому числі за завданням кураторів він шукав аеродром, де випробовують безпілотні літальні апарати.

Для цього зрадник об’їжджав місцевість та здійснював фото- і відеофіксацію об’єктів. Особливу увагу звертавав на рух залізничного транспорту.

Отримані відомості він намагався передати до фсб через месенджер Телеграм.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по регіону.

Однак контррозвідники СБУ своєчасно викрили зловмисника і затримали під час виконання ним розвідувального завдання.

У затриманого вилучено телефон, який він використовував для конспіративної комунікації з агресором.

На підставі забраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ затримала на Кіровоградщині зрадника
СБУ затримала на Кіровоградщині зрадника

На Херсонщині троє електромонтерів підірвалися на ворожій міні

Джерело: Херсонська ОВА

У селі Посад-Покровське на російській міні підірвалися троє людей.

Це електромонтери, що працювали над відновленням електромереж. За попередньою інформацією, двоє чоловіків віком 50 та 45 років загинули, а один - дістав важкі поранення.

Медики борються за життя постраждалого.

У селі Посад-Покровське на російській міні підірвалися троє людей
У селі Посад-Покровське на російській міні підірвалися троє людей

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок

Джерело: Донецька ОВА

По півночі росіяни завдали удару по Краматорську — пошкоджено 8 приватних будинків, без жертв.

На Донецькому напрямку зранку зафіксовано повітряні вибухи над Авдіївкою. Також місто зазнало танкового обстрілу — є пошкодження, але ніхто не постраждав. У Мар'їнській громаді під обстрілами Мар'їнка, Красногорівка та Новомихайлівка.

На Горлівському напрямку відомо про 1 загиблого і 5 поранених у Бахмуті. Костянтинівка зазнала двох артобстрілів — поранено 1 людину, пошкоджено держпідприємство та будівлю заводу. У Соледарській громаді відбувалось обстріли Васюківки і Роздолівки.

На Лисичанському напрямку 4 снаряди влучили по Зарічному Лиманської громади.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 6. 

Випустили 9 ракет, частина вибухнула у повітрі: подробиці обстрілу Харкова

Джерело: Харківська ОВА

Вчора пізно ввечері ворог завдав ракетного удару по Новобаварському району Харкова. Усього по місту було випущено 9 ракет, попередньо ЗРК С-300.

У Харкові пошкоджений об'єкт цивільної інфраструктури та приватні житлові будинки. Частина ракет влучила в землю та вибухнула у повітрі. 

Внаслідок ракетної атаки легкі поранення отримали 3 людей. Госпіталізації не потребували.

Також минулої ночі ворог здійснив атаку БПЛА "Шахед" на об'єкти критичної інфраструктури в Ізюмському районі. Поранення зазнали та були госпіталізовані 2 цивільних чоловіка 44 та 66 років. 

Протягом минулої доби ворог обстрілював прикордонні населені пункти Харківської області в Куп'янському, Чугуївському та Вовчанському районах. Зокрема, вогонь вівся по Козачій Лопані, Куп'янську, Дворічній, Стрілечі та інших містах і селах. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди.

За минулу добу російські загарбники 64 рази атакували мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Випустили 243 снаряди з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, безпілотників та авіації.  

Житлові квартали Херсона армія рф атакувала 9 разів. Через обстріли у місті пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 1 людина загинула, 2 особи дістали поранення.

Втрати росіян від початку повномасштабного вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати окупантів
Втрати окупантів

 

Окупанти атакували Харків ракетами С-300

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Близько 22 години 30 березня росіяни почали бити по Харкову. Зафіксовано щонайменше 6 «прильотів», попередньо С-300. Обстрілювали з боку Бєлгорода.

За попередньою інформацією, внаслідок ракетних ударів у одному з районів міста пошкоджено приватний будинок та два цивільних авто. 

Наразі без постраждалих. Дані уточнюються.

Протягом ночі та зранку росія обстрілювала Запоріжжя та область

Джерело: Запорізька ОВА, секретар мера Запоріжжя

Цієї ночі окупанти атакували Запоріжжя.

Внаслідок ворожого обстрілу ушкоджень зазнав інфраструктурний обʼєкт. На щастя, люди та житлові будинки не постраждали. На цей час у місті все спокійно, усі комунальні служби працюють у штатному режимі.

Вранці ракетний терор мирного населення продовжився. Гучний ранок видався для Запорізького району. Ворог наніс серію ударів по обласному центру та передмістю із застосуванням РСЗВ.

Руйнувань зазнали цивільні споруди: виникла пожежа у приватному будинку, вибуховою хвилею пошкоджено сусідні домівки. Наразі відповідні служби працюють над ліквідацією наслідків влучання на місці.

Без постраждалих.

Вночі сили ППО знищили 9 із 10 ворожих ударних безпілотників

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Із 21.10 год 30 березня по 01.30 год 31 березня 2023 року противник атакував Україну ударними безпілотниками «Shahed-136/131», також у небі зафіксовано до п’яти інших повітряних цілей, імовірно повітряних куль.

Ударними дронами-камікадзе російські окупанти атакував з північного напрямку – Брянська обл. рф, через Сумську та Чернігівську області.

Загалом знищено дев’ять із десяти ударних дронів: один – підрозділом ППО Сухопутних військ та вісім – силами та засобами воїнів Повітряних Сил – зенітних ракетних підрозділів та мобільних вогневих груп повітряного командування «Схід»

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 31 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста перша доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.
Протягом минулої доби противник завдав 11 ракетних та 4 авіаційних удари, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню.
 
Ворог продовжує ігнорувати закони та звичаї війни, застосовує тактику терору проти мирних громадян нашої держави. Вночі, із застосуванням ЗРК С-300 противником було здійснено 9 ракетних пусків по цивільній інфраструктурі міста Харків. Для завдання авіаційних ударів, задіяв 10 ударних БпЛА типу «Шахед-136», 9 з них знищили наші захисники.
 
Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.
 
Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони України відбили понад 80 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Гірськ Чернігівської області, Нововасилівка, Нова Гута, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Катеринівка Сумської області, а також понад 15 населених пунктів на Харківщині, серед них: Козача Лопань, Стрілеча, Олійникове, Нескучне, Вільча, Красне Перше, Тополі.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки, Кузьминого та Берестового. Артилерійських обстрілів зазнали Дворічанське, Западне, Дворічна, Масютівка, Синьківка Куп’янськ і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка Луганської області, а також Роздолівка, Колодязі, Торське, Сіверськ та Спірне на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут наші захисники відбили 22 атаки. В той же час, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Міньківка, Оріхово-Василівка, Дружківка та Бахмут Донецької області.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Красногорівка та Мар'їнка Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Керамік, Новоселівка Перша, Бердичі, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Курахове, Острівське, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку протягом доби ворог обстріляв населені пункти Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка на Донеччині.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти завдали вогневого ураження по понад 30 населених пунктах. Серед них – Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки Запорізької області та Новоолександрівка, Козацьке, Іванівка, Інженерне, Янтарне і Кізомис на Херсонщині.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили ворога, 2 склади боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024