стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 листопада

28 Листопада 2022, 22:00
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 листопада 3738
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 листопада

Хроніка 278 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

У Ладижині, що на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію воєнного характеру через обстріл ТЕС

Джерело: голова Вінницької ОДА (ОВА) Сергій Борзов, 24 канал

Прийняли таке рішення внаслідок ракетного обстрілу Ладижинської ТЕС. У місті розгорнули роботу надзвичайного штабу з ліквідації наслідків аварії.

У місті розгорнули роботу надзвичайного штабу з ліквідації наслідків аварії. Зазначили, що заходи, які досі вживає Ладижинська міська рада та її виконавчий орган, вкрай недостатні.

Наразі 18 тисяч мешканців живуть без теплового опалення. Єдина можливість обігріти свої оселі – це електроприлади.

Під Бахмутом відбувається головна битва за Україну: окупанти агресивно завдають по 180-200 артилерійських ударів за добу

Джерело: речник Східного угрупування військ Сергій Череватий

«Через розмитість ґрунтів та неможливість проходження важкої техніки росіяни змінили тактику, вони намагаються просочуватися до наших позицій маленькими групами. Частий туман ускладнює роботу ЗСУ», – розповів речник.

Оперативна інформація станом на 18:00 28 листопада 2022 року щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті сімдесят восьма доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Ворог здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільних об’єктах. 

Зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури в глибині території України. Зокрема, ворог утримує в готовності авіаційне угруповання та кораблі-носії крилатих ракет.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку російські окупанти обстріляли з мінометів та реактивної артилерії райони населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Огірцеве, Бударки та Чугунівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник веде оборону раніше зайнятих рубежів. Здійснив обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Куп’янськ, Табаївка, Крохмальне і Берестове на Харківщині.

На Лиманському напрямку ворог зосереджується на веденні наступальних дій. Зафіксовано обстріли з усього спектру артилерії неподалік Макіївки і Невського Луганської області та Ямполівки і Торського на Донеччині

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує спроби наступальних дій. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог обстріляв з артилерії позиції Сил оборони та райони населених пунктів Вугледар та Нескучне, що на Донеччині.

На Запорізькому напрямку окупанти обороняються. Вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка, Новосілка, Новопіль, Червоне, Залізничне, Дорожнянка та Кам’янське Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону позицій на тимчасово зайнятих територіях. Не припиняє артилерійські обстріли населених пунктів на правому березі річки Дніпро, зокрема і міста Херсон.

За наявною інформацією, з сьогоднішнього дня окупанти заборонили вхід на територію Запорізької АЕС працівникам станції, які відмовилися підписувати контракти з «росатомом». 

Російські загарбники продовжують безславно помирати в Україні. Так, один з підрозділів російських окупаційних військ в Луганській області за минулий тиждень втратив до 70% особового складу. В районі населеного пункту Бабине Херсонської області підтверджено ураження пункту управління противника, знищено до 5 одиниць військової техніки, інформація щодо загиблих та поранених військовослужбовців уточнюється.

Поблизу населеного пункту Старобогданівка Запорізької області Силами оборони пошкоджено залізничний міст, який окупанти використовували для доставки озброєння та військової техніки.

П′яти зрадникам в Луганській області повідомили про підозру

Джерело: ДБР

За тиждень працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді п′яти експравоохоронцям з Луганської області, а відносно двох працівниць суду завершили спеціальне досудове розслідування.

Усі фігуранти після початку російської агресії в Україні перейшли на бік ворога. Вони підтримали окупаційну владу в захоплених російськими військами населених пунктах та обійняли посади у незаконних правоохоронних органах так званої лнр. Одна з експравоохоронців обійняла посаду в «прокуратурі станично-луганського району лнр».

Підозрюваним загрожує довічне ув’язнення.

Крім того, відносно колишніх працівниць суду ДБР завершило спецрозслідування за фактом державної зради та колабораційної діяльності.

Нагадаємо, після захоплення російськими військами Старобільського району Луганської області секретар судового засідання та помічниця судді працювали над становленням окупаційної влади.

Жінки допомагали в утворенні та організації роботи так званої «прокуратури Біловодського району лнр», в якій обійняли посади прокурорів.

 

У Ладижині – майже 18 тисяч жителів без тепла

Джерело: голова Вінницької ОВА Сергій Борзов

У Ладижині 6993 абонентів, зокрема, 6977 квартир у багатоквартирному житловому фонді та 16 закладів соціально-культурного призначення. Загальна кількість населення, яке перебуває без послуг теплопостачання – 17,5 тисячі населення міста.

Російські терористи пошкодили насосну станцію МКП «Миколаївводоканал»

Джерело: мер Миколаєва Олександр Сєнкевич

Під час ракетного обстрілу російські терористи пошкодили насосну станцію МКП «Миколаївводоканал», що розташована в Херсонській області. Тому ще протягом невизначеного часу в місто подаватимуть технічну воду з Бузького лиману.

 

Росія завдала по Україні 16 тисяч ракетних ударів

Джерело: міністр оборони Олексій Резніков

За 9 місяців війни Росія завдала по Україні 16 тисяч ракетних ударів, 97% цілей — цивільні об’єкти.

У Херсоні затримали зрадників з окупаційного «СІЗО»

Джерело: СБУ

Служба безпеки у взаємодії з Державним бюро розслідувань викрила ще трьох зрадників під час стабілізаційних заходів у звільнених районах півдня України.

Під час окупації Херсона вони приєдналися до лав створеного агресором «управления службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Перебуваючи на «посадах», виконували завдання кремля щодо придушення руху опору та проведення масових репресій на території регіону.

Встановлено, що вони особисто здійснювали «прийом» до окупаційного «СІЗО» викрадених місцевих жителів і незаконно тримали їх під вартою у камерах з нелюдськими умовами.

За даними слідства, поплічниками агресора виявились посадовці Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань.

Серед них – виконувач обов’язків керівника місцевого слідчого ізолятора та його заступник з оперативної роботи.

Саме після захоплення Херсона один добровільно погодився стати «помощником начальника по работе с общественностью», а інший ˗ «старшим оперуполномоченным» у складі вже карального органу рф.

З «ними» була ще оперуповноважена по боротьбі з незаконним обігом наркотиків пенітенціарної установи, яка на початку повномасштабного вторгнення приєдналась до лав окупаційної адміністрації.

Після звільнення обласного центру вони намагалися переховуватись і тим самим уникнути правосуддя. Однак їм це не вдалося. Співробітники СБУ своєчасно викрили зрадників, встановили їхнє місцезнаходження і затримали.

Сержант міноборони Росії катував колишніх учасників АТО під час окупації Київщини

Джерело: Офіс Генпрокурора

Сержант 83 окремої гвардійської десантно-штурмової бригади міноборони Росії у лютому-березні 2022 року під час тимчасової окупації села Катюжанка Вишгородського району проводив обшуки будівель в населеному пункті. Озброєний окупант незаконно затримав двох чоловіків – колишніх учасників АТО. Він погрожував їм вбивством і вимагав повідомити інформацію про розташування позицій ЗСУ. Також його цікавило місце перебування учасників АТО, працівників правоохоронних органів та проукраїнськи налаштованих громадян.

Військовослужбовець Росії змусив чоловіків спуститися до підвалу місцевої школи, на території якої розташовувалось приміщення для катування затриманих людей. Там впродовж декількох днів продовжувався незаконний допит потерпілих з метою одержання інформації. Їм погрожували розстрілом, били та катували, не давали їжу і воду.

На звільнених територіях виплатили пенсії за листопад

Джерело: Мінреінтегації

На деокупованих територіях Херсонської, Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей завершили фінансування пенсій за листопад.

Загалом на виплати пенсій у цих областях було спрямували 12,6 мільярда гривень, що становить 100% від потреб на місяць.

За ініціативи АТ «Укрпошта» пенсіонерам зі звільненої Херсонщини виплати пенсій продовжили до 30 листопада.

Протягом місяця Укрпошта відновила технічну можливість доставляти та виплачувати пенсії у місті Херсон, 77 населених пунктах Херсонського та десяти – Бериславського районів області. 

Минулого тижня знову запрацював сервісний центр Пенсійного фонду України в деокупованому селищі Білозерка (з жовтня сервісний центр функціонує і в селищі Нововоронцовка).

На Миколаївщині Укрпошта нещодавно відновила можливість здійснювати доставку пенсій у місто Снігурівка.

У Донецькій області спеціалісти Пенсійного фонду України проводять виїзні прийоми громадян у 16 деокупованих населених пунктах, зокрема в містах Святогірськ і Лиман.

Нагадаємо, на звільнених територіях Харківщини протягом осені відновили роботу 9 сервісних центрів Пенсійного фонду України в містах Балаклія, Ізюм, Барвінкове, Вовчанськ, Куп’янськ і Дергачі, у селищах Чкаловське, Шевченкове та Великий Бурлук.

Жителі деокупованої Макіївки відмовляються евакуйовуватись

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Село в жахливому стані після окупації. Пошкоджена абсолютна кожна будівля, умови для зимівлі дуже важкі, але люди відмовляються евакуюватися.

 

Російські окупанти 30 разів обстріляли територію Херсонщини, загинула одна людина

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич 

Херсонський район – російські окупанти продовжують обстрілювати житлові квартали Херсона, ворожі снаряди влучили в приватні та багатоквартирні будинки. Також загарбники гатили по таких населених пунктах району: Білозерці, Приозерному, Комишанах, Степанівці, Микільському, Чорнобаївці, Токарівці, Зеленівці, Придніпровському, Станіславу. 

Бериславський район – рашисти обстріляли Берислав, Республіканець, Новоберислав, Томарине, Тягинку, Новоолександрівку, Качкарівку, Осокорівку. 

Минулої доби у результаті російських обстрілів загинула 1 людина, ще 2 жителі Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

СБУ знешкодила ворожу агентуру, яка наводила російські ракети на школи у Слов’янську

Джерело: СБУ 

Служба безпеки затримала ще двох агентів рф під час контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донеччини.

Зловмисники збирали розвіддані про місця дислокації та маршрути переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону. Крім цього, вони передавали агресору локації соціальних об’єктів, у тому числі загальноосвітніх навчальних закладів у Слов’янську. Отримані відомості окупанти планували використати для здійснення прицільних ракетних ударів по українському місту.

Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження і затримали обох російських агентів на спробі передачі розвідувальної інформації до окупантів.

За даними слідства, ворожими поплічниками виявились двоє місцевих жителів, які працювали на підконтрольну спецслужбам рф «народную милицию днр». Комунікацію підтримували через анонімні месенджери, а для передачі закритих даних використовували спеціально створений чат-бот. Саме там зловмисники викладали інформацію про рух військової техніки ЗСУ, а також геолокації українських шкіл. Свої «звіти» доповнювали фотоматеріалами і детальним описом прилеглої місцевості. Для конспірації один з інформаторів назвав свій акаунт жіночим ім’ям.

Під час обшуків за місцями перебування обох зловмисників правоохоронці виявили мобільні телефони і ноутбуки із доказами підривної діяльності. Наразі фігурантам повідомлено про підозри.

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

По всій території України запроваджують аварійні відключення світла через зростання дефіциту потужності

Джерело: Укренерго

Станом на 10:00 по всій території України запроваджують аварійні відключення світла через зростання дефіциту потужності  — він виник унаслідок аварійних відключень блоків на кількох електростанціях.

Наразі дефіцит потужності складає 27%, водночас через погіршення погоди продовжує зростати енергоспоживання.

Вночі росіяни обстріляли кілька громад на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Ніч на Донеччині минула відносно спокійно, без жертв. 

У центральній частині області зафіксовано обстріли Вугледара та околиць Водяного. Також вночі були поодинокі прильоти по старій частині Авдіївки, а під ранок місто зазнало артобстрілу. Наслідки з'ясовують.

На півночі області тривають масовані обстріли Торського і Зарічного в Лиманській громаді, також гучно було на околицях Торецької громади — наслідки обстрілів встановлюємо.

Втрати росіян станом на 28 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.11 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 87900 (+590) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 2908 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5861 (+5) од,
  • артилерійських систем – 1899 (+2) од,
  • РСЗВ – 395 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 209 (+0) од,
  • літаків – 278 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1555 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 531 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4416 (+4) од,
  • спеціальна техніка ‒ 163 (+0).

Росіяни обстріляли Харківщину

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

По області росіяни із ракет та артилерії постійно наносять удари по Куп’янському, Чугуївському та Харківському районах.

Є влучання у приватні домоволодіння, заклад освіти у Куп’янському районі. Близько півночі у с. Безмятежне внаслідок ракетного обстрілу ЗРК С-300 вибуховою хвилею пошкодило будівлю ліцею. Без постраждалих.

️Мінна небезпека в області лишається високою. Вчора двоє чоловіків постраждали внаслідок вибуху боєприпасів: 56-річного та  62-річного чоловіків госпіталізували.

На Київщині відбуваються екстрені відключення світла

Джерело: ДТЕК «Київські регіональні електромережі»

У Київській області відбуваються екстрені відключення електроенергії, графіки стабілізаційних вимкнень не діють.

Наголошується, що енергетики ДТЕК разом зі спеціалістами НЕК «Укренерго», іншими екстреними службами й органами державної влади роблять все можливе для скорішої стабілізації ситуації.

На Старобільщині Луганської області окупанти посилили пошукові рейди серед населення, у великі міста росіяни обіцяють узимку поставити обладнання для запуску опалення і вивозять людей

Джерело: Луганська ОВА

Необхідно було дочекатися заморозків, щоб пообіцяти доставити з рф для допомоги так званій «лнр» у проходженні зимового періоду обладнання та спробувати запустити опалення.

А також спрямувати аварійні бригади, які рушили на Луганщину з різних регіонів росії. Коли вони приїдуть і що будуть робити в промерзлій землі Лисичанська, Рубіжного, Сєвєродонецька – невдовзі стане відомо.

Тим часом в Сєвєродонецьку почали розглядати питання організації мобільних пунктів обігріву. Чекають на опалення з рф та все одно збираються облаштувати палатки. А ще – вивозять людей нібито до соціальних установ. Так, за першу половину листопада з вищеназваних міст туди поїхало 111 осіб.

Днями на Старобільщині окупанти посилили рейди, які супроводжуються обшуками, арештами, вилученням речей, які сподобалися. Як повідомляють місцеві жителі, забирають електроінструменти, генератори, дрібну та велику техніку, телефони, гроші та коштовності.

 

Всю ніч росіяни обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Усю ніч від ворожих ударів потерпала Нікопольщина

Росіяни обстріляли з «Градів» та важкої артилерії три громади - Марганецьку, Покровську та Червоногригорівську.

У мирні населені пункти  прилетіли понад 30 снарядів.

Минулося без постраждалих.

Деталі атак з’ясовуються.

У решті районів ніч без тривог та надзвичайних ситуацій. І на цю хвилину спокійно.

Кількість жертв від російських обстрілів Вишгорода зросла до семи

Джерело: Національна поліція Київської області

У Вишгороді кількість жертв від ракетної атаки 23 листопада зросла до семи. У лікарні померла ще одна поранена жінка. Загалом кількість постраждалих від тодішньої атаки становить 42 людини у Київській області.

За добу на Донеччині росіяни вбили двох цивільних

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 27 листопада росіяни вбили 2 цивільних на Донеччині — у Кураховому.

Ще 4 людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 28 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті сімдесят восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України. Триває переміщення особового складу та військової техніки ворога для комплектування підрозділів, що зазнали втрат. Очікується перекидання окремих підрозділів противника з території республіки білорусь після набуття ними бойових спроможностей.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Андріївка, Новобахмутівка, Опитне, Водяне, Первомайське, Невельське та Новомихайлівка Донецької області.

Ворог завдав 4 ракетних удари по цивільних об’єктах в Розумівці Запорізької області та Мусіївці на Дніпропетровщині, здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та мирних населених пунктах.

Зберігається загроза ракетних ударів російських окупантів по об’єктах критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Підрозділи білоруських сил спеціальних операцій, які входять до складу регіонального угруповання військ так званої союзної держави російської федерації та республіки білорусь, виконують завдання з посилення ділянки державного кордону.

На Сіверському напрямку мінометні та артилерійські обстріли зафіксовано поблизу населених пунктів Янжулівка, Миколаївка і Галаганівка Чернігівської області та Вільна Слобода на Сумщині.

На Слобожанському напрямку ураження з мінометів та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Чугунівка та Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обороняється. Здійснив обстріли з артилерії різних типів по районах Бологівки, Кам’янки, Куп’янська, Курилівки, Табаївки, Крохмального та Берестового Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Здійснив обстріли з усього спектру артилерії по районах населених пунктів Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Ямполівка і Торське на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Вогневого ураження з танків та артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Серебрянка, Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Курахове, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти ведуть оборонні дії. Фіксуються обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по позиціях Сил оборони та районах населених пунктів Запорізької області, що неподалік лінії зіткнення.

На Криворізькому та Херсонському напрямках окупанти в позиційній обороні. Не припиняють артилерійських обстрілів підрозділів наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро, зокрема міста Херсон.

Противник продовжує зазнавати значних втрат. Підтверджено ураження об’єкту російських загарбників в районі населеного пункту Енергодар. 26 листопада цього року знищено 6 одиниць військової техніки різного типу та поранено близько 30 військовослужбовців. В районах населених пунктів Пологи та Чернігівка Запорізької області, в результаті дій Сил оборони, близько 80 загарбників отримали поранення. Кількість загиблих окупантів уточнюється.

Зафіксовано близько 30 одиниць пошкодженої військової техніки противника на ремонті в населеному пункті Гола Пристань Херсонської області.

З метою дискредитації Сил оборони, російські окупанти обстрілюють населені пункти, перекладаючи відповідальність на Збройні Сили України. Крім того, ворог поширює дезінформацію, що громадян України зі звільнених територій затримують українські військові для збільшення обмінного фонду, звинувачуючи їх у співпраці з окупантами.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також один інший важливий військовий об’єкт ворога.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024