стрічка

У інтернет-просторі Волині шахраї поширюють фейковий розіграш нібито від АЗК WOG

25 Лютого 2023, 13:00
Фейковий розіграш під маскою мережі заправок «WOG» ФАКТЧЕК 8370
Фейковий розіграш під маскою мережі заправок «WOG»

На Волині у інтернет-просторі місцеві жителі поширюють фейковий розіграш нібито від мережі АЗК WOG. Шахраї представляють фальшивий розіграш як державну паливну субсидію до 23 річниці компанії. Це повідомлення ми зафіксували 24 лютого. Волиняни поширюють його через вайбер.

Фактчекери Район.in.ua з'ясували, чому це шахраї та чи насправді «WOG» проводить розіграш. Також ми показали як перевіряти подібні фейкові розіграші.

Фейкороби користуються сьогоднішньою ситуацією в Україні, адже фінансова чи паливна субсидія є дуже актуальною сьогодні. Зацікавлені читачі не думаючи переходять за посиланням.

Нас перекидає на сайт, який не є офіційним сайтом АЗК WOG та не має ніякого стосунку до нього. Нам пропонують пройти просте опитування для активації, після якого ми буцімто матимемо змогу отримати грошову допомогу у сумі 7000 гривень. Наші відповіді на питання ніби перевіряють, щоб вияснити чи ми не є ботом. Ми отримали змогу знайти пакунок, в якому лежить фальшивий приз.

Свої вимоги шахраї оголошують вже після того, як ви нібито виграли гроші. Це хитра задумка фейкоробів, адже ми вже виграли «приз» та щоб отримати «СВОЇ» кошти, лишилося тільки поширити повідомлення з розіграшем декільком друзям або в загальнодоступні групи в соцмережі.

На псевдосайті із розіграшем є багато коментарів, проте, дуже легко можна побачити, що пишуть їх боти. У коментарях нібито дякують за розіграш та отриманий приз від «WOG».

Якщо ви поширите фейковий розіграш про допомогу поміж своїх друзів, шахраї попросять залишити свої особисті дані. Номер телефону, адресу, номер банківської карти та тому подібне. За жодних обставин не можна розповсюджувати свої особисті дані стороннім особам!

Цей вид шахрайства називається «фішинг».

Щоб не потрапити «на гачок» шахраїв в першу чергу потрібно перевіряти чи подібний розіграш є на офіційному сайті компанії від якої його представляють фейкороби. Також, необхідно звертати увагу на посилання псевдосайту, адже 80w19v.cn не має нічого спільного із офіційним сайтом АЗК WOG.

На офіційному сайті мережі заправок «WOG» працівники компанії опублікували застережливе повідомлення про те, що в інтернет-просторі поширюють фальшивий розіграш шахраї, а не офіційні представники АЗК WOG.

Довідково: ФІШИНГ –  (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024