стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 січня

27 Січня 2023, 21:51
Фото зі сторінки Генштабу ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3465
Фото зі сторінки Генштабу

Хроніка 338 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Підсумкове звернення Зеленського

Запоріжжя – під обстрілом

Джерело: секретар міської ради Анатолій Куртєв

Ворог атакує місто. Ймовірні повторні обстріли.

Часів Яр – під вогнем російських реактивних систем залпового вогню

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Росіяни завдали удару по житловому масиву. Горить тамтешня школа, багатоквартирні та приватні будинки. 

Про постраждалих інформації станом на 20:40 не надходило. 

На Лиманському напрямку аеророзвідники Нацгвардії знищили 5 танків та 11 ББМ противника

Джерело: заступник директора Департаменту планування застосування Головного управління НГУ полковник Микола Уршалович

Військовослужбовці НГУ у взаємодії з підрозділами ЗСУ виявили і знищили 5 танків та 11 бойових броньованих машин противника у згаданому секторі фронту.

Полковник зазначив, що безпілотні літальні апарати в сучасній війні відіграють непересічну роль. У режимі реального часу вони дають змогу не тільки отримувати достовірну інформацію про противника та корегувати вогонь, а й наносити точні удари.

На Миколавїщині викрили зловмисників, які ошукали військових і волонтерів

Джерело: МВС

Фігуранти у соцмережах продавали неіснуючу військову форму і генератори. За товар просили повну передоплату, а отримавши гроші – зникали.

Двоє мешканців селища Братське у соцмережах створювали інтернет-магазини, орієнтуючись на запити населення і пропонували товари, що мають попит, зокрема військовий тактичний одяг та генератори. Для просування інтернет-сторінок використовували рекламу.

Умовою купівлі була повна передоплата на банківські картки. Однак, отримавши гроші, чоловіки не виконували взятих зобов’язань. Клієнтам повідомляли, що нібито потрібно ще зачекати, бо товари доставляють з-за кордону. Надалі кримінальники блокували покупців. Попередньо, фігуранти ошукали десятки військових і волонтерів. 

російські спецслужби готують чергову спецоперацію з дискредитації воєнно-політичного керівництва України

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України

Відомо, що найближчим часом буде запущено широку інформаційно-психологічну спецоперацію з дискредитації низки представників українського воєнно-політичного керівництва. 

Зокрема, дискредитаційна кампанія буде спрямована проти начальника Генерального штабу ЗСУ Сергія Шаптали, очільника СБУ Василя Малюка, міністра оборони Олексія Резнікова, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, виконувача обов’язків голови Національної поліції Івана Виговського, тощо.

Серед іншого, кампанія включатиме «вкид» сфабрикованих матеріалів в українських та міжнародних ЗМІ.

Мета ІПСО – посіяти невпевненість в оборонних спроможностях нашої держави серед українських громадян та міжнародних партнерів. Це, на думку російських спецслужб, має спричинити політичну нестабільність всередині країни та зменшити довіру до України з боку міжнародної антипутінської коаліції.

Мустафу Найєма призначили головою Агенства відновлення та розвитку інфраструктури України

Джерело: 24 канал

Відтак заступник очільника Мінінфраструктури буде займатися повоєнною відбудовою країни.

Ситуація на фронті станом на вечір 27 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Відзначається нарощування активності застосування авіації противника на всіх напрямках.

Російські окупанти протягом доби завдали 24 авіаційних та сім ракетних ударів. Також здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Внаслідок ударів російської федерації по цивільній інфраструктурі міст Кіндрашівка Харківської області, Часів Яр Донецької області, селища Камишани та міста Херсон є загиблі та поранені серед мирного населення. Пошкодженв будівлі обласної цивільної інфекційної лікарні в Херсоні. 

Не зважаючи на значні втрати, з метою покращити тактичне положення противник продовжує наступальні дії на Бахмутському, Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

Обстрілів з танків, мінометів та артилерії зазнали райони населених пунктів Сеньківка і Тимоновичі Чернігівської області; Волфине і Тимофіївка - Сумської; а також понад 15 населених пунктів на Харківщині, зокрема, Ветеринарне, Козача Лопань, Веселе, Вовчанськ, Варварівка, Бударки, Білий Колодязь, Мілове, Новомлинськ та Дворічна. 

На Куп’янському напрямку противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічне, Синьківка, Кучерівка, Іванівка, Котлярівка і Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Невське і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Веселе, Білогорівка, Благодатне, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Дружба, Залізне і Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку противник знову обстріляв Богоявленку, Вугледар та Золоту Ниву Донецької області.

На Запорізькому напрямку постраждали, зокрема, Залізне, Іллінка, Времівка і Зелене Поле на Доннечині, а також Ольгівське, Малинівка, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам’янське і Плавні Запорізької області. Загалом 20 населених пунктів.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Золота Балка, Гаврилівка, Дудчани, Червоний Маяк, Монастирське, Томарине, Бургунка, Тягинка, Станіслав та Херсон.

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування своїх поранених військових. Так, у місті Хрустальний Ровеньківського району Луганської області, в приміщені міської лікарні окупанти розгорнули “польовий шпиталь”, де лікують російських військовослужбовців та найманців ПВК “вагнер”. Разом з тим, в Каїрах Каховського району Херсонської області, на базі Каїрського психоневрологічного інтернату, також лікуються російські окупанти.

росія продовжує грабувати. За наявною інформацією, в Енергодарі, з 2 лютого, ворог створює на атомній електростанції комісію для перевірки двох ліній електроживлення по 750 КВт з метою планування відновлювальних робіт та подачі живлення для транзиту електроенергії із Запорізької АЕС до росії.

У тимчасово зайнятому курортному селищі Залізний Порт Скадовського району Херсонської області, російська так звана адміністрація здійснює перепис та конфіскацію в українських громадян не перереєстрованого за російським законодавством бізнесу (пансіонати, кафе, ресторани).

Авіація Сил оборони завдала сім ударів по районах зосередження окупантів, а також удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Протягом поточної доби підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збили російський Су-25 та вертоліт Мі-8.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в тойже час уразили два райони зосередження живої сили загарбників.

Селище на Херсонщині відтепер має електропостачання

Джерело: Херсонська ОВА

Енергетики подали напругу до селища Архангельське Високопільської тергромади. Зі світлом – 578 абонентів. 

Армія Росії обстріляла житлові квартали Херсона та району: є загиблі

Джерело: Херсонська ОВА

Уламками від вибуху російського снаряду у Суворовському районі понівечений автомобіль, у салоні якого були чоловік та жінка. Чоловіка забрала бригада швидкої допомоги, а жінка загинула на місці.

Обстріляли рашисти й Комишани, де були поранені троє людей, 25-річна дівчина від отриманих ран померла.

 

Суд розгляне справу екскерівника пожежної частини з Донеччини, який підтримав окупаційний режим

Джерело: ДБР

Працівники ДБР завершили спеціальне досудове розслідування за фактом державної зради колишнього керівника однієї з пожежних частин Донецької області. Обвинувальний акт направили до суду.

Експосадовець підтримав тимчасову окупацію російськими військами окремих населених пунктів Бахмутського району Донеччини та пішов працювати у так звану «пожежно-рятувальну частину міста Світлодарськ» псевдореспубліки «днр».

За наявною інформацією обвинувачений активно співпрацює з окупаційною «владою» міста Світлодарська та бере участь у засіданнях під головуванням окупаційного голови місцевої адміністрації.

Колишній правоохоронець обвинувачується у державній зраді. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Українські війська поповняться ударними ротами дронів

Джерело: Держспецзв'язку

При Мінцифри створений Координаційний штаб, до якого належать усі ключові міністерства і служби, які задіяні у реалізації нової ініціативи. Його робота буде спрямована не лише на створення бойових безпілотних формувань, а й на запровадження реформ та збільшення виробництва дронів.

Також уже відібрані професійні бійці, які очолять ударні роти української армії майбутнього, в якій воюватимуть машини, а не люди. Кожна рота отримає дрони та боєприпаси до них, Starlink для забезпечення безперебійного зв’язку та інше обладнання, яке допоможе боротися з окупантами у гарячих точках.

Окупати продовжують нищити Донеччину: фотодокази

Джерело: Офіс Генпрокурора

Сьогодні окупаційні війська РФ завдали ударів з реактивних систем залпового вогню по містах Бахмут, Часовий Яр та селі Парасковіївка Бахмутського району. 

Внаслідок обстрілів 55-річний чоловік загинув. Ще четверо громадян, у тому числі двоє співробітників ДСНС, які виконували свої службові обов’язки, отримали осколкові поранення.

Через потужні атаки окупантів пошкоджені багатоквартирні будинки. Також зазнали руйнувань приватні домогосподарства, транспортні засоби та інші об’єкти.

Російські військові обстріляли Комишани на Херсонщині: загинула дівчина

Джерело: Суспільне

Зранку 27 січня російські військові обстріляли Комишани поблизу Херсона. Про це повідомила староста селища Катерина Рогова.

Обстріли почались приблизно о пів на десяту ранку.

«Були два сильні прильоти між житловими будинками. Мені подзвонила жінка і розповіла, що біля її воріт прилетіло, вибило всі вікна в будинку. А через 15 хвилин сказали, що там загинула дівчина», – розповіла староста селища.

За словами старости, після обстрілу зникла електрика на півтора кварталу. Зараз приблизно 20 вулиць залишились без світла.

Фото: Суспільне Херсон
Фото: Суспільне Херсон

«Ловці шахедів» захищають енергетичні об‘єкти від російських дронів

Джерело: Михайло Федоров

Наразі закупили шість систем протидії ворожим безпілотникам. Це найсучасніші оборонні технології, які захищають стратегічні обʼєкти США. 

Комплекс радарів і засобів глушіння сигналу допомагає виявляти та блокувати ворожі БПЛА та випускає свої дрони. Fortem DroneHunter F700 — автономний дрон з радіолокаційним управлінням та штучним інтелектом. Летить на швидкості понад 100 км/год, перехоплює та приземляє ворожі безпілотники. 

На Донеччині від обстрілів загинули двоє людей

Джерело: Павло Кириленко

Дві людини загинули й щонайменше п'ять поранено під час російського обстрілу міста Часів Яр.

Обстріл розпочався близько 9-ї ранку і тривав понад півтори години. Постраждали з десяток будинків, приміщення й будівлі установ та державної служби, автівки. 

Крім того, на цю годину зафіксовані обстріли по Авдіївці, Торецьку, Олександрополю та Богоявленці.

За добу на фронті ворог здійснив 322 обстріли

Джерело: речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий

Сили оборони України завдають ворогу значних втрат поблизу Вугледару. 

Лише за минулу добу ворог здійснив 322 обстріли та відбулося 58 бойових зіткнень. Втрати особового складу окупантів склали 109 осіб вбитими та 188 – пораненими. Також ЗСУ знищили 4 танки, 3 БМП, 3 гармати і 3 безпілотники «Орлан-10». 

За словами офіцера, ворог намагається тут досягти проміжного успіху та захопити будь-яке місто, щоб  прорвати оборону наших військ і рухатися далі. Для цього кидає в бій найкраще підготовлені підрозділи морської піхоти та десантників.

Викрили трьох колаборантів, які працювали на окупантів в Ізюмі

Джерело: Офіс Генпрокурора 

Прокурори викрили трьох колаборантів, які працювали у псевдоправоохоронному органі в місті Ізюм. 

За даними слідства, троє чоловіків добровільно пішли працювати до незаконного правоохоронного органу — «Изюмского отделения полиции УВД ВГА Харьковской области». Колаборанти обійняли однойменну посаду та стали так званими «оперуповноваженими карного розшуку».

Наразі всі троє «поліцейських» перебувають під вартою.

Повідомили про підозру директору підприємства на Житомирщині, який працював на «гауляйтера» Сальдо

Джерело: СБУ

На Житомирщині викрили злочини керівництва місцевої видобувної компанії, яка «заробляла» для гауляйтера захопленої частини Херсонщини Володимира Сальдо.

Саме його родина була кінцевим бенефіціаром цього підприємства, яке займалось видобутком, обробкою та продажем граніту у промислових масштабах.

Частину отриманих прибутків спрямовували на забезпечення потреб окупаційних органів на тимчасово окупованій частині півдня України.

Російські загарбники 38 разів обстріляли територію Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Мирні населені пункти області атакували з артилерії, РСЗВ, мінометів, БПЛА, також по області завдали ракетного удару. 

Херсон армія рф обстріляла три рази – пошкоджено житлові будинки. 

Минулої доби через російські обстріли дві  людини загинули, сім жителів Херсонщини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Внаслідок обстрілів на Харківщині загинуло двоє людей

Джерело: Олег Синєгубов

Минулої доби ворог масовано обстрілював Куп'янський, Харківський та Чугуївський райони. Під вогнем були Куп'янськ, Вовчанськ, Стрілеча, Двірічна та інші населені пункти.

27 січня о 6:00 ворог обстріляв Куп'янськ. Снаряди влучили у відкриту місцевість біля житлового будинку. Горіли гаражі. Попередньо – без постраждалих.

26 січня у Дворічній Куп'янського району загинули двоє цивільних – чоловік та жінка. У смт Козача Лопань Харківського району незначних ушкоджень зазнала та була госпіталізована 70-річна жінка, у Вовчанську поранена жінка 60 років.

26 січня між селами Червоне та Велика Комишуваха Ізюмського району на невідомому вибуховому пристрої у полі підірвалися двоє чоловіків 40 та 35 років. Медики оцінюють стан одного з поранених як важкий, іншого – середньої тяжкості.

Над Миколаївщиною 26 січня збили 13 ракет

Джерело: Віталій Кім

За інформацією повітряного командування «Південь», 26 січня, під час чергового масованого ракетного удару, над Миколаївщиною знищили 13 крилатих ракет.

26 січня о 08:39 та 10:17 ворог завдавав ударів по береговій смузі Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також 26 січня о 09:30 внаслідок ворожих обстрілів в Куцурубській громаді зруйновано житловий будинок. Постраждалих немає.

У містах Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.01.23

Джерело: Генштаб

Окупанти 12 годин обстрілювали Нікопольщину

Джерело: Микола Лукашук

Неспокійну ніч пережила Нікопольщина, остання загроза артобстрілу тривала в районі майже 12 годин. Тамтешню Мирівську громаду окупанти атакували кілька разів поспіль з РСЗВ, випустивши по ній зо півсотні снарядів.

Унаслідок обстрілів пошкоджено магазин, пекарню, салон краси. Також зачепило з десяток житлових будинків та господарських споруд, газогони, лінії електропостачання. 

Люди неушкоджені. Обстеження територій, що потрапили під обстріл, триває. 

Більше ворожих атак на Дніпропетровщині не фіксували. 

Оперативна інформація станом на 06.00 27.01.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

 

Протягом минулої доби противник завдав 44 авіаційних удари. 18 із них - з використанням БпЛА типу Shahed-136. Усі дрони-камікадзе збиті. Здійснив 70 пусків ракет, 47 з яких було знищено. Також, здійснив 125 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, внаслідок ворожих ударів загинули мирні жителі та зруйновано цивільні об’єкти.

Високою залишається небезпека авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Підрозділи Сил оборони минулої доби відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Верхньокамянське, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Невельське, Мар’їнка і Вугледар на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається сталою, наступальних угруповань противника не виявлено. Проте, триває спільне навчання, під виглядом якого російська федерація нарощує авіаційне угруповання на території білорусі.

Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Тимоновичі і Сеньківка Чернігівської області; Тимофіївка, Павлівка і Велика Писарівка на Сумщині, а також Стрілеча, Тернова, Варварівка, Стариця, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Бударки, Колодязне та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв Дворічне, Синьківку, Подоли, Орлянку, Піщане, Табаївку, Берестове та Лозову на Харківщині; Стельмахівку Луганської області, а також Іванівку на Донеччині.

На Лиманському напрямку під вогонь ворога потрапили райони Макіївки, Невського, Червонопопівки, Кремінної, Діброви та Кузьминого Луганської області, а також Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Бердичі, Авдіївку, Водяне, Красногорівку, Георгіївку та Мар’їнку.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Вугледар, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Новопіль на Доннечині, а також Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка і Степове Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку окупанти знову обстріляли Херсон.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження противника, а також удар по позиції його зенітно-ракетного комплексу. Крім того, збито 3 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 4 пункти управління, район зосередження живої сили противника, 2 райони зосередження артилерії, склад боєприпасів та 2 інших важливих ворожих об'єктів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024