стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 березня

17 Березня 2023, 21:21
Ситуація в Україні 17 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4264
Ситуація в Україні 17 березня

Хроніка 387 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Авдіївка увесь день під ворожим вогнем

Джерело: Павло Кириленко, Донецька ОВА

Зранку росіяни випустили по місту три авіаракети, близько полудня обстріляли його з артилерії та Градів, а вдень обстріляли з танків та завдали ще одного авіаракетного удару.

Ракети та снаряди влучили на територію восьми різних вулиць – точні наслідки атак ще належить встановити.

Російські хакери з Armageddon/Gamaredon у 2022 році здійснили 74 кібератаки на Україну

Джерело: Держспецзв′язку

До Gamaredon належать хакери ялтинського підрозділу фсб – колишні співробітники СБУ, які зрадили свою Батьківщину та перейшли на бік ворога. Минулого року не було жодного тижня, коли б CERT-UA не реєстрував діяльності цього угруповання.

Основною метою Gamaredon є шпигунство. Відмінною рисою фішингових розсилань угруповання є високий рівень їхньої підготовки: знання українського контексту та розуміння специфіки роботи тих чи інших організацій.

Це угрупування атакує державний сектор, державні підприємства та сектор безпеки й оборони. Однією з головних цілей у секторі безпеки та оборони є Нацполіція. Хакери Gamaredon намагаються дістати доступ до всіх можливих баз даних і видобути максимум інформації про машини, їх пересування, камери спостереження, ситуацію на дорогах, арешт тощо.

Крім того, основними цілями Gamaredon у другому півріччі 2022 були:

  • Облікові дані співробітників Служби безпеки України в месенджері Signal з метою отримання доступу до акаунтів для викрадання даних та деанонімізація користувачів.
  • Атаки на систему звʼязку Державної прикордонної служби України та систему «Шлях», за допомогою якої прикордонники перевіряють осіб, які перетинають державний кордон України.
  • Фішинг на Міністерство оборони України. 
  • Оборонні підрядники та виробники.

Gamaredon активно використовує для атак інфраструктуру кримського телеком-хостингу провайдера CrymCom.

Викрили шахраїв, які пропонували евакуацію з «гарячих» точок та виготовлення документів для виїзду за кордон

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури правоохоронними органами столиці припинено шахрайську схему, учасники якої заволодівали грошовими коштами громадян під виглядом евакуаційних перевезень та оформлення документів для перетину державного кордону.

За даними слідства, упродовж 2022 року через сторінки у соціальних мережах та месенджерах вони розповсюджували рекламу про нібито надання «послуг» з вивезення людей, у тому числі з обмеженими можливостями, з тимчасово окупованих територій та регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Використовуючи складну соціально-гуманітарну ситуацію в районах поблизу лінії зіткнення, вони пропонували евакуацію з Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей, а також з найбільш гарячих точок зіткнень у містах Бахмут, Вугледар, Куп’янськ тощо.

Також учасники групи обіцяли допомогу у виготовленні документів, необхідних для перетину кордону чоловікам, які підлягають мобілізації. Вартість «послуг» становила від 20 тисяч гривень та залежала від терміновості і способів її виконання.

Надалі, використовуючи вразливий стан та безвихідне становище потерпілих, їх переконували у необхідності здійснити передоплату у розмірі 50%. Після отримання коштів припиняли з ними подальшу комунікацію, а зобов’язання не виконували.

До шахрайської схеми з метою відкриття банківських рахунків та обготівковування коштів залучалися так звані «дропи» або «грошові мули» з числа осіб без постійного місця проживання або тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі.

У ході проведених обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили документи, що підтверджують протиправну діяльність, банківські карти, а також мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів.

За результатами розслідування одному з учасників шахрайської схеми, уродженцю Івано-Франківської області, повідомили про підозру у пособництві в заволодінні грошовими коштами громадян, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Також у співпраці з правоохоронними органами Республіки Польща вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження інших фігурантів, їх затримання та екстрадиції в Україну.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби агресор завдав 19 авіаційних ударів та здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Також, на території Бєлгородської області, зс рф тримають угруповання військ для проведення демонстративних дій і недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки.

Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Старикове, Волфине та Соляники Сумської області, а також  Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Колодязне, Красне Перше, Кутьківка, Дворічна, Западне та Тернова Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.  Вчергове артилерійських обстрілів зазнали низка населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, а саме: Веселе, Гряниківка, Вільшана, Крохмальне, Берестове, Діброва і Андріївка Харківської області та Новоєгорівка, Невське і Білогорівка - Луганської. Окупанти безуспішно намагалися наступати у напрямку Гряниківки, Верхньокам’янського та Спірного. 

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. В той же час, нашими захисниками відбито атаки противника в районах населених пунктів Кліщівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Міньківка, Оріхово-Василівка, Залізнянське, Васюківка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Озарянівка та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Авдіївка та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Марїнка, Вугледар, Велика Новосілка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки і Кам’янське Запорізької області; Времівка Донецької області; Добра Надія - Дніпропетровської,  а також Дудчани, Качкарівка, Веселе, Козацьке, Іванівка, Микільське, Дніпровське, Херсон, Берегове Велетенське і Кізомис на Херсонщині.

В місті Сватове Луганської області, в одній з будівель в східній частині міста розташувався новий шпиталь окупантів. Наразі там перебуває близько 30 важкопоранених військових зс рф, яких завезли туди протягом останніх двох діб. Загалом відзначається збільшення кількості важкопоранених російських військових - евакуаційних рейсів на територію росії побільшало з двох до трьох на тиждень. До обслуговування поранених залучають місцевих жителів, які мають хоч якусь медичну освіту.

Російські окупанти, за активної підтримки місцевих колаборантів, збільшують кількість катівень на тимчасово окупованих та захоплених територіях України. Так, новостворену катівню помітили в південно-східній частині Енергодара Запорізької області. Там піддають жорстоким тортурам громадян з проукраїнськими поглядами, а також ті, хто не бажає виконувати вимоги місцевої окупаційної так званої влади.

Авіація Сил оборони за добу завдала шість ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

В Ізюмі на протипіхотній міні підірвалась літня жінка

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

На міні «Пелюстка» підірвалася 66-річна жінка, яка перебувала у лісі. З важким пораненням її доставили до лікарні. Медики боряться за її життя.

Тюремний строк отримав ворожий агітатор із Тернопільщини

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу прокремлівського інтернет-агітатора, який проводив інформаційно-підривну діяльність проти України. Зловмисник публічно виправдовував воєнні злочини російських окупантів та поширював заклики до захоплення державної влади в Україні.

Суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на три роки.

Відомо, що житель Тернопільщини в мережі «Інтернет» публічно поширював заклики до вбивства державних діячів і насильницького повалення конституційного ладу України. Своїми дописами він підбурював користувачів соціальної мережі вчинити «кровавий переворот в Україні» та вбити «всіх чиновників, суддів та їхні сім’ї».

За підтримку окупантів судили жителя Прикарпаття

Джерело: Офіс Генпрокурора

Прокурори в суді довели, що житель міста Коломия у квітні 2022 року створив і адміністрував Телеграм-канал «Херсонська республіка». На каналі підтримували дії окупантів та поширювали новини окупаційної адміністрації Херсонщини.

Засуджений розповсюджував публічні заклики до проведення референдуму на захоплених територіях. Також він поширював дописи від імені окупаційної адміністрації щодо приєднання до РФ, зміни герба, видачі паспортів та впровадження російської валюти.  

Мовою окупантів чоловік зневажав військовослужбовців ЗСУ та характеризував їх як злочинців. Натомість, схвалював російських військових як захисників, а збройну агресію подавав як визволення від нацистів. При цьому називав колаборантами людей, які підтримують «неонацистську» Україну та погрожував їм покаранням за законами РФ.

За публічного обвинувачення Івано-Франківської обласної прокуратури суд визнав винним місцевого жителя у вчиненні дій, спрямованих на захоплення державної влади, колабораціонізмі, образі честі і гідності військовослужбовців, виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України. Його засудили до шести років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

На Херсонщині викрили родину зрадників, які після деокупації міста спалили свої російські паспорти, аби уникнути відповідальності

Джерело: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді трьом колишнім працівникам установи «Дар’ївська виправна колонія (№10)», які після деокупації Херсонської області, сподіваючись уникнути відповідальності, спалили свої російські паспорти. Їх було викрито у взаємодії з СБУ та Нацполіцією.

Чоловік та дружина, які працювали молодшими інспекторами у виправній установі, перейшли на бік ворога. Після тимчасової окупації та захоплення колонії, вони продовжили «працювати», але вже на агресорів у незаконно створеному органі «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Фейкова установа працювала за законами країни-агресора. Подружжя виконувало всі вказівки окупантів. Відомо, що вони також надавали спецслужбам і військовим рф інформацію щодо місцевих патріотів, зокрема учасників АТО та ООС.

До них долучився ще один працівник установи. Він брав активну участь у залученні місцевих жителів до співпраці з ворогом. Ходив по населеному пункту та роздавав громадянам листівки із закликами працювати на окупаційну адміністрацію та особисто переконував у необхідності такого вчинку.

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання підозрюваних, в останнього виявлено та вилучено відповідні агітаційні матеріали, підписана присяга громадянина рф, службові посвідчення, символіка рф. Також вилучені документи, що були видані окупантами для безперешкодного проїзду блокпостами та дозвіл на носіння зброї.

За оперативною інформацією усі троє отримали паспорта країни-агресора. Але після звільнення Херсону подружжя зрадників їх спалило. Підозрювані намагалися переховуватися, але їх було викрито під час проведення стабілізаційних заходів.

Усім трьом повідомили про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

 

Розстріл росіянами українського полоненого був не єдиним

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Розстріл російськими військовими українського полоненого Олександра Мацієвського після фрази «Слава Україні», на жаль, непоодинокий випадок.

За словами Лубінця, є свідчення про інші страти російськими окупантами наших беззбройних військовополонених. Про це стало відомо з наших джерел у силових структурах, а згодом опубліковано в ЗМІ. 

«Росіяни розстрілюють відкрито та цинічно. За згоди командирів і з впевненістю, що уникнуть покарання. Вкотре переконуємося, що для Росії не існує Женевських конвенцій та норм міжнародного гуманітарного права. Окупанти систематично скоюють воєнні злочини, порушуючи закони та звичаї війни. Про кожен такий злочин інформую міжнародну спільноту, адже притягнення Російської Федерації до відповідальності - не лише мета, а й обов’язок всього цивілізованого світу», - зазначив омбудсман.

СБУ затримала інформаторів, які передавали ворогу розвіддані про Сили оборони на Авдіївському напрямку

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила двох інформаторів фсб під час контрдиверсійних заходів у Донецькій області.

Вони збирали розвіддані про місця дислокації бойових позицій та укріпрайонів Сил оборони на Авдіївському напрямку.

Отримані відомості передавали ворогу у вигляді зашифрованих кодів через анонімні месенджери та заборонену соцмережу «Однокласники».

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки ракетно-артилерійських ударів по місцях базування українських військ.

Співробітники СБУ поетапно задокументували злочинні дії обох зловмисників і затримали їх на зборі закритих відомостей для агресора.

За даними слідства, ворожими поплічниками виявились двоє мешканців Новогродівки Покровського району, які публічно підтримували збройну агресію рф проти України.

Встановлено, що деструктивні наративи вони активно поширювали через заборонені російські соцмережі.

Саме через таку активність вони потрапили у поле зору кадрового співробітника фсб, який дистанційно залучив їх до співпраці як інформаторів.

Для збору розвідданих вони виходили на місцевість, фіксували локації українських об’єктів і передавали їх координати через «зв’язкового».

Ним виявився бойовик терористичної організації «днр», який наразі входить до складу окупаційних угруповань на східному фронті.

Під час обшуків за місцями проживання затриманих виявлено мобільні телефони і комп’ютери, які вони використовували для комунікації з агресором.

Слідчі Служби безпеки повідомили обом ворожим інформаторам про підозру.

Наразі зловмисники перебувають під вартою. Триває розслідування, у ході якого вже ідентифіковано особу їхнього «куратора» з фсб та «зв’язкового».

СБУ затримала інформаторів, які передавали ворогу розвіддані про Сили оборони на Авдіївському напрямку
СБУ затримала інформаторів, які передавали ворогу розвіддані про Сили оборони на Авдіївському напрямку

Російський снаряд влучив у дитячий заклад на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Російські війська обстріляли село Велетенське Білозерської громади, - поцілили у дитячий заклад.

Через ворожий удар пошкоджена будівля дитячого садка. У приватних будинках вибиті вікна, пошкоджено паркан та бетонні ворота. 

На щастя, обійшлося без постраждалих.

У Києві скоротять комендантську годину

Джерело: мер Києва Віталій Кличко

Скорочення комендатської години в столиці планується з 26 березня, вона триватиме з 00:00 до 05:00.

Метро і наземний громадський транспорт з 26 березня змінять графік роботи відповідно до часу комендантської години - тобто, працюватимуть на годину довше.

Магазини, торговельні центри та ресторани також подовжать свою роботу. З урахуванням часу, аби їх працівники могли дістатися додому до початку комендантської години. 

В Київській області комендатську годину теж скоротять. 

Триватиме вона як і столиці - з нуля годин до 5 години ранку щодоби. 

На Херсонщині мирний житель підірвався на російські міні

Джерело: Херсонська ОВА

У селі Мала Сейдеминуха Калинівської громади 57-річний чоловік збирав дрова, як раптом наступив на міну, залишену російськими окупантами. Через вибух потерпілий залишився без частини лівої ноги, також в нього осколкові поранення правої гомілки. 

В тяжкому стані бригада «швидкої» доставила пораненого до найближчого медзакладу. Нині лікарі борються за його життя. 

На території Азовсталі загарбники відкрили майданчик для своїх гвинтокрилів

Джерело: радник Мера Маріуполя Петро Андрющенко

У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники на території «Азовсталі» відкрили майданчик для своїх гвинтокрилів.

«Небо Маріуполя зараз. Окупанти «відкрили» площадку для гвинтокрилів на території Азовсталі. Тепер до постійних літаків додались гвинтокрили. Остаточне перетворення міста на військову базу», - написав Андрющенко.

 

СБУ затримала на Кіровоградщині російську агентку, яка розвідувала локації підприємств українського оборонпрому

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила ще одну ворожу поплічницю у результаті контрдиверсійних заходів у Кіровоградській області.

Фігуранткою є мешканка Олександрійського району, яку представники російської спецслужби дистанційно залучили до співпраці проти України.

За вказівкою агресора вона збирала актуальну інформацію про місця розташування об’єктів військової та критичної інфраструктури на території регіону.

Насамперед ворога цікавила інформація щодо підприємств, які виконують державні оборонні замовлення для потреб ЗСУ.

Отримані відомості мала передати месенджером через «зв’язкових», які входять до складу окупаційних угруповань на східному фронті.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки серії ракетних ударів по українських об’єктах.

Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження і своєчасно затримали зрадницю під час здійснення нею фотофіксації одного з місцевих підприємств.

У затриманої вилучено мобільний телефон, який вона використовувала для фотографування об’єктів з прив’язкою до місцевості, а також для спілкування з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Затримання колаборантки
Затримання колаборантки

Росіяни завдали чотири авіаудари по Авдіївці

Джерело: керівник ОП Андрій Єрмак

Жертв немає. Обстріли міста відбуваються фактично цілодобово.

Бої за Авдіївку тривають.

Удар по Авдіївці
Удар по Авдіївці

Продовжуючи маневри та пошукову операцію в Чорному морі, ворог тримає на бойовому чергуванні 19 кораблів

Джерело: ОК Південь

Кількість ракетоносіїв зменшено до чотирьох. Як і раніше, підводних 2. Сумарний залп "Калібрами" може сягати 24 ракет.
Загроза ракетної атаки лишається досить високою.
 

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку у Курахівській громаді пошкоджено будівлю колонії. У Мар'їнській громаді під обстрілами Мар'їнка та Красногорівка, в Очеретинській — Красногорівка, Кам'янка, Сєверне і Водяне. Зранку відбувся авіаракетний удар по Авдіївці — без жертв.

На Горлівському напрямку було дві хвилі обстрілів Костянтинівки з Ураганів касетними боєприпасами — поранено 6 людей, пошкоджено щонайменше 19 будинків, школу та підприємство. 1 людина загинула і 1 поранена у Торецьку, відомо про 1 пораненого та 5 пошкоджених багатоповерхівок у Бахмуті. У Соледарській громаді пошкоджено 5 будинків у Федорівці і 5 будинків у Васюківці, гучно було в Часовоярській громаді.

На Лисичанському напрямку під обстрілами околиці Сіверської громади, Торське і Зарічне Лиманської громади.

Ситуація на Донеччині
Ситуація на Донеччині

Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 122 обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Ольгівське, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Червоне, Білогір'я, Шевченко, Кам'янське, Степове, Малі Щербаки.

Надійшло 13 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

За минулу добу російські окупанти 76 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Випустили 413 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, БПЛА, СПГ та ПТРК. 

Житлові квартали Херсона армія рф обстріляла 13 разів. Ворожі снаряди поцілили у медичний заклад, приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби через російські обстріли одна людина дістала поранення.

Українські захисники знищили роту противника та БПЛА під Бахмутом

Джерело: Офіційний канал Сил спеціальних операцій ЗСУ

Оператори ССО України продовжують мужньо обороняти Бахмут.

Один з підрозділів за декілька днів боїв на цьому напрямку «відмінусував» щонайменше роту противника та БПЛА «Орлан-10».

Ворог отримує відсіч при кожній спробі просунутися вперед.

 

Обстріли, спроба наступу росіян та евакуація мирних жителів: ситуація на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби ворог продовжував обстрілювати населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів області.

Зокрема, під вогнем окупантів були Вовчанськ, Куп'янськ, Стрілеча, Огірцеве, Шевченкове, Гряниківка та інші. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. На щастя, обійшлося без постраждалих серед цивільного населення, 

Протягом минулої доби з районів, що перебувають під постійними обстрілами, було евакуйовано 24 людини. Вивезені люди отримали гуманітарну допомогу. Ті, хто цього потребував, забезпечені житлом.

Триває гуманітарне розмінування області. Піротехнічні підрозділи ДСНС за добу знешкодили 56 вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення тривають активні бойові дії. Окупанти здійснили чергову спробу вести наступ в районі Гряниківки, але зазнали невдачі та відступили з втратами. 

Окупанти вбили двох цивільних на Донеччині

Джерело: Донецька ОВА 

За 16 березня росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Торецьку та селі Красногорівка.

Ще 8 людей в області зазнали поранень.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати росії від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Ситуація щодо російського вторгнення станом на 17 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста вісімдесят сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує вести наступальні дії, не рахуючись із втратами. Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби ворог здійснив на них понад 70 атак.
 
За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 18 авіаційних ударів, а також здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок чергового обстрілу Костянтинівки на Донеччині поранено 6 цивільних громадян, пошкоджені понад 20 будинків, школа та інші об’єкти цивільної інфраструктури.
Високою залишається вірогідність російських ракетних ударів по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських окупаційних військ. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Берилівка, Хрінівка, Єліне і Тимоновичі Чернігівської області; Старикове, Атинське, Волфине, Степне, Кіндратівка, Покровка та Грабовське на Сумщині, а також понад 20 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них – Стрілеча, Красне, Мороховець, Огірцеве, Мала Вовча, Мілове, Обухівка, Новомлинськ, Кутьківка та Шевченкове.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Гряниківка, Кремінна, Кузьмине, Верхньокам’янське та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка - Луганської та Спірне і Роздолівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб штурмувати місто Бахмут. Відбито численні атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них - Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине та Олександро-Шультине Донецької області.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. На зазначеній ділянці фронту протягом минулої доби найбільше атак ворог здійснив в районі Мар’їнки – 12. Усі - відбито. Ворожих обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Парасковіївка, Новобахмутівка, Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Вугледар Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали, зокрема, Червоне, Чарівне, Новоданилівка, Преображенка, Степове та Новосілка Запорізької області; Михайлівка, Новоолександрівка, Качкарівка, Милове, Одрадокам’янка, Миколаївка Херсонської області та місто Херсон.
 
Продовжується примусова паспортизація населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Мелітополь, російська окупаційна так звана влада, разом з представниками російської федеральної податкової служби заборонила здійснювати будь-які виплати та розрахунки громадянам, які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків рф. Його, в свою чергу, можливо отримати виключно за наявності паспорта громадянина російської федерації.
 
Противник продовжує зазнавати втрат. Так, на території Олешківської районної лікарні тимчасово зайнятої території Херсонської області, на лікування привезли понад 20 важкопоранених окупантів.
 
Протягом минулої доби Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління, 5 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 радіолокаційні станції, станцію радіоелектронної боротьби та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024