стрічка

На Волині поширюють фейк про карту, яка показує, коли буде світло

23 Грудня 2022, 17:51
На Волині поширюють фейк про карту, яка показує, коли буде світло ФАКТЧЕК 5633
На Волині поширюють фейк про карту, яка показує, коли буде світло

У волинському сегменті Facebook поширюють повідомлення про те, що начебто для кожної області створили карту Light Map, яка оновлюється без доступу до інтернету.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

МЕСЕДЖ

«З 16 грудня в Україні діють аварійні графіки. У зв’язку з цим для кожної області створили карту Light Map, яка оновлюється без доступу до інтернету. Щоб дізнатися, коли у вашому місті буде світло, оберіть свій регіон: ЗАХІДНИЙ, СХІДНИЙ, ЦЕНТРАЛЬНИЙ, ПІВНІЧНИЙ, ПІВДЕННИЙ», – таке повідомлення поширили у соцмережі.

СПРОСТУВАННЯ

Для того, аби перевірити, чи насправді для кожної області створили карту Light Map, ми зайшли на офіційний сайт НЕК «Укренерго» і не знайшли там інформації про створення такої візуалізації включень електроенергії. У місцевого постачальника ПрАТ «Волиньоблененерго» такої інформації теж немає. Перейшовши за посиланнями, які зазначенні в повідомленні, ми не знайшли очікуваної карти, а лише чат телеграм-каналу «Новини дня. Війна».  Тобто анонсована карта Light Map – фейкова!

З сервісів, які наразі діють в Україні за схожим принципом, є карта закладів з автономним живленням «Працюють під час відключень світла», яку створила одна з інтернет-платформ. На цій карті можна перевірити, які заклади здатні працювати навіть під час загальних відключень світла, а також додати інформацію про роботу свого кафе, магазину, сервісу. Однак карти відключень Light Map, якою нас заманюють на телеграм-канал, не існує.

ВИСНОВОК

Фейкороби вкотре скористалися суспільно важливою темою, аби збільшити кількість підписників своїх телеграм-каналів. Інтерактивна карта насправді існує, але її створили, аби українці могли планувати свій час і орієнтуватися, які заклади працюють під час відключень електроенергії. Карти, яка б показувала б, коли у кожному місті буде світло, не існує.

Нагадаємо, раніше на Рівненщині поширили маніпуляцію, що українці менше платитимуть за світло.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024