стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 лютого

17 Лютого 2023, 20:05
Ситуація в Україні 17 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3560
Ситуація в Україні 17 лютого

Хроніка 359 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни обстріляли Нікопольщину, постраждала жінка

Джерело: Дніпропетровська ОВА

За сьогоднішній день ворог вдарив по Нікопольщині аж чотири рази. З важкої артилерії поцілив по самому Нікополю, Червоногригорівській та Марганецькій громадах.

Поранення отримала 76-річна жінка. Вона лікуватиметься вдома.

Через обстріл також пошкоджено 11 приватних будинків та 10 господарських споруд. Побите авто та 3 газогони. Ворожі снаряди обірвали 5 ліній електропередач.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 17 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста п’ятдесят дев’ята  доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Протягом доби противник завдав 6 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Куп’янська, що на Харківщині. Пошкоджено 3 приватні та один багатоповерховий будинки. Крім того, ворог загалом завдав 10 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза подальших російських ракетних ударів залишається дуже високою по всій території України.

Ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Зазнає значних втрат у живій силі.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак його наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських військ. 

Противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій наших підрозділів, а також населених пунктів вздовж державного кордону України. Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Колос Чернігівської області; Мефедівка, Бачівськ, Харківка, Заруцьке, Партизанське, Бояро-Лежачі, Атинське, Олексіївка та Грабовське  Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Веселе, Борисівка, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Охрімівка, Нестерне та Обухівка на Харківщині. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв населені пункти Гряниківка, Кучерівка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Новоселівське, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Федорівка і Роздолівка Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Крохмального, Берестового, Стельмахівки, Діброви, Серебрянського лісництва, Білогорівки та Спірного.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали понад 15 районів населених пунктів, зокрема, Веселе, Васюківка, Залізнянське, Добово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк Донецької області. Також ворог завдав авіаудару в районі Берхівки.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках вогневого впливу зазнали 17 районів населених пунктів, серед них Авдіївка, Водяне, Веселе, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива, Вугледар та Нескучне на Донеячині. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, включаючи Малинівку, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Малу Токмачку, Новоданилівку, Оріхів, Новоандріївку, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області. Під авіаційні удари ворога потрапили райони Малої Токмачки та Новоданилівки.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 25 населених пунктів, зокрема, Гаврилівка, Дудчани, Берислав, Веселе, Козацьке, Іванівка, Інженерне, Дніпровське, Берегове та Велетенське Херсонської області.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в населеному пункті Каланчак Херсонської області окупанти облаштували Центральну районну лікарню під військовий шпиталь та привезли 36 ліквідованих і 18 поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації. 

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 1 - по позиції зенітно-ракетного комплексу.

Внаслідок російських обстрілів Херсона одна людина загинула

Джерело: Херсонська міська рада

Станом на вечір 17 лютого армія РФ 10 разів обстріляла мікрорайони Корабел та Житлоселище у Херсоні, Садове. Один житель Садового загинув. Пошкоджені будівлі Херсонського факультету Одеського університету МВС, візового центру, зруйновані приватні будинки.

Під час обстрілу Дворічної на Харківщині 17 лютого загинув 68-річний чоловік

Джерело: Суспільне

Один зі снарядів РФ влучив у його будинок.

Окупанти вдарили по селищу близько 10:20, повідомили у пресслужбі поліції.

«Один зі снарядів влучив у житловий будинок. Внаслідок вибуху був цілком зруйнований дах та стіна будинку. 68-річний мешканець оселі отримав смертельні тілесні ушкодження», — сказано у повідомленні. 

Тіло чоловіка евакуювали.

Ворог збільшив корабельне угруповання в Чорному морі

Джерело: оперативне командування «Південь»

Росіяни збільшили корабельне угруповання в Чорному морі до 12 одиниць, серед яких вже 4 ракетоносії (один підводний).

Загальний залп «Калібрів» може сягати 28 шт. Також на службі один великий десантний корабель.

У Криму лунають вибухи. Речник Повітряних сил анонсував «бавовну» не лише там

Джерело: Укрінформ

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Ігоря Ігната, про причини вибухів в тимчасово окупованому Криму, які лунають другий день поспіль, повідомити наразі не можна, однак невдовзі «бавовна» буде не лише в Криму.

«Що це було, на жаль, не можу говорити. Те, що бавовна буде відбуватись і не лише в Криму – це очевидно. Тому без «бавовни» нам ніяк сьогодні», – повідомив Ігнат.

Окупанти почали у Маріуполі відкриту мобілізацію

Джерело: телеграм-канал Маріупольської міської ради

З’явилася інформація, що в один з навчальних закладів окупованого міста надійшло мобілізаційне розпорядження. Тепер чоловіків, які працюють викладачами та першими отримали російський паспорт, відправлять в окопи. 

До цього трьох працівників комунального підприємства окупантів «Автодор» також було мобілізовано. Такі випадки не поодинокі. Скоро, це стане новою нормою. Тепер окупанти шукають новий мобілізаційний ресурс на комунальних підприємствах та у міській структурі, бо не все так добре на фронті. 

«Тож, як і очікувалося, маріупольців вже офіційно починають використовувати в якості гарматного м’яса», - пишуть у міськраді Маріуполя.

Ворог поцілив по Сумщині зі ствольної артилерії

Джерело: ОК «Північ»

З 08:35 до 09:20 до оперативного командування надійшла інформація про 7 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в район н.п. Єсмань. Втрат серед військових та техніки немає. 

Інформація про втрати серед місцевого населення та руйнування цивільної інфраструктури не надходила.

Мешканців Бахмута закликають негайно евакуюватись

Джерело: міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук

Верещук закликає цивільних жителів Бахмута негайно виїхати. За останніми даними, в місті залишаються 6 тисяч людей. В місті йдуть важкі бої. Ворожа артилерія працює по житлових кварталах.

«Якщо ви є адекватними, законослухняними та патріотичними громадянами, ви маєте негайно евакуюватись. Бо, коли ви залишаєтесь у місті, то: по-перше, наражаєте на небезпеку себе та своїх близьких, особливо дітей, які змушені залишатись разом з вами. По-друге, створюєте додаткові проблеми та ризики всім тим людям, які намагаються вам там допомагати (військові, Нацполіція, волонтери). По-третє, ви заважаєте нормально працювати в місті нашим силам оборони та безпеки. Позаяк вони змушені постійно зважати на вашу безпеку», – написала Верещук на своїй сторінці в ФБ.

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 17 лютого

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку за добу під обстріли потрапили Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка – без жертв.

На Донецькому напрямку найбільше постраждала Мар’їнська громада: під вогнем Мар’їнка, Красногорівка і Катеринівка. Протягом ночі були поодинокі прильоти по Авдіївці, а на світанку росіяни обстріляли Первомайське Очеретинської громади – без постраждалих.

На Горлівському напрямку 5 людей загинуло і 9 поранено в Бахмуті. У місті пошкоджено 10 багатоповерхівок, 3 приватні будинки та адмінбудівлю. У Соледарській громаді під обстрілами Федорівка і Роздолівка, гучно було у Часовоярській і Торецькій громадах.

На Лисичанському напрямку пошкоджено 2 будинки у Лимані. Декілька приватних будинків пошкоджено у Сіверську, 1 будинок зруйновано у Серебрянці. Під обстріл потрапила Святогірська громада: люди та інфраструктура не постраждали.

Наслідки обстрілу на Донеччині
Наслідки обстрілу на Донеччині

 

Внаслідок обстрілів у Харкові пошкоджено цехи одного з підприємств, а в області виникли пожежі

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Після 23:00 окупанти вдарили по Харкову попередньо ракети ЗРК С-300. Зафіксовані «прильоти» в Основ’янському та Київському районах міста. Обійшлося без постраждалих. Від вибухової хвилі пошкоджено цехи одного з підприємств. 

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки російських загарбників у районах населених пунктів Гряниківка і Синьківка. 

Ворожих обстрілів зазнали райони щонайменше 12 населених пунктів. Зокрема, Вовчанськ, Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ, Гряниківка та ін. 

У Вовчанську ворог застосовував і бойову авіацію, і артилерію.  У Куп’янську обстрілами пошкоджені приватні домоволодіння, гаражі, та автомобіль. Сталися пожежі. 

У смт. Великий Бурлук через обстріли 44-річна жінка отримала поранення, госпіталізована у стані середньої тяжкості. 

Триває гуманітарне розмінування області. Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби вилучено та знешкоджено 17 одиниць вибухонебезпечних предметів.

 

За останню добу російські загарбники атакували Херсонщину 76 разів

Джерело: Херсонська ОВА

Окупанти 76 разів атакували Херсонщину за 16 лютого. Били з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА.

Херсон російська армія атакувала 9 разів – під ворожим вогнем вкотре опинилися житлові квартали міста. Окупанти поцілили в торговельний порт та житлові будинки.

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли 3 людини загинули, 7 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості.

 

Ситуація на Луганщині складна

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Ситуація важка, але контрольована по всій лінії Луганського фронту. 

Найважче на Кремінському напрямку: атак та обстрілів з боку ворога вкрай багато.

 

Ворог нищить цивільні об'єкти та будинки у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

У Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Мала Токмачка, Новоданилівка, Лук'янівське, Гуляйполе, Червоне, Оріхів, Залізничне, Ольгівське, Чарівне, Білогір'я, Новоандріївка, Новопавлівка, Малинівка, Полтавка, Кам'янське, Степове, Малі Щербаки, Павлівка.

Надійшло 5 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Росія вбиває цивільних на Донеччині: зведення за добу

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко 

За 16 лютого росіяни вбили 5 жителів Донеччини — у Бахмуті.

Ще 10 людей в області дістали поранення.

Втрати серед цивільних Донеччини
Втрати серед цивільних Донеччини

 

Харків зазнав ворожого ракетного обстрілу

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

За попередньою інформацією, пізно ввечері 16 лютого по Харкову було завдано ударів ворожими ракетами С-300. Під прицілом окупантів вкотре об’єкти інфраструктури. 

Інформація щодо постраждалих та масштабів руйнувань уточнюється.

Росіяни обстріляли Миколаївський район

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

16 лютого, о 15:00 та 18:40, ворог здійснював мінометний обстріл по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Втрати ворога від 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати окупантів
Втрати окупантів

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 17 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ
Розпочалася триста п’ятдесят дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.
Протягом минулої доби противник застосував 41 ракету різних типів по території нашої країни, 5 з них, перероблені ЗКР С-300, по Харкову. 16 ракет збито нашими захисниками. Крім того, окупанти завдали 24 авіаційних удари та здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.
 
Загроза завдання ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.
 
Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
 
Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки російських загарбників у районах населених пунктів Гряниківка і Синьківка Харківської області; Стельмахівка, Кремінна, Діброва і Білогорівка - Луганської та Роздолівка, Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Сєвєрне, Водяне, Мар’їнка, Новомихайлівка і Вугледар на Донеччині.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак його наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських військ. Противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій наших підрозділів, а також населених пунктів вздовж державного кордону України. Протягом минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка, Бачівськ та Партизанське Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів, Світличне, Стрілеча і Вовчанськ на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв населені пункти Новомлинськ, Дворічна, Гряниківка і Кучерівка Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка на Луганщині та Берестове Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Роздолівка, Федорівка, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка та Озарянівка.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Зелене Поле і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка
і Кам’янське на Запоріжжі.
 
На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню потерпали Зміївка, Токарівка, Антонівка та Херсон. Постраждали мирні люди.
 
У тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області виявлено роботу додаткової вежі мобільного зв’язку, встановленої противником. За допомогою неї російські спецслужби мають можливість прослуховувати телефонні розмови абонентів GSM операторів.
 
До тимчасово окупованого Луганська нещодавно прибула чергова команда інструкторів з Ірану для навчання російських військових застосуванню ударних безпілотних літальних комплексів.
Щоб поповнювати втрати в живій силі, противник різними способами заманює до лав російських окупаційних військ різні категорії суспільства, зокрема так званих «гастарбайтерів». Так, нещодавно, нашим захисникам, які тримають оборону у Волноваському районі Донецької області, здався у полон один із таких заробітчан.
 
Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також один - по позиції зенітно-ракетного комплексу.
Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 4 райони зосередження живої сили противника, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, склад боєприпасів, а також ще 2 інших важливих об'єкти окупантів.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024