стрічка

На Рівненщині поширили маніпуляцію, що українці менше платитимуть за світло

16 Грудня 2022, 18:00
На Рівненщині поширили маніпуляцію, що українці менше платитимуть за світло ФАКТЧЕК 2307
На Рівненщині поширили маніпуляцію, що українці менше платитимуть за світло

«Через віялові відключення українці менше платитимуть за електроенергію» – таке повідомлення розповсюдили у рівненському сегменті Telegram.

Поширили його, зокрема, й у телеграм-каналі «Рівне Головне».

Перевіривши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

 

МАНІПУЛЯЦІЯ

Публікуючи допис про те, що суми в платіжках українців за спожиту електроенергію будуть меншими, автори не надто пояснюють, що й до чого. Кількома реченнями зазначають, що через віялові відключення за світло «доведеться платити менше».

Запевняють, що чим довше не буде електроенергії, тим вищим буде коефіцієнт, а відповідно – й платити доведеться менше.

Джерелом своєї інформації анонімні телеграм-канали називають «Держрегулювання». Відколи вступають в дію нововведення – не зрозуміло.

ПЕРЕВІРКА

Справді, 5 грудня на сайті Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг опублікували постанову про те, що у випадку виникнення надзвичайної ситуації в Об'єднаній енергетичній системі України та вимушеного обмеження споживання електрики через російську агресію необхідно захистити споживачів. 

Йдеться про те, що коли через аварійні та стабілізаційні відключення електроенергії середньодобові обсяги спожитого «світла» зменшилися, але з технічних причин неможливо передати показники лічильника, тоді й застосовуватимуть ці коефіцієнти.

«З метою унеможливлення проведення нарахувань за неспожиту побутовими споживачами електричну енергію даною постановою передбачено ряд дій, які необхідно вжити операторами систем розподілу в аспекті захисту прав споживачів, а саме:

  • застосувати у разі відсутності фактичних показів лічильника понижуючого коефіцієнта споживання електричної енергії під час визначення середньодобового обсягу споживання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам у розрахунковому місяці;
  • повідомляти НКРЕКП до 25 календарного дня місяця, що настає за розрахунковим місяцем, щодо величини застосованого коефіцієнта зміни споживання електричної енергії під час розрахунку обсягів надходження в електричні мережі», – йдеться у повідомленні.

Своєю чергою речниця «Рівнеобленерго» Алла Ліхачова пояснила журналістам «Брехунця», що наразі неможливо сказати, яким буде коефіцієнт у грудні. Оскільки показники за спожиту електроенергію в цьому місяці компанія матиме лише в січні. Коефіцієнт визначатиметься на основі обсягів спожитої електричної енергії населенням Рівненської області у порівнянні з попередніми періодами. В обленерго ще очікують роз’яснень від регулятора щодо його застосування.

Простіше кажучи, жителі тих регіонів, які постраждали від російської окупації й де електромережі зазнали значних руйнувань й споживання енергії однозначно скоротилося, а також відсутня можливість зняти фактичні покази лічильників, можуть розраховувати на застосування коефіцієнта. Щодо мешканців відносно мирних областей, то висновки наразі робити зарано.

ВИСНОВОК

Оскільки рішення про застосування понижуючого коефіцієнту абонентам енергетики прийматимуть, орієнтуючись на грудневі показники, твердження про те, що всі українці менше платитимуть за світло є МАНІПУЛЯЦІЄЮ.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте такожНа Рівненщині поширили фейк про звуки вибухів у регіоні

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром