стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 лютого

15 Лютого 2023, 21:40
Ситуація щодо російського вторгнення ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3533
Ситуація щодо російського вторгнення

Хроніка 357 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Покровськ зазнав ворожого удару: є загиблі та поранені 

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко, ДСНС

Зранку в результаті обстрілу Покровська руйнувань зазнав багатоквартирний житловий будинок. За уточненою інформацією, росіяни завдали удару із РСЗВ Смерч.

Станом на 13:00 відомо про 12 поранених цивільних. Ще щонайменше двоє людей перебувають під завалами.

У місті розгорнули оперативний штаб допомоги постраждалим. Психологічну та медичну допомогу надають усім, хто цього потребує.

Обстріл у Покровську
Обстріл у Покровську

Станом на 14:30 рятувальниками з-під завалів дістали тіло загиблого чоловіка.

Станом на 21:40 голова ОВА Павло Кириленко повідомив, що рятувальна операція на руїнах знищеного росіянами будинку завершилась. За остаточними даними, троє людей загинулиодинадцятеро – поранені. Серед поранених одна людина у тяжкому стані, вона перебуває у лікарні в одній із сусідніх областей.

Внаслідок обстрілу пошкоджені чотири багатоповерхівки та школа.

Ворожа армія тричі за добу обстріляла Нікопольщину

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

З важкої артилерії ворог поцілив по Мирівській та Марганецькій громадах.

На територіях, уражених снарядами, працюють рятувальники. 

Люди не постраждали.

 

У деяких штурмових загонах пвк «вагнер» та підрозділах 2 АК втрати становлять до 80% особового складу

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

На Сході триває наступ ворога. Цілодобові атаки. Ситуація напружена, але наші бійці не дають ворогу досягнути поставлених цілей та завдають дуже серйозних втрат.  Зокрема, в деяких штурмових загонах пвк «вагнер» та підрозділах 2 АК втрати становлять до 80% особового складу.

Евакуація загиблих і поранених ворогом обмежена або не здійснюється взагалі. Внаслідок чого серед особового складу російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території України відмічається суттєве зниження рівня довіри до рішень командування щодо ведення бойових дій.

Все більше російських військовослужбовців усвідомлює, що їх командири неадекватно оцінюють обстановку на полі бою, про що свідчить інтенсивне застосування так званих загонів смертників – підрозділів, укомплектованих недостатньо підготовленими  мобілізованими, які щодобово зазнають великих бойових і санітарних втрат. Зокрема тільки один начальний центр на території Ростовської області щотижнево відправляє близько 500 поспіхом навчених  мобілізованих, більшість з яких проходять прискорений курс підготовки від 14 до 21 доби. 

Потрапляючи до підрозділів, такі військовослужбовці, не бажаючи виконувати роль загонів смертників, вдаються до навмисного пошкодження бойової техніки, переважно двигунів, яка, не здійснивши жодного пострілу, з повним боєкомплектом відправляється на ремонтні бази.

Ситуація на фронті станом на вечір 15 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник, попри значні втрати, не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, для чого суттєво продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів. Окрім того, ворог здійснив 28 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі Покровська Донецької області та Херсонщини. Є поранені та загиблі серед цивільного населення, майже знищений житловий багатоповерховий будинок та знову обстріляно лікарню в Бериславі.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил рб та збройних сил рф продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. На полігонах рб тривають заходи бойової підготовки російських військ. Водночас, противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій наших підрозділів, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення.

Ворожого вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Рожковичі, Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області та Гранів, Красне, Вовчанськ, Землянки, Рублене, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна і Крейдянка  на Харківщині. Окупанти завдали ударів силами армійської авіації з території рф по Наумівці на Сумщині та Гранову і Удах Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 15 населених пунктів, включаючи   Крохмальне, Чернещину Харківської області; Новоєгорівку, Макіївку, Стельмахівку, Невське і Червонопопівку на Луганщині та Терни, Новоселівку, Спірне, Роздолівку та Степове Донецької області. 

На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, серед них – Миколаївка, Васюківка, Білогорівка, Веселе, Дубово-Василівка, Бахмут, Ступочки, Курдюмівка, Дружба та Майорськ. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 14 населених пунктів, зокрема, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Микільське, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів, зокрема, Темирівка, Малинівка, Червоне, Чарівне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів та Запорізьке Запорізької області. 

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони понад 10 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Качкарівку, Зміївку, Берислав, Веселе, Львове, Тягинку, Берегове Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

В Старобільську Луганської області, на території хірургічного корпусу місцевої лікарні, окупанти розгорнули військовий шпиталь для лікування важкопоранених російських військовослужбовців. Хірургічний корпус повністю закритий для використання цивільними особами. Станом на 11 лютого відзначено прибуття близько 20 військових вантажних автомобілів із пораненими росіянами.

В Новій Каховці Херсонської області, окупанти обшукують приватні садиби місцевого населення з метою вилучення плавальних засобів, які потім використовуються для проведення диверсійних дій та провокацій. 

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також п′ять ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

У той же час, наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління ворога, три райони зосередження живої сили противника та два його склади боєприпасів.

Перед судом постане експравоохоронець з Лиману, який змушував місцевих збирати тіла загиблих

Джерело: ДБР

Працівники ДБР завершили спеціальне досудове розслідування щодо колишнього правоохоронця, який активно допомагав загарбникам та змушував затриманих громадян збирати тіла загиблих.

Обвинувальний акт спрямували до суду.

Після початку російського вторгнення правоохоронець відмовився евакуюватися з міста Лиман на Донеччині та пішов на співпрацю з окупантами. Він отримав посаду у так званій «народной милиции днр». Він збирав дані щодо українських правоохоронців, які залишилися на окупованій території та вмовляв їх переходити на бік ворога. Також він погрожував їм затриманнями у разі відмови працювати на окупаційну адміністрацію.

За наказами окупаційної влади фігурант доставляв до місць примусових робіт незаконно затриманих громадян, змушував людей збирати тіла загиблих під час військових дій, виконувати іншу роботу. Також чоловік дзвонив підприємцям, які виїхали з тимчасово окупованого Лиману, та пропонував повернутися аби почати працювати на окупантів.

Після звільнення міста, зрадник втік разом з росіянами.

Колишній правоохоронець обвинувачується у державній зраді та у заволодінні вогнепальною зброєю, бойовими припасами шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Санкція статі передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Росія використовує «дідівські» методи для ведення повітряної розвідки

Джерело: командування ПС ЗСУ 

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону «Єдині новини» прокоментував, що Росія використовує повітряні аеростати (кулі в діаметрі до півтора метра запускаються у повітря. На шнурку прикріплений кутовий відбивач разом з РЕБ-передавачем), щоб привернути увагу наших військ ППО, а також як хибну ціль, щоб виснажувати наших захисників.

За словами Юрія Ігната, вітчизняні радіотехнічні війська несуть чергування 24 /7. Вони «бачать» ці аеростати над всією територією України, а також за її межами. Противник хоче, щоб наші ППО витрачали на ці повітряні кулі боєприпаси, вартість яких у порівнянні з іншими ворожими БПЛА досить невелика. Своєю чергою тривога оголошується у всьому регіоні, оскільки наша авіація і сили ППО працюють по всіх цілях ворога «на знищення». Тому ці заходи обов’язково потрібні, аби у разі ураження повітряних цілей ніхто не постраждав від їхніх уламків.

Загарбники вкотре обстріляли лікарню у Бериславі, є постраждалий

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти не припиняють цілити по медичним закладам Херсонщини.

15 лютого загарбники знову обстріляли лікарню у Бериславі. Ворожі снаряди влучили у котельню - приміщення, з якого забезпечується тепло у медзакладі, зазнало руйнувань. 

Через російську атаку дістав поранення працівник закладу. У ці хвилини за його життя борються лікарі.

 

На Київщині працювала ППО

Джерело: Київська ОВА

У небі Київщини виявили повітряні цілі, у зв'язку з цим працює ППО.

Повітряну тривогу у Київській області оголосили близько 13:30.

Ворог намагається оточити Авдіївку з півдня

Джерело: керівник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш

Ситуація на Авдіївському напрямку розгоряється. 

«Пару днів трішки тихіше стало в місті, але це не означає, що все затихло. Просто ворог перемістився на лінію оборони навколо міста. Якщо дивитися південніше від міста, то вони не залишають спроб оточити Авдіївку. Вони кинули сили на Водяне, Опитне, Невельське. Це напрямок оточити місто з півдня», - сказав Барабаш в ефірі ТК «Київ».

Росіяни вдарили по п'ятиповерхівці у Покровську

Джерело: начальник Покровської МВА Сергій Добряк Суспільному

15 лютого близько 10:00 російська армія завдала удару по Покровську на Донеччині. Снаряд влучив у п'ятиповерховий житловий будинок. За попередньою інформацією, є поранені серед мирних жителів.

На місці події вже працюють рятувальники, які розбирають завали.

 

Ракета зруйнувала будинок у Покровську
Ракета зруйнувала будинок у Покровську

 

Окупанти продовжують нищити житлові будинки, підприємства та культурні об'єкти Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За його словами, на Волноваському напрямку відбувалися інтенсивні обстріли Вугледара та околиць міста.

На Донецькому напрямку ніч минула відносно спокійно: зафіксовано поодинокі обстріли Мар'їнки, Красногорівки і Катеринівки Мар'їнської громади, околиць Курахівської громади та Авдіївки. Крім того, селище Веселе Очеретинської громади пізно ввечері росіяни обстріляли з танків. 

На Горлівському напрямку ракетного удару зазнала Костянтинівка: поранено 1 людину, пошкоджено 4 багатоповерхівки і Палац культури. У Бахмуті 1 людина загинула, пошкоджено адмінбудівлю. У Соледарській громаді пошкоджено 2 будинки у Васюківці, під вогнем Парасковіївка, Федорівка та Міньківка. Часів Яр три години був під обстрілом із Градів: пошкоджено щонайменше 12 будинків, підприємство, промзона і газогін — на щастя, без постраждалих.

На Лисичанському напрямку декілька будинків пошкоджено у Сіверську — ніхто не постраждав.

 

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

 

Українські захисники знищують ворожу техніку

Джерело: Генштаб ЗСУ та Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак

Нещодавно екіпажі БпЛА 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського спалили ворожу БМП. Тоді ворог штурмував позиції наших захисників на Донеччині.

 

А 72 бригада ім. Чорних Запорожців днями підсмажила російський «Солнцепьок». 

Ситуація на прикордонні у Сумській області

Джерело: Сумська ОВА

15 лютого, після 3 години ранку, з території рф в напрямку одного із сіл Новослобідської громади було здійснено 5 автоматних черг.
На щастя, без втрат та руйнувань.

За останню добу Херсонщина зазнала 38 ворожих обстрілів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники 38 разів обстріляли Херсонщину. Мирні населені пункти потерпали від атак з РСЗВ, мінометів та артилерії.

Херсон російська армія атакувала 9 разів – били по житлових кварталах міста. Через обстріли пошкоджено медичний заклад та житлові будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли дві людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

 

Росіяни атакували Харківщину, на місцях влучань виникли пожежі

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Ворог не припиняє здійснювати обстріли позицій ЗСУ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. 

Минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони щонайменше 20 населених пунктів.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії Крохмальне, Берестове, Табаївку, Куп’янськ, Дворічну.  Також під ворожим вогнем були Ветеринарне, Гранів,  Стрілеча, Глибоке, Вовчанськ, Чугунівка та ін. У м. Куп’янськ, внаслідок ракетного обстрілу, значних пошкоджень зазнав багатоповерховий житловий будинок. 

Сьогодні, о 7:00 годині, Куп’янськ знову був під обстрілом. Пошкоджено три приватних житлових будинки та господарчі споруди. Сталися пожежі. 

Обійшлося без постраждалих. 

 

Наслідки обстрілів Харківщини
Наслідки обстрілів Харківщини

На Донеччині внаслідок обстрілів загинула ще одна людина

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Кожного дня з Донеччини приходить звістка про те, що росія вбиває цивільних. Так, за 14 лютого росіяни вбили одного жителя Донецької області — у Бахмуті.

Ще одна людина (житель Костянтинівки) дістала поранення.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Ворог продовжує руйнувати цивільні будинки українців в Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Гуляйполе, Темирівка, Чарівне, Гуляйпільське, Оріхів, Новоданилівка, Мала Токмачка, Білогір'я, Малинівка, Червоне, Кам'янське, Степове.

Надійшло 19 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Окупанти обстріляли Миколаївський район

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

14 лютого, о 19:52, та 15 лютого, о 06:10, ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

 

Втрати російської армії з 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Втрати ворога
Втрати ворога

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 15 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста п’ятдесят сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.
Протягом доби противник завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі на Донеччині та 3 авіаційних удари. Окрім того, зафіксовано 68 ворожих обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсонської та Миколаївської областей.
Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
 
Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
 
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах понад 20 населених пунктів. Серед них - Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Білогорівка Луганської області; Федорівка, Бахмут, Іванівське, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій наших військ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Янжулівка та Тимоновичі Чернігівської області; Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів, Баранівка, Стрілеча, Красне, Тернова, Глибоке, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Землянки, Рублене, Чугунівка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ та Рідкодуб на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 20 населених пунктів, включаючи Крохмальне, Берестове і Табаївку Харківської області; Новоселівське, Стельмахівку, Невське, Новоєгорівку, Макіївку, Червонопопівку, Піщане, Діброву, Спірне, Роздолівку, Серебрянське лісництво і Білогорівку Луганської області та Федорівку і Степове - Донецької.
 
На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них – Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка, Залізне, Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 30 населених пунктів, зокрема, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар, Микілське та Времівка на Донеччині.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Ольгівське, Малинівка, Староукраїнка, Червоне, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка і Степове Запорізької області.
 
На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 30 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Берислав, Веселе, Інгулець, Львове, Тягинку, Антонівку, Зимівник, Білозерку, Дніпровське та Велетенське Херсонської області.
 
Противник продовжує зазнавати втрат. Зокрема, в районі населеного пункту Красна Зорька Сімферопольського району тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, для приховування кількості загиблих, противник застосовує спалювання. Біля місцевого крематорію спостерігається постійна черга військових автомобілів кількістю до 10 одиниць. Цими вантажівками окупанти привозять загиблих російських військовослужбовців та найманців. Кремація здійснюється цілодобово. Послуги з кремації цивільним не надаються.
 
Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А наші ракетники і артилеристи уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили противника, 6 складів боєприпасів та 2 станції радіоелеутронної боротьби ворога.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024