стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 січня

01 Січня 2023, 20:01
Українські захисники ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4223
Українські захисники

Хроніка 312 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Підсумкове звернення Президента

 

Росіяни нищать цивільну інфраструктуру вздовж правого берега Дніпра

Джерело: голова ВА Олександр Вілкул

Орки продовжують обстріли громад в Нікопольському районі зі ствольної артилерії та РСЗВ.

Сьогодні обстріляли Нікопольську, Марганецьку, Мирівську та Червоногригорівську громади.

У Нікополі поранення отримала 48-річна жінка. Внаслідок обстрілу виникла пожежа у дев'ятиповерховому будинку. Пошкоджений  дев’ятиповерховий житловий будинок, сім п’ятиповерхових житлових будинків, чотири приватні будинки, лікарня, дві аптеки, магазини, ЛЕП та інші об'єкти.

У Криворізькому районі обстрілів не було. 

Ситуація на фронті станом на вечір 1 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 35 авіаційних ударів, зокрема, застосував  БпЛА Шахед-136, всі вони були збиті підрозділами Сил оборони України. Також російські окупанти здійснили 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, і по дитячій лікарні міста Херсон.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Противник, який тільки за вчора втратив 760 осіб убитими, продовжує спроби наступальних дій на Бахмутському та намагається покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється, а на Херсонському - перегруповує війська. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Бучки і Ясна Поляна Чернігівської області; Нововасилівка, Винторівка, Чернацьке, Уланове, Студенок, Ходине, Іскрисківщина, Краснопілля і Угроїди на Сумщині та Мороховець, Зелене, Стариця, Огірцеве, Мала Вовча, Мілове, Вовчанськ, Дворічна, Московка і Кам’янка  Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Масютівка, Орлянське, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне на Харківщині та Вільшани і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Площанка, Невське, Ямполівка, Торське та Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку від вогню різнокаліберної артилерії постраждали райони понад 15 населених пунктів. серед них - Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Озерянівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку знову обстріляно Водяне, Авдіївку, Красногорівку, Мар’їнку та Новомихайлівку на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник завдав вогневого впливу по Времівці, Великій Новосілці, Пречистівці, Вугледару та Микільському Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворожий вогонь фіксувався біля понад 15 населених пунктів. Серед них - Времівка, Зелене Поле і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне і Новоданилівка на Запоріжжі та Новосілка Херсонської області.

На Херсонському напрямку від вогню противника постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Республіканець, Берислав, Львове, Іванівка, Інгулець, Інженерне, Антонівка та Херсон.

З метою дестабілізації гуманітарної ситуації на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області та примушення місцевого населення до так званої “добровільної евакуації" російські окупаційні війська обстрілюють з мінометів Олешки, Голу Пристань, Плавні, а також дачні поселення між зазначеними населеними пунктами. 

У тимчасово окупованому українському Криму тривають заходи мобілізації. Військові комісаріати розпочали перевірку списків осіб, які ще не брали участі у широкомасштабному вторгненні в Україну та підлягають призову за мобілізацією у 2023 році.

Ворог продовжує використовувати цивільні заклади для потреб лікування озброєних російських окупантів. Так, в місті Первомайськ Алчевського району Луганської області, в приміщені місцевої школи, окупанти розгорнули “польовий шпиталь” та лікують близько 100 військовослужбовців окупаційних військ. Крім того, в приміщенні місцевого полового будинку, облаштованому під військовий шпиталь, проходять лікування понад 150 поранених найманців ПВК “вагнер”. 

Українська авіація завдала 13 ударів по районах загарбників, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження живої сили та військової техніки противника.

Україна повернула з ворожого полону вже 1596 осіб

Джерело: Мінреінтеграції

Упродовж 2022 року з російського полону визволили 1464 військовослужбовці й 132 цивільні особи.

Опівдні рашисти обстріляли Оріхів: є загиблі та поранені

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух

Опівдні прилетіли «новорічні вітання» від росіян. Як наслідок, одна людина загинула, три – поранені.

 

Для учорашньої масованої атаки росія застосувала кораблі на Каспії

Джерело: речниця ОК Південь Наталія Гуменюк

росія вперше застосувала кораблі з крилатими ракетами, які базуються на Каспії. Це може свідчити про проблеми з логістикою в районі Чорного моря.

Учора рашисти 18 разів обстріляли житлові квартали Донеччини

Джерело: МВС

Окупанти накрили вогнем 11 населених пунктів: міста Авдіївка, Бахмут, Краматорськ, Курахове, Миколаївка, Торецьк, смт Велика Новосілка, Олексієво-Дружківка, села Веселе, Маркове, Предтечине.

Армія росії била ракетами, «Градами», артилерією. Знищені та пошкоджені 26 цивільних об’єктів – 19 житлових будинків, школа, завод, трансформатор, зерносховище тощо.

Два ракетні удари із ЗРК «С-300» окупанти завдали по Миколаївці. Руйнувань зазнали навчальний заклад і дві багатоповерхівки.

Ще одна ракета вдарила по Олексієво-Дружківці, де пошкоджені п′ять приватних осель. Також внаслідок ракетної атаки є пошкодження в промисловій зоні Краматорська.

 

По Херсонській обласній дитячій клінічній лікарні ворог випустив близько семи снарядів

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Значних руйнувань зазнало грудне відділення неонатального корпусу, зруйновано дві реанімаційні палати та пошкоджено інші медичні кабінети основного корпусу. Загалом в лікарні вибито понад 700 вікон. 

Через атаку рашистів сталася пожежа – горів кабінет медсестри та палата для хворих. На місце оперативно прибули пожежно-рятувальні підрозділи, які ліквідували загоряння. 

Персонал лікарні евакуював до сховища 17 дітей, чотирьох батьків та 38 працівників лікарні. Це дозволило уникнути жертв серед мирних людей. 

Що чекає на Україну та росію у 2023 році: прогноз очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова

Джерело: ГУР

Головні тези:

  • у рф лишилося ракет на два масовані удари по Україні — вони зменшують кількість, щоб тримати імітацію інтенсивності цих ракетних атак;
  • на одну ракетну атаку росії потрібно працювати 1,5-2 місяці;
  • до березня у рф буде критична ситуація з озброєнням;
  • виробництво білорусі не здатне забезпечити росію озброєнням;
  • промисловість рф не співставна з промисловістю радянського союзу, виробництво літаків стратегічної авіації відсутнє, це все старі літаки;
  • росіяни зіткнулися з великою проблемою виробництва моторесурсу;
  • ТУ-95 і ТУ-160 — основа російського авіапарку;
  • військова ситуація в Бахмуті не катастрофічна, там катастрофа з самим містом та руйнуваннями, яких завдали росіяни;
  • росіяни зазнають шалених втрат поблизу Бахмута;
  • протести в росії — це нереально, понад 70% росіян підтримують цю війну;
  • мобілізація у рф триває безперервно ще з березня 2022;
  • з 5 січня у рф готуються закрити кордони для виїзду росіянам віком до 55 років (з території рф та білорусі);
  • наступний рік принесе Україні радість і перемогу, а росії — трансфер влади;
  • перемога – це повернення у кордони 1991 року. Але це не стане «закінченням» усіх процесів, вони будуть досить тривалими.

 

13-річний хлопчик з Херсона двічі потрапив під обстріл росіян

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

13-річний Ярослав у новорічні свята двічі потрапив під обстріли окупантів.

31 грудня, лічені години до Нового Року, – росіяни атакують Наддніпрянське, що поблизу Херсона. Братик і сестричка, які в той момент поверталися додому, потрапили під обстріл. Хлопчика у важкому стані доставили до лікарні, де лікарі буквально витягли його з того світу.

1 січня, перші хвилини Нового Року, – російська армія атакує Херсонську обласну дитячу клінічну лікарню. У цей момент 13-річний Ярослав знаходився в реанімаційному відділенні. У палаті, в якій лежала дитина у вкрай важкому стані, вибило вікна.

Хлопчика евакуювали до Миколаєва, де за його життя продовжують боротися лікарі.

У Херсоні внаслідок атаки росіян загинула людина

Джерело: Офіс президента

Окупанти не припиняли бити по місту в новорічну ніч.

Внаслідок чергового російського обстрілу одна людина загинула, ще одна поранена.

Пошкоджено будівлі обласної дитячої лікарні. Зафіксовано близько 7 прильотів, вибито понад 700 вікон.

Лупили NASAMS як з артилерії: унікальний досвід української ППО

Джерело: речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону

Українські фахівці протиповітряної оборони на відмінно освоїли зенітні ракетні комплекси NASAMS, які в ніч на 1 січня вправно знищували російські безпілотники-камікадзе.

«Бачимо, що небо було дійсно під надійним захистом. Хочеться ще відзначити допомогу партнерів. Для них має бути такий знак-сигнал, тому що NASAMS ледве встигали перезаряджати наші військовослужбовці. Як з артилерії ними лупили.

Такого досвіду застосування цього ЗРК, мабуть, ніхто не має: під час ведення бою перезаряджати комплекс і знищувати повітряні цілі. Це говорить про те, що в нас просто їх мало… Ракети є, а самих ЗРК нам треба більше.

Це ще один сигнал нашим партнерам – наскільки вправно та ефективно в таких бойових умовах можуть застосовувати бойову техніку іноземного виробництва наші фахівці, які лише кілька тижнів тому проходили навчання», – сказав Ігнат.

Також він підтвердив, що всі 45 дронів-камкадзе, направлені ворогом на Україну в новорічну ніч, були знищені підрозділами протиповітряної оборони.

У Хмельницькому померла поранена росіянами дівчина

Джерело: голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій

22-річна дівчина, яку у вкрай важкому стані вчора госпіталізували до лікарні після обстрілів міста, померла від отриманих травм.

«Співчуття рідним та близьким! Орки, горіти вам у пеклі», – написав Гамалій.

Окупанти 40 разів обстріляли Херсонщину

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Російські окупанти 40 разів обстріляли територію Херсонщини. Ворог гатив по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ та мінометів.

Херсон армія рф атакувала 18 разів. Ворожі снаряди влучили в обʼєкт критичної інфраструктури, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли поранення дістали троє людей. Серед поранених – двоє дітей: 13-річний хлопчик знаходиться в тяжкому стані, 12-річна дівчинка дістала поранення середнього ступеня тяжкості.

Над Миколаївщиною збили сім шахідів

Джерело: Миколаївська ОВА

31 грудня, з 22:00 по 23:30, силами та засобами протиповітряної оборони над Миколаївщиною знищено сім ворожих дронів-камікадзе «Shahed-136».

О 14:00 Миколаїв зазнав ворожого ракетного обстрілу. Зруйновано два житлові будинки, пошкоджено ще 12 житлових будинків та три навчальні заклади. Також сталась пожежа на території гаражного кооперативу. Пошкоджено близько 20 гаражів. Займання оперативно ліквідували рятувальники ДСНС. Внаслідок обстрілу постраждало семеро людей.

31 грудня, о 23:34, та 1 січня, з 04:10, ворог завдавав ударів по портовій зоні та населеному пункту Очаківської громади. Частково зруйновано та пошкоджено житлові та багатоповерховий будинки, підприємство, зафіксовано чотири пожежі. Наслідки обстрілу уточнюються. Постраждалих немає. 

Зранку, 1 січня, о 04:50 під ворожими обстрілами був населений пункт Куцурубської громади. Пошкоджено житловий будинок. Постраждалих немає.

У Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Загальні бойові втрати противника 

Джерело: Генштаб

З 24.02.22 по 01.01.23 вони орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 106720 (+760) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 3031 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6084 (+9) од,
  • артилерійських систем – 2021 (+5) од,
  • РСЗВ – 423 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 213 (+0) од,
  • літаків – 283 (+0) од,
  • гелікоптерів – 269 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1792 (+46),
  • крилаті ракети ‒ 723 (+12),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4720 (+13) од,
  • спеціальна техніка ‒ 181 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

Росіяни били по мирному населенню Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Російські окупанти з мінометів та артилерії завдавали ударів по мирному населенню міст і сіл Харківщини. Під вогнем були Куп'янськ, Вовчанськ та інші населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів.

У Куп'янську внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено господарські будівлі, сталися масштабні пожежі. 

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, за добу постраждалих не було. 

В області тривають роботи з розмінування. За минулу добу піротехніки ДСНС знешкодили 80 вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення Сили оборони України ведуть бої з ворогом, щоденно завдаючи окупантам нових втрат.

Окупанти залишили Херсон без світла

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Внаслідок ворожих обстрілів у новорічну ніч Херсон та навколишні населені пункти залишилися без електроенергії.

Росіяни поцілили в об’єкт критичної інфраструктури. Без електропостачання – центр міста, мікрорайон ХБК, Білозерка, Комишани та інші села.

Найближчим часом енергетики приступлять до ремонтних робіт.

Росіяни завдали по Сумщині 110 ударів

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

31 грудня російські окупанти завдали 110 ударів по прикордонню Сумської області, під обстріл потрапили 6 громад.

Краснопільську громаду росіяни обстріляли з артилерії, зафіксовано три прильоти.

По Зноб-Новгородській громаді ворог відкривав вогонь із мінометів 120 калібру, було 14 прильотів.

У Середино-Будській громаді розірвалося 12 ворожих мін. Росіяни також обстрілювали громаду зі стрілецької зброї та гранатомету.

По Білопільській громаді ворог стріляв із мінометів 120 калібру, було 10 прильотів.

Есманьську громаду росіяни обстріляли із Градів та артилерії, зафіксовано 27 прильотів. Внаслідок обстрілів в одному з населених пунктів пошкоджено магазин, у житлових будинках вибиті шибки, зруйновані фасади, пошкоджені дахи, обірвані лінії електропередач. Крім того, від вибухів постраждали школа та місцеве цивільне підприємство.

По Шалигинській громаді противник бив із мінометів 120 мм калібру, було 14 прильотів.

Над Києвом збили 32 повітряні цілі

Джерело: КМВА, Київська ОВА

У новорічну ніч ворожі дрони й ракети атакували Київ та Київщину.

Під час ворожої атаки у новорічну ніч сили протиповітряної оборони збили над Києвом 32 повітряні цілі.

У Дніпровському районі зафіксували уламки ракети на проїжджій частині. Внаслідок падіння уламків ніхто не постраждав. 

Київська область відбила атаку дронами-шахідами. Росіяни цілились в об’єкти енергетичної інфраструктури. 

По області було запущено майже три десятки безпілотників. 

Попередньо, без постраждалих. Є пошкодження об'єкта інфраструктури. Усю ніч на місцях збиття працювали екстрені служби.

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6:00

Джерело: Генштаб

Розпочалася триста дванадцята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 31 ракетний і 12 авіаційних ударів та здійснив понад 70 обстрілів з РСЗВ. Постраждала цивільна інфраструктура Чернігівської, Сумської, Київської, Хмельницької, Донецької, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Інформація щодо жертв серед цивільного населення уточнюється.

Крім того, ворог запустив тринадцять іранських ударних БпЛА «Шахед-136». Всі вони знищені Силами оборони України.

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

За минулу добу наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Площанка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Бахмутське, Бахмут, Озарянівка, Мар’їнка і Побєда Донецької.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна, ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, проте ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Бучки і Ясна Поляна Чернігівської області; Нововасилівка, Винторівка, Уланове, Студенок, Ходине, Гірки, Іскрисківщина, Краснопілля на Сумщині та Уди,  Стрілеча, Алісівка, Красне, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Тернова і Катеринівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляні Лозова Перша, Западне, Масютівка, Токарівка, Куп’янськ і Орлянське на Харківщині та Новоселівське, Стельмахівка і Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Площанка, Макіївка, Невське і Діброва на Луганщині та Червонопопівка, Терни і Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по позиціях наших військ у районах понад 25 населених пунктів.  Серед них – Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Веселе, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка, Красногорівка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник не припиняє обстрілювати Времівку, Велику Новосілку, Пречистівку, Вугледар та Микільське на Донеччині.

На Запорізькому напрямку зафіксовано вогонь окупантів у понад 20 населених пунктах. Серед них – Ольгівське, Гуляйполе, Степове, Чарівне та Дорожнянка Запорізької області.

На Херсонському напрямку російські окупанти продовжують терор мирного населення. Від обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Антонівки, Токарівки, Миколаївки та Херсона.

Противник продовжує втрачати живу силу. Протягом останнього тижня тільки до міської лікарні Біловодська Луганської області доставлено близько 350 поранених військовослужбовців загарбників.

30 грудня у Запорізькій області, втрати ворога склали до 160 поранених окупантів, знищено 10 одиниць військової техніки різних типів. Інформація щодо ліквідованих загарбників наразі уточнюється.

У районі населеного пункту Лиман Другий Харківської області ворог посилив контррозвідувальні заходи. Проводить розшук проукраїнськи налаштованого населення.

Авіація Сил оборони завдала ударів по району зосередження противника, а також по позиції його зенітно-ракетного комплексу, а наші ракетники та артилеристи уразили пункт управління, 4 райони зосередження живої сили, а також пункт управління БпЛА окупантів.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024