стрічка

На Рівненщині та Волині поширюють черговий фейк про виплати від ПриватБанку

05 Січня 2023, 19:43
На Рівненщині та Волині поширюють черговий фейк про виплати від ПриватБанку ФАКТЧЕК 3335
На Рівненщині та Волині поширюють черговий фейк про виплати від ПриватБанку

Користувачі рівненського та волинського сегментів Facebook активно поширюють повідомлення про те, що «ПриватБанк» здійснює виплату державної допомоги.

Лінк із посиланням на так звану анкету для реєстрації люди шлють один одному в приватні повідомлення. Отримала таке й фактчекерка проєкту «Брехунець».

Проаналізувавши повідомлення, ми дійшли висновку, що інформація про виплати від держави – черговий ФЕЙК.

ФЕЙК

Зазначимо, що при  переході на цей сайт, який досить подібний до оригінального сайту «ПриватБанку», одразу ж спрацьовує антивірусна програма та попереджає, що ресурс може бути шкідливим. Втім, відкривши так звану анкету, заповнивши яку, людина може отримати  «грошову допомогу від держави», поруч із логотипом банку замість назви є слово «Сміливість». Саме ж анкета складається з чотирьох питань на кшталт: «Скільки вам років?», «Ви чоловік чи жінка?», «Чи знаєте ви про «ПриватБанк» та як ставитеся до цієї фінустанови?». 

Після короткого та дивного опитування ресурс повідомляє людині, що відповіді були успішно збережені і вона має шанс виграти  подарунки. Для цього слід знайти коробку, в якій захований приз. Щоб «зірвати куш», в користувача є три спроби. З другого натиску удача таки «усміхається» вам і ви «виграєте» п’ять тисяч гривень.

Щоб забрати гроші, слід поширити лінк на цей сайт у п’ять спільнот, або ж надіслати в приватні повідомлення двадцятьом друзям. Наступна умова – потрібно ввести свою адресу та «завершити реєстрацію». Як обіцяють на сайті, після цього подарунки будуть доставлені протягом п’яти – семи днів.

Під анкетою – шквал захопливих коментарів від «щасливих володарів виграшу».

ПЕРЕВІРКА

Почнемо з того, що електронна адреса справжнього сайту «ПриватБанку» зовсім інша, аніж та, на якій чи то оформлюють, чи то розігрують грошову допомогу. «Сміливість», яка стоїть поруч із логотипом фінансової компанії, немає нічого спільного з банком – фінустанова не має ані фонду з такою назвою, ані програми… До того ж на офіційному сайті «ПриватБанку» немає жодного слова про те, що організація здійснює виплати певної грошової допомоги від держави.

Важливим є і факт, що офіційні сайти мають досить хороший ступінь захисту й система безпеки на гаджетах користувачів не ідентифікує їх як небезпечні.

Перелік дивних питань з анкети також наводить на думку, що повідомлення про певні державні виплати насправді не має нічого спільного з правдою. Погодьтеся, що призначаючи ті чи інші соціальні виплати, державі немає жодного діла до того, подобається вам чи ні фінансова установа, через яку ви отримаєте кошти. Та й чи часто ви, оформлюючи ту чи іншу соціальну виплату, зустрічали такі анкети? Просити поширити інформацію в такий спосіб офіційні структури теж не стануть – у них для цього достатньо власних ресурсів. Шахраї навмисне вдалися до такого методу, аби інформацію побачили якомога більше людей. 

А ще, зверніть увагу, що ті «щасливчики», котрі начебто отримали виграш, пишуть з помилками. Наприклад, плутають рід у коментарях – жінки чомусь пишуть, що «я виграв», а чоловіки, що «виграла». Зважаючи на це, можна зробити висновок, що писали їх точно не справжні «переможці», а «коментатори» користувалися автоперекладачем.

ВИСНОВОК

Держава не здійснює, а тим паче не розігрує, разової фінансової допомоги через ПриватБанк. Це – ФЕЙК! У такий спосіб шахраї намагаються дискредитувати один із найбільших банків країни, а також підірвати довіру громадян до своєї держави. Не виключено, що розробниками цього «розіграшу-допомоги» є росіяни. Наголосимо, що інформація про державні виплати та порядок отримання допомоги розміщується виключно на офіційних сайтах державних структур та банків. Подати ж заявку на отримання допомоги можна лише в за стосунку «Дія», або ж через відповідні адміністративні центри.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: На Волині поширили фейк про виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024