стрічка

«Грошовий мул» або дроп: на Волині поширили стару-нову шахрайську схему, що обіцяє «золоті гори»

12 Січня 2023, 14:59
«Грошовий мул» або дроп: на Волині поширили стару-нову шахрайську схему, що обіцяє «золоті гори» ФАКТЧЕК 3479
«Грошовий мул» або дроп: на Волині поширили стару-нову шахрайську схему, що обіцяє «золоті гори»

У волинському сегменті Facebook поширюють повідомлення, у яких користувачам пропонують надати рахунки Приват 24 для виводу коштів за кордон.

Фактчекери проєкту «Брехунець» з’ясували, що це шахрайство і брехня.

МЕСЕДЖ

«На ніч ТЕРМІНОВО. Robota UA PSO. Потрібні рахунки Приват 24 для виводу коштів за кордон. Сума виводу: 100 тис. грн (ліміт). Термін: 5 днів. Оплата 900 грн/день. За детальнішою інформацією звертатися в дірект», – такий меседж поширюють у соцмережі.

ПЕРЕВІРКА

Подібні оголошення мають насторожити, адже там пропонують добровільно надати доступ до банківського рахунку та розголосити свої конфіденційні дані третім особам. 

«Власник картки, який відгукнеться на подібну пропозицію, може опинитись у статусі жертви або співучасника шахрайських дій», – повідомили «Брехунцю» у пресслужбі «ПриватБанку».

І нагадують волинянам, як діє подібна «схема». Шахраї таким чином вербують так званих дропів або «грошових мулів». Вони допомагають злочинцям «відмивати» нелегально отримані гроші через:

  • торгівлю наркотиками;
  • торгівлю людьми;
  • крадіжки з банківських карток.

А також гроші, здобуті шляхом здійснення кіберзлочинів в сфері електронної комерції і платіжних операцій (фішинг, вішинг, смішинг).

Грошовий мул отримує і відсотки від суми, яку потрібно відмити. У нашому випадку шахраї зазначають 900 гривень в день. Швидке збагачення, чи не так? Але, безкоштовний сир буває лише в мишоловці...

За таку незаконну діяльність можна потрапити за ґрати, штраф, конфіскацію майна.

У кіберполіції попереджають, що дропи можуть здійснювати перекази в різних країнах і від імені різних людей. Таким чином, злочинні синдикати легко переміщують кошти по всьому світу, залишаючись «невидимими».

Як відрізнити пропозицію стати дропом від інших пропозицій про роботу:

  • в описі роботи зазначено, що необхідно переказувати гроші;
  • не описані конкретні професійні вимоги до претендента роботи, немає переліку його обов'язків, крім переказу грошей;
  • відсутні вимоги щодо освіти та вже наявного досвіду роботи здобувача;
  • робота передбачає тільки онлайн-взаємодія з роботодавцем (без особистого спілкування);
  • пропозиція про роботу надзвичайно вигідна: мало зусиль, – великі заробітки. Деякі оголошення пропонують витратити в день близько 10 хвилин, щоб заробляти на місяць до 10 тисяч гривень.

ВИСНОВОК

Повідомлення про надання рахунку Приват 24 для переказу коштів за кордон – шахрайство і брехня. Вкотре застерігаємо обережно ставитися до такого типу повідомлень, не надавати особисті дані. Адже можна стати дропом, або «грошовим мулом» у шахрайських схемах відмивання нелегально отриманих коштів.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також:  На Рівненщині та Волині поширюють черговий фейк про виплати від ПриватБанку

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024