стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 березня

23 Березня 2023, 21:58
Ситуація на фронті 4540
Ситуація на фронті

Хроніка 393 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського

 

Росіяни атакували Дніпропетровщину з дронів і важкої артилерії

Джерело: голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук

Постраждав чоловік.

П’ять атак – по Нікопольському району. Окупанти накрили вогнем Червоногригорівську, Мирівську громади та сам Нікополь.
В місті внаслідок обстрілу постраждав 73-річний чоловік, його шпиталізували. Він в стабільному стані, медики надали пенсіонеру необхідну допомогу.

Наразі інформація щодо руйнувань уточнюється.

Окупанти і досі тимчасово знаходяться у Новій Каховці

Джерело: Генштаб ЗСУ 
 
Інформація про начебто відхід противника з даного населеного пункту була оприлюднена внаслідок некоректного використання наявних даних.
«Однак, ми неодмінно звільнимо і Нову Каховку», - уточнили у Генштабі.

У Херсонську область з робочим візитом прибув Володимир Зеленський

Джерело: Херсонська ОВА

З начальником Херсонської обласної військової адміністрації Олександром Прокудіним Президент відвідав населені пункти області, оглянув місця, де окупанти полишили найбільше руйнувань.

Під час робочого візиту Президента піднімалися питання відбудови Херсонщини, повного відновлення комунальних послуг, безпекові та гуманітарні проблеми.

Зеленський на Херсонщині
Зеленський на Херсонщині

Ситуація на фронті станом на 18:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста дев’яносто третя доба російського повномасштабного вторгнення.
Протягом доби противник завдав 2 авіаційних та 2 ракетних ударів, а також здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Водночас, противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Також, на території Бєлгородської області, зс рф тримають угруповання військ для проведення демонстративних дій щодо недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Басівка та Волфине Сумської області; Архипівка та Клюси Чернігівської області, а також Глибоке, Землянки, Комісарове, Вільхуватка, Амбарне, Бологівка, Дворічна, Западне, Кам’янка та Крейдянка Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник також зберігає свою військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Протягом доби, що триває, противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ в районах населених пунктів Синьківка Харківської та Макіївка Луганської областей. Вчергове артилерійських обстрілів зазнали низка населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, а саме: Гряниківка, Куп’янськ та Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське, Піщане та Білогорівка на Луганщині, а також Верхньокам’янське, Сіверськ та Колодязі Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. В той же час наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Олександро-Шультине та Васюківка. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Міньківка, Оріхоро-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Залізне та Нью Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Степове, Авдіївка та Сєверне на Донеччині. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Авдіївка, Бердичі, Ласточкине, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області; Времівка, Новопіль і Новосілка - Донецької, а також Веселе, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Новотягинка, Молодіжне, Антонівка, Білозерка, Дніпровське та Кізомис та Херсон.
 
Станом на 22 березня 2023 року всі підрозділи армії окупанта, які були розміщені в населеному пункті Нова Каховка Херсонської області залишили місто. Цьому передував обхід найближчих помешкань місцевого населення з метою наживи. Окупанти "конфісковували" у цивільного населення у великих кількостях побутову та електронну техніку, коштовності, елементи одягу та мобільні телефони.
 
Також, в низці населених пунктів тимчасово захопленої лівобережної частини Херсонської області загарбники почали пошуки громадян з проукраїнскою позицією. Для цього вони використовують списки учасників АТО, військових пенсіонерів та списки тих осіб, які проходили службу в правоохоронних органах України.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

На ворожій міні підірвався житель Харківської області: чоловік загинув

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Сьогодні, близько 16:00, у лісосмузі біля с. Григорівка Куп'янського району на російській міні підірвався 46-річний місцевий мешканець. На жаль, від отриманих поранень він загинув на місці.

«Закликаю усіх бути максимально уважними та обережними. Важливо утримуватися від відвідувань лісів¸ лісосмуг, полів, берегів річок тощо. Усі ці території є потенційно замінованими та небезпечними для життя», – зазначив Синєгубов.

На Донецькому напрямку ЗСУ знищили російський радіолокаційний комплекс розвідки «Зоопарк-2»

Джерело: Сили Спеціальних операцій ЗС України

На Донецькому напрямку, під час ведення аеророзвідки, підрозділ Сил спеціальних операцій виявив та переслідував радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби 1Л220  «Зоопарк-2», який постійно змінював позицію. 

Після передачі координат розміщення контрбатарейного комплекса, одним з підрозділів Сил Оборони нанесено вогневе ураження. 

В результаті парк знищеної техніки противника поповнився ще на одну одиницю.

 

Внаслідок ворожого обстрілу частково зруйнована будівля Бериславської РДА

Джерело: Офіс Президента 

Близько 13:30 на Херсонщині внаслідок артилерійського обстрілу частково зруйнована адміністративна будівля Бериславської РДА.

Були влучання снарядів по краєзнавчому музею, редакції газети «Маяк», території центрального міського парку та території, прилеглої до Свято-Успенської церкви. Попередньо без потерпілих.

частково зруйнована адміністративна будівля Бериславської РДА
частково зруйнована адміністративна будівля Бериславської РДА

ДБР повідомило про підозру судді «верховного суду днр», яка забороняла все українське на тимчасово окупованій території

Джерело: Державне бюро розслідувань

Працівники ДБР заочно повідомили про підозру у державній зраді судді одного з міських районних судів Донецької області. За її участі так званий «верховний суд днр» визнав екстремістськими низку українських видань та громадських організацій.

Встановлено, що суддя від самого початку захоплення частини Донеччини підтримувала «руський мір». У 2016 році жінка обійняла посаду судді у так званому «верховному суді днр», а вже у 2020 році вона увійшла до складу судової палати з цивільних справ «верховного суду» псевдореспубліки.

Екссуддя прийняла низку незаконних рішень відносно громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території Донецької області. Крім того, підозрювана, перебуваючи у складі колегії суддів так званого «верховного суду днр», прийняла рішення щодо визнання екстремістськими та заборони на території псевдореспубліки українських громадських організацій, україномовних видань, книг та брошур, у тому числі релігійних.

Колишня суддя підозрюється у державній зраді та участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавленні волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

СБУ ліквідувала 14 нових схем для нелегального виїзду чоловіків за кордон

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки заблокувала ще 14 схем ухилення українських громадян від мобілізації в умовах війни.

У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру 34 організаторам незаконної діяльності.

Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати за кордон на підставі фіктивних документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Вартість таких «послуг» становила від 2 до 13,5 тис. дол. Сума залежала від регіону проживання «клієнта» і терміновості втечі.

Так у Запоріжжі:

співробітники внутрішньої безпеки СБУ викрили злочинне угруповання, яке спеціалізувалось на незаконному оформленні групи інвалідності для чоловіків призовного віку.

Серед підозрюваних – лікар місцевої приватної клініки і троє його спільників.

На Вінниччині:

викрито п’ятьох жителів обласного центру, які фальсифікували довідки військово-лікарської комісії, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та інші документи.

Для цього використовували підроблені печатки і штампи різних держустанов та приватних організацій.

У Дніпрі:

затримано трьох мешканців міста, які допомагали ухилянтам отримати фальшиві медичні довідки щодо непридатності до військової служби.

У Кіровоградській області:

нейтралізовано злочинну діяльність представників одного з місцевих благодійних фондів. Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати в ЄС «під маскою» водіїв гуманітарних перевезень.

Для цього зловмисники вносили недостовірні відомості до електронної системи «Шлях».

Ще 10 фактів переправлення ухилянтів за кордон викрили співробітники військової контррозвідки СБУ. Ці схеми діяли у Волинській, Закарпатській, Одеській та Чернівецькій областях.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.

СБУ ліквідувала 14 нових схем для нелегального виїзду за кордон
СБУ ліквідувала 14 нових схем для нелегального виїзду за кордон

Армія рф пообіді обстріляла Берислав, що на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Вороги частково зруйнували адміністративну будівлю, поцілили у житловий будинок, краєзнавчий музей та місцеву редакцію газети, також снаряди падали на територію парку та церкви.

«Людей російські боєприпаси не зачепили. Але центр міста на Херсонщині, ще зранку гарний і затишний – понівечений ударом російських військ, котрі безжально нищать наш рідний край», - зазначили в ОВА.

У Франківську викрили проросійську агітаторку

Джерело: СБУ.

В Івано-Франківську працівники Служби безпеки України викрили жінку, яка вела проросійську агітацію у забороненій соцмережі «Однокласники». У дописах вона позиціювала вторгнення РФ, як визвольну війну, а Україну та західних партнерів обвинувачувала у «бойових діях проти мирного населення». 

Агітаторка — жителька Івано-Франківська 1960 року народження, лікарка за фахом.

«Антиукраїнська агітаторка вважала «класним» вбивство росіянами українських захисників та обіцянку Кадирова «спалювати шайтанів». Вона вболівала за угруповання «Вагнера», захоплювалася терористами Захарченко та Павловим», — йдеться у дописі.

На Херсонщині двоє чоловіків підірвались на російській вибухівці

Джерело: поліція Херсонської області.

У Бериславському районі 22 березня на невідомих вибухових пристроях підірвались двоє людей. Натрапили на вибухівку, залишену російськими окупантами, поза межами населених пунктів. 

У лісі поблизу селища Велика Олександрівка 48-річний місцевий житель наступив на вибуховий пристрій, який здетонував. Чоловік залишився без гомілки. Наразі він перебуває у лікарні, загрози його життю немає, йдеться в повідомленні.

Ще один чоловік загинув, коли підірвався на російській міні у полі поблизу с.Червоне Бериславського району. Він обробляв земельну ділянку і випадково наступив на міну.

Через велику кількість вибухонебезпечних предметів на деокупованих територіях поліція вкотре закликає місцевих жителів не відвідувати узбережжя річок, ліси й поля, не їздити ґрунтовими дорогами. Також – не наближатись і не підіймати невідомі предмети, які можуть вибухнути, йдеться в повідомленні.

Військові рф обстріляли обласний кардіоцентр у Херсоні

Джерело: керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Російські війська в ніч на 23 березня обстріляли Херсонський обласний кардіоцентр. 

За словами Наталії Гуменюк, під час обстрілу ніхто не постраждав. Пресофіцер Оперативного командування "Південь" в Telegram показав, як виглядає диспансер після обстрілу.

Удар по Ржищеву на Київщині: кількість жертв зросла до дев'яти

Джерело: ДСНС у Київській області

Уночі рятувальники завершили розбір завалів гуртожитку у Ржищеві на Київщині. Вони знайшли ще одне тіло, кількість загиблих зросла до дев'яти людей.

Вночі військові рф обстріляли Краматорськ на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Серед ночі росіяни обстріляли Краматорськ та околиці міста – пошкоджено щонайменше 3 будинки, котельня та гаражі. 

На Донецькому напрямку 2 людини загинули в Авдіївці. Місто зазнало авіаракетного удару – три ракети поцілили на територію АКХЗ. Щонайменше 7 будинків пошкоджено в Очеретинській громаді – під обстрілами Орлівка, Ласточкине, Тоненьке, Бердичі, Уманське, Новокалинове, Сєверне і Нетайлове. У Мар’їнській громаді потерпають Мар’їнка, Красногорівка та Новомихайлівка. 

На Горлівському напрямку пошкоджено 4 житлові будинки та господарчу будівлю у місті Часів Яр, поодинокі обстріли відбувались у Торецькій та Соледарській громадах.

На Лисичанському напрямку під ворожим вогнем Торське, Зарічне, Ямпіль і Терни Лиманської громади, Сіверськ та Серебрянка Сіверської громади.

Ворог обстріляв прикордоння Харківщини

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстрілював прикордонні населені пункти Куп'янського, Чугуївського, Ізюмського та Харківського районів області. 

У селі Чернещина Ізюмського району внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено будівлю храму та зайнялася трава на відкритій території. У смт Вільча та с. Вовчанські хутори Чугуївського району обстрілами пошкоджено щонайменше 4 житлові будинки. 

У селі Вільхуватка Куп'янського району внаслідок мінометних обстрілів зруйновано приватний будинок, ще 2 пошкоджено. 

За минулу добу внаслідок обстрілів постраждалих немає.

За минулу добу армія рф обстріляла 21 населений пункт Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 22 березня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру в районі 21 населеного пункту Запорізької області.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів: Запоріжжя, Гуляйпільське, Залізничне, Кам'янське, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Залізничне, Святопетрівка, Новоандріївка, Новоданилівка, Ольгівське, Мала Токмачка, Староукраїнка, Малинівка, Білогір'я, Затишшя, Червоне, Щербаки, Кам'янське, Степове.

Надійшло 89 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, Російська Федерація постійно поповнює втрати живої сили. З 1 по 10 березня контракт підписали понад 50 російських строковиків, яких, без належної бойової підготовки, відправили до Мелітополя Запорізької області.

Російська армія за добу 54 рази била по Херсонщині, є загиблий та поранені

Джерело: керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Впродовж 22 березня російська армія здійснила 54 обстріли деокупованої території Херсонщини. Застосувала 319 снарядів з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню "Град".

Також військові РФ били по обласному центру. Херсон обстріляли п'ять разів, 19 снарядів влучили у житлові квартали, приватні й багатоквартирні будинки.

Російські війська обстріляли громаду на Миколаївщині

Джерело: пресслужба Миколаївської обласної військової адміністрації.

Після триденної перерви військові російської армії завдали артилерійського удару по акваторії Очаківської громади у Миколаївському районі. Поранених немає.

«22 березня, о 19:47 російські війська завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає», — йдеться у повідомленні.

За інформацією районних військових адміністрацій вдень 22 березня та в ніч проти 23 березня у місті Миколаїв, Баштанському, Вознесенському та Первомайському районах обстрілів з боку російських військ не зафіксовано.

На Донеччині від обстрілів загинули двоє людей, ще четверо поранені

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 22 березня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули двоє жителів в Авдіївці, ще четверо людей отримали поранення.

За даними Кириленка, поранені жителі в Бахмуті, Святогірську, Костянтинівці та Іванівському.Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1426 людей, поранення отримали 3253 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 23.03.23

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом ранок 22 березня 

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

 Розпочався 393 день російського повномаштабного вторгнення.

Російська федерація продовжує збройну агресію проти України та не полишає намірів повністю окупувати Донецьку та Луганську області. Противник продовжує наступальні операції на Лиман, Бахмуті, Авдіївці, Мар'їнці, Шахтарському сокирах, захищаючи на інших. За добу 22 березня Сили оборони України відбили 83х ворожих атак на східній частині фронту.

Російський агресор продовжує застосовувати звичну тактику тероризування мирних жителів, обстрілів населених пунктів та критичної

Протягом доби 22 березня противник завдав 1х ракетного удару по Запоріжжя. Російські ракети влучили у житловий багатоквартирний будинок Є загиблі та поранені мирні жителі. Ворог також завдав 48х авіаударів, зокрема, по критичній цивільній інфраструктурі Житомирської та Київської областей. Окупанти працевлаштували 21х БПЛА Shahed-136 з Брянської області (росія), 16х з цих дронів збито. Внаслідок ворожих БПЛА є загиблі та поранені мирні жителі. Окупанти також здійснили 75-х атак MLRS.

Загроза подальших ворожих атак по Україні зберігається.

Волинь, Полісся, Сіверщина, Слобожанщина: суттєвих змін в оперативній ситуації, формування наступальних угруповань противника не виявлено. Російське керівництво продовжує використовувати інфраструктуру республіки Білорусь для навчання своїх військ. Противник зберігає свою військову присутність у прикордонних районах. Протягом доби 22 березня ворог обстріляв околиці населених пунктів Хринівка, Архипівка, Михайлівська Слобода (Чернігівська область), Дем'янівка, Есмань, Атинське, Іскрисківщина, Білопілля, Вольфине, Павлівка, Басівка, Юнаківка, Краснопілля (Сумська область), Басове, Гоптівка, Стрілеча, Веселе, Вовчанськ, Охримівка, Красне Перше, Кіндрашівка (Харківська область).

Куп'янськ і Лиманські сокири: противник продовжує спроби прорвати українську оборону. Ворог провів невдалі наступальні операції у околицях населених пунктів Макіївка, Білогорівка, Верхньокам'янське. Окупанти обстріляли селищі Крохмальне (Харківська область), Новоселівське, Невське, Білогорівка (Луганськ), Терни, Колодязі, Сіверськ, Верхньокам'янське, Спірне (Донецька область).

Вісь Бахмут: ворог продовжує проводити наступальні операції, зазнаючи великих втрат, втрачаючи значну кількість озброєння та військової техніки Українські захисники відбивають численні цілодобові атаки ворога у околицях Бахмута, Богданівки та Передтечини. Обстріляно понад 15 населених пунктів поблизу лінії зіткнення: Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Часів Яр, Олександро-Шулятине, Північне, Південне (Донецька область).

Авдіївка, Мар'їнка, Шахтарське сокири: противник провів наступальні дії в околицях населених пунктів Новокалинове, Степове, Бердичі, Авдіївка, Ласточкине, Северне, Водяне, Первомайське, Мар'їнка, Поб'єда. До жодного успіху. Під ворожий обстріл потрапили околиці понад 20 населених пунктів, серед яких Авдіївка, Тоненке, Северне, Водяне, Первомайське, Невельське, Нетайлове, Мар'їнка, Новомихайлівка, Вугледар (Донецька область).

Запорізька та Херсонська сокири: противник захищає. Під обстріл потрапили понад 45 населених пунктів поблизу лінії зіткнення, зокрема Малинівка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки (Запорізька область), Гаврилівка, Іванівка, Зеленівка, Дніпровське та місто Херсон (Херсонська область).

У населених пунктах Решетилівське, Чумацьке та Костянтинівка (тимчасово окупована територія Запорізької області) російські окупанти здійснили обхід будинків місцевих мешканців, попереджуючи перебувати в безпечних місцях та заборонили покидати свої домівки. Це може опосередковано свідчити про намагання російських окупантів завадити місцевим жителям спостерігати за плановою перекидання живої сили та військової техніки противника на лінію зіткнення.

Російська федерація не відмовляється від своєї агресії, незважаючи на численні жертви. Постійно вживає заходи для поповнення втрат у живій силі. Наприклад, призовників однієї з військових частин, що розміщено в Південній Осетії (Російська федерація), активно змушують підписати контракти на участь у бойових діях в Україні. Встановлено, що у період з 1 по 10 березня контракти підписали понад 50 російських призовників. Без відповідної бойової підготовки відправили до Мелітополя (Запорізька область).

 

Протягом доби 22 березня Повітряні сили України завдали одного авіаудару по зенітно-ракетній системі противника, а також 12 авіаційних ударів по зосередженням особового складу та військової техніки окупантів. Тим часом українські ракетні війська та артилерія уразили 1 командний пункт, 3 концентрації живої сили, 1 склад боєприпасів та 1 станцію електронного бою противника.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024