стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 січня

09 Січня 2023, 20:58
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3439
Ситуація на фронті

Хроніка 320 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації. 

Росіяни обстріляли Очаків: є поранені

Джерело: поліція Миколаївської області

Попередньо відомо про трьох поранених. Пошкоджені близько 50 житлових об’єктів.

Станом на 16:55 відомо про вісьмох поранених.

Станом на 20:50 голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що кількість поранених зросла до 15 осіб, серед них – 2-річна дитина.

У Київській області триває укріплення рубежів оборони та зміцнення позицій 

Джерело: Офіс Президента

«Нарощуємо рубежі, забезпечуємо бійців усім необхідним – технікою, спецзасобами та оснащенням. Важливо, щоб наші військові перебували в комфортних умовах», – йдеться у повідомленні.

Помер розробник крилатих ракет «Калібр» Павєл Камнєв

Джерело: Бабель

Йому було 85 років. Останні роки Камнєв був науковим керівником російського концерну «Алмаз-Антей», який розробляє озброєння для протиповітряної оборони.

 

Нардеп Аксьонов написав заяву про складання мандата

Джерело: 24 канал

Аксьонов мав російський паспорт. Крім того, він активно підтримує так звану ДНР, був одним з організаторів так званого референдуму за приєднання Донецької області до росії.

Нардепом його обрали у 2021 році.

Поліцейські Харківщини виявили на узбіччі дороги протитанкові міни

Джерело: МВС

Вибухонебезпечні предмети знайшли на трасі регіонального значення М-03 «Київ-Харків-Довжанський» під час проведення стабілізаційних заходів співробітники Харківського РУП №2.

Правоохоронці виявили на узбіччі три протитанкові міни ТМ-62М та чотири ручні гранати Ф-1. Доступ на небезпечну територію негайно заблокували.

На Луганщині запеклі бої

Джерело: Голова ОВА Сергій Гайдай

 

Йдуть бої за Новоселівське. Село зруйноване вщент та пусте. Останню місцеву мешканку днями вбив російський снайпер.

Також росіяни потужно гатять по Невському. Село не має жодної вцілілої будівлі, але там досі мешкають більше сотні мирних людей. Пообіді сьогодні там загинули двоє цивільних жителів, ще двоє дістали поранень внаслідок ворожого обстрілу.

Для відновлення електропостачання на звільнених територіях Херсонщини. потрібно 270 мільйонів гривень

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Російські окупанти завдали серйозних збитків енергосистемі Херсонщини. Повне відновлення електропостачання на звільнених територіях регіону залежить від можливості швидкого ремонту енергооб'єктів.

«Херсонобленерго» потребує фінансової допомоги міжнародної спільноти, аби відновити основні підстанції області – Посад-Покровську та Трифонівську. Це дозволить подавати світло у 77 населених пунктів Херсонської області. Щоб закупити необхідне обладнання, знадобиться 270 мільйонів гривень.

Ворог штурмує Соледар

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

«Після невдалої спроби захопити Соледар та відступу ворог провів перегрупування, відновив втрати, перекинув додатково штурмові загони, змінив тактику і розпочав потужний штурм. 

Наразі ворог задіяв велику кількість штурмових груп, сформованих з найкращих резервів вагнерівців. Ворог наступає буквально по трупах своїх же солдатів, масовано застосовує артилерію, системи залпового вогню та  міномети, накриваючи вогнем навіть власних бійців.

Наші захисники мужньо боронять кожний метр рідної землі. Жорстокі бої тривають просто в ці хвилини», – коментує Ганна Маляр.

Ситуація на фронті станом на вечір 9 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав ракетного удару по Харкову та здійснив близько 10 обстрілів з РСЗВ, зокрема, по цивільній інфраструктурі Донецької, Миколаївської та Херсонської областей.

Є загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти обстріляли позиції наших військ та цивільні об’єкти в районах населених пунктів Бучки Чернігівської області; Старикове, Шалигіне, Волфине, Басівка і Петрушівка на Сумщині та Стрілеча, Зелене, Амбарне і Гатище Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах 16 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне на Харківщині та Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку під вогневе ураження потрапили понад 15 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар та Бахмут Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворожий вогонь фіксувався поблизу Авдіївки, Веселого, Невельського, Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог обстріляв Времівку, Велику Новосілку та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали райони 13 населених пунктів. Серед них – Зелене Поле і Новопіль на Донеччині та Гуляйполе, Чарівне, Щербаки і Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів, зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Чорнобаївки, Антонівки, Херсона та Золотої Балки.  Є постраждалі серед мирних громадян.

За наявною інформацією, в населеному пункті Нижні Сірогози Херсонської області, так звана прокуратура окупаційної влади з 9 січня поточного року розпочала роботу з так званої націоналізації місцевих підприємств.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, до міської лікарні Лисичанська Луганської області, тільки за перший тиждень цього року, доправили до 300 окупантів.

Наша авіація завдала 17 ударів по районах зосередження загарбників та три удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 1 пункт управління та 1 район зосередження живої сили окупантів.

Прикордонники на Бахмутському напрямку відбили п′ять атак окупантів

Джерело: МВС

За підтримки артилерії ворог намагався штурмувати різні позиції прикордонних підрозділів, залучених до оборони на Бахмутському напрямку. 

Вогнем зі стрілецької та групової зброї усі атаки прикордонники відбили.

Противник відступив, його втрати уточнюються.

 

Відступаючи з Лиману, рашисти вбивали цивільних і ґвалтували жінок

Джерело: СБУ

 Служба безпеки України перехопила одну з телефонних розмов окупантів, яка стане ще одним доказом у Гаазі для тих загарбників, кому таки вдасться вижити на цій війні. 

«Мы когда Лиман сдавали, там всех повырезали, хохлов еб*ных… Насиловали, резали их там, расстреливали. В Лимане, в Торском всех просто шли, расстреливали. Всех мужиков, кто помоложе, забирали к себе туда, а баб, вот этих молодых: всех *бли, резали их, расстреливали», – зізнається у воєнних злочинах окупант. 

Його слова задокументовані, і слідчі СБУ працюють над тим, аби рашисти отримали максимальне покарання за кожен свій злочин.

Загалом за фактами порушення законів і звичаїв війни з боку армії рф Служба безпеки відкрила понад 21 тисячу кримінальних проваджень. 

Зокрема, за матеріалами СБУ у міжнародний розшук оголосили росіянку, яка навесні «благословляла» свого чоловіка ґвалтувати українок

 

Херсон отримав перше мобільне бетонне укриття

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Пересувну захисну споруду місту передав директор БФ «Юність 2.0» Ілля Блохін у рамках проєкту SafePlace4UA.

Укриття вже доступне для використання – його встановили у центрі міста, де під час російського обстрілу 24 грудня загинули 11 містян, а ще 64 були поранені уламками ворожих снарядів.

Найближчим часом місто отримає ще три такі споруди.

Росіяни обстріляли Харківщину: є загиблі

Джерело: голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов

10:31

В ОП показали жахливі фото, як рятувальники Харківщини дістають людей з-під завалів після ракетної атаки.

Російські військові 8 січня обстрілювали Чугуївський та Куп'янський райони Харківської області. Внаслідок ударів трапилися дві пожежі. Внаслідок ракетного удару по смт Шевченкове постраждало 7 мирних жителів. Серед них 13-річна дитина.

"Зокрема, під вогнем перебували Куп'янськ, Вовчанськ, Дворічна, Стариця, Мілове, Першотравневе та інші населені пункти області", — написав Синєгубов.

10:48 

За уточненою інформацією, на жаль, загинула 60-річна жінка від ракетного удару окупантів.

12:34

Кількість жертв у селищі Шевченкове збільшилася — загинули дві жінки. За попередніми даними, росіяни вдарили по ринку із ЗРК С-300 з території Бєлгородської області.

13:26

Дівчинку, яка отримала поранення під час ракетного удару по Шевченковому, відправили на операцію до Харкова. Уламок влучив дитині в шию, неподалік сонної артерії.

Про це Суспільне Харків повідомила директорка Шевченківської лікарні Світлана Перепадя.

"Там уламкові поранення шиї, недалеко від сонної артерії, тому її повезли до Харкова — там оперативні втручання будуть проводити", — сказала Перепадя.

Одразу після ракетного удару до лікарні у Шевченковому доправили п'ятьох пацієнтів. Одна з поранених померла в операційній від отриманих травм. Ще чотирьом людям, в тому числі і дитині, надають допомогу.

15:44

Внаслідок ракетного удару по селищу Шевченкове шестеро людей отримали поранення. Ще двоє загинули.

Поблизу Соледара зникли два волонтери з Британії

Джерело: Нацполіція

Зв'язок з Ендрю Бегшо та Крістофером Перрі зник 6 січня, коли вони виїхали з Краматорська в Соледар.

Армія РФ обстріляла Курахівку на Донеччині: дві людини поранені — вони у лікарні

Джерело: начальник Курахівської МВА Роман Падун.

Російська армія 9 січня артилерією обстріляла селище Курахівка Донецької області. Внаслідок обстрілу двоє мирних жителів отримали поранення.

"Артобстріл тривав протягом однієї години. В результаті артобстрілу дві людини отримали поранення. Їх доставили у Курахівську лікарню. Є багато руйнувань", — зауважив Падун.

За його словами, пошкоджені багатоповерхівки та приватні домівки.

Армія РФ обстрілювала селище з 9:50 до 10:45, розповів очільник Курахівської громади.

Нічна атака по Херсоні: зруйновано електропідстанцію

Джерело: Херсонська ОВА

  Внаслідок обстрілу зруйновано електропідстанцію, що живить кілька великих котелень. Подача тепла та світла у Херсоні не припинялась. На щастя, люди не постраждали.

 

В Очакові, що на Миколаївщині, сили ППО збили російський ударно-розвідувальний дрон

Джерело: пресслужба повітряного командування «Південь».

9 січня сили та засоби протиповітряної оборони збили російський ударно-розвідувальний безпілотник. Дрон "приземлили" на підльоті з моря до Очаківського порту.

За інформацією військових, безпілотник знешкодили орієнтовно о 9:00. Збитий дрон належав до оперативно-тактичного рівня.

Такий самий безпілотник сили ППО збили 7 січня, повідомили у відомстві.

Два ракетних удари: війська РФ обстріляли Костянтинівку на Донеччині та влучили у промислову зону

Джерело: начальник Костянтинівської МВА Олексій Рослов.

9 січня російська армія обстріляла Костянтинівку Донецької області.

За попередньою інформацією, російські військові обстріляли місто ракетами та влучили у промислову зону.

У місті пролунали два вибухи з 11 години.

"На місці події працюють ДСНС та поліція. Інформації про загиблих та поранених ще немає", — сказав очільник громади.

Контратакували: під Бахмутом українські прикордонники захопили опорний пункт окупантів та ліквідували військових РФ

Джерело: пресслужба Державної прикордонної служби України.

Днями військовослужбовці Луганського прикордонного загону захопили опорний пункт російських військових.

"Так, днями українські військові провели результативні контратакувальні дії під Бахмутом. Прикордонники декількома групами з флангів атакували опорний пункт окупантів", — повідомили у ДПСУ.

Як зауважили у пресслужбі, упродовж ночі російські окупанти намагались повернути втрачену позицію, але їм це не вдавалося й військові РФ тікали з позицій.

У ближньому бою українські військові ліквідували 18 окупантів та поранили 24 військових РФ, зазначили прикордонники.

На Донеччині через обстріли загинули двоє мирних жителів, ще двоє людей отримали поранення

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 8 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули двоє людей — у Бахмуті та Соледарі, ще двоє жителів отримали поранення.

За його даними, поранення отримали двоє мирних жителів Бахмута.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1295 людей, поранення отримали 2833 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Обстріли Миколаївщини за минулу добу

Джерело: Віталій Кім

Вчора, 8 січня, о 12:54 ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає. 

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Уночі армія РФ двічі обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У ніч на 9 січня армія РФ двічі обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини. 

Під прицілом були дві громади — Червоногригорівська та Марганецька.

Загиблих і поранених немає. Інформацію про руйнування уточнюють.

В інших районах області вночі минулося без надзвичайних ситуацій.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.01.23

Російське вторгнення: ситуація на ранок 9 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російські окупанти протягом минулої доби завдали 7 ракетних та 31 авіаційний удар та здійснили 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Існує загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України.

Противник веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямках.

Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Червонопопівка Луганської області та Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється на раніше зайнятих рубежах, проводить інженерне обладнання позицій.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Галаганівка і Грем’яч Чернігівської області; Кореньок, Кучерівка, Студенок, Бунякине, Атинське, Кіндратівка і Миропілля на Сумщині, а також Стариця, Чугунівка, Мілове, Колодязне і Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку з танків та ствольної артилерії обстріляно райони Дворічної, Першотравневого, Іванівки і Крохмального на Харківщині та Стельмахівки і М’ясожарівки Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Макіївка, Площанка, Невське, Кузьмине, Червонопопівка та Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку від ворожого вогню постраждали Спірне, Берестове, Білогорівка, Веселе, Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Диліївка, Дружба, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогневе ураження окупантів потрапили Авдіївка, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку ворожі обстріли фіксувалися біля Дорожнянки, Чарівного, Білогір’я, Малих Щербаків, Степового і Кам’янського Запорізької області та Олексіївки на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку противник не припиняє обстрілів населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Знову під вогонь з російських реактивних систем залпового вогню потрапив Херсон.

За наявною інформацією, значна кількість озброєння та військової техніки, що прибуває для навчання особового складу противника до республіки білорусь із російської федерації знята із довготривалого зберігання та потребує обслуговування. Також відомо, що до робіт на цій техніці залучаються білоруські військовослужбовці.

Відзначається тенденція до погіршення морально-психологічного стану особового складу ворога. Так, серед військових 127-ї окремої розвідувальної бригади, що дислокується в тимчасово окупованому Севастополі, шириться думка про закінчення війни на будь-яких умовах.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала сімнадцять ударів по районах зосередження окупантів, а також три удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога.

В той же час наші воїни збили три гелікоптери противника (Ка-52, Мі-24 та Мі-8), а також три розвідувальних БпЛА типу "Орлан-10".

 

Українські ракетники та артилеристи уразили сім районів зосередження живої сили та військової техніки противника, а також його склад пально-мастильних матеріалів.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024