стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 листопада

20 Листопада 2022, 18:40
Війна в Україні 3360
Війна в Україні

Хроніка 270 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Протягом поточної доби підрозділи Сил оборони України відбивали атаки окупантів у районах населених пунктів Білогорівка на Луганщині та Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмутське, Опитне та Кліщівка в Доні тск область.
 
За поточну добу ворог завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі міста Куп'янськ та здійснив близько 10 МЛРС ударів по позиціях наших військ уздовж лінії зіткнення, повідомляють у Генштабі ЗСУ.
 
На Волинському, Полісському та Сіверському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін, ознак утворення наступальних груп не виявлено.
 
Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Літаки Повітряно-космічних сил ЗС РФ майже щодня літають у повітряному просторі Республіки Білорусь. Літак МіГ-31К, який вилітає з аеродрому Мачулищі, є носієм гіперзвукових ракет «Кинжал», здатних вражати об'єкти по всій території України. Саме через це ми змушені так часто оголошувати повітряну тривогу в усіх регіонах нашої держави.
 
У прикордонних районах Брянської та Курської областей окупанти продовжують утримувати окремі підрозділи своїх військ.
На Слобожанському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Охірцеве, Стрілеча, Стариця та Чайківка Харківської області.
 
На Куп'янському та Лиманському напрямках ворог веде оборону на захоплених лініях, стріляє з мінометів, ствольної та ракетної артилерії, зокрема в районах населених пунктів Крохмальне та Табаївка Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Плошанка і Невське в Луганській області та Берестове в Донецькій області.
 
У районах Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки ворог зосереджує свої зусилля на проведенні наступальних операцій. Веде обстріли з танків та всієї артилерії в районах Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білохорівка, Верхньокам'янське, Веселе, Времівка, Вугледар, Кліщівка, Майорськ, Опитне, Роздолівка, Парасковивка, Соледар, Спірне та Я населені пункти ковлівки Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку окупанти обороняються. Від артилерійського вогню ворога постраждали райони населених пунктів Вищетарасівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Новопіль, Орігів та Червоне Запорізької області.
 
На Кривому Розі та Херсонському напрямках ворог веде позиційну оборону та удосконалює фортифікаційну техніку. Направлений вогонь з танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Антонівка, Велетенське, Новокарі, Новотяхинка, Понятівка, Токарівка та міста Херсон.
 
У Каховському районі російські окупанти продовжують займатися мародерством та грабежами. Місцеві жителі позбавляють особистих авто, мотоциклів і навіть велосипедів.
 
Ворог продовжує нести втрати. Так, до міської лікарні міста Скадовськ Херсонської області привезли близько 100 поранених військовослужбовців російських окупаційних військ.
 
За оновленою інформацією, пошкодження вогнем підтверджено в місцях концентрації живої сили ворога 19 листопада. Окупанти втратили понад 100 осіб пораненими в населених пунктах Полохи, Кам'янка, Михайлівка (Василівський район) та Енергодарі Запорізької області. Також ліквідовано близько 20 одиниць військової техніки різних типів та 2 склади боєприпасів. Крім того, біля села Сиротине Луганської області знищено колону ворожої техніки.
 
За поточну добу українська авіація завдала 6 ударів по ворогу: 3 по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 по позиціях зенітних ракетних систем.
 
Водночас підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони вразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, область концентрації особового складу та протиповітряної зброї, а також 2 інші важливі об'єкти окупантів.

Російські війська обстріляли Запорізьку АЕС

Джерело: Енергоатом

20 листопада вранці внаслідок численних російських обстрілів зафіксовано щонайменше 12 «прильотів» на майданчик Запорізької АЕС.

У результаті пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції «Райдуга». Відомості про пошкодження та руйнування там ще з’ясовуються.

Характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків 5 та 6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України.

Нещодавно Енергоатомом було ухвалено рішення, а Держатомрегулювання надано дозвіл щодо виведення енергоблоків 5 та 6 на мінімально контрольований рівень потужності для отримання пари, яка критично необхідна в зимовий період року для забезпечення безпеки енергоблоків, персоналу, населення та довкілля. 

Рашисти всіляко намагались не дати українському персоналу станції запустити енергоблоки. Фейковим директором станції від росатому романенком, за сприяння російських військових, що захопили ЗАЕС і використовують її як власну військову базу, було заблоковано підготовку енергоблоків для виведення на мінімальний рівень потужності.

Однак цього їм виявилось недостатньо, і сьогодні рашисти обстріляли та пошкодили саме те обладнання, відмова якого унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску енергоблоків ЗАЕС.

рашисти вкотре влаштовують ядерний шантаж та своїми діями наражають на небезпеку весь світ! 

«Вчергове звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодару всіх російських військових і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу!», – йдеться у повідомленні. 

РФ обстріляла Куп'янський район на Харківщині: двоє людей поранені, на території елеватора спалахнула пожежа

Джерело: пресслужба обласного управління ДСНС.

Російські окупанти обстріляли Куп'янськ, внаслідок чого на території одного з підприємств спалахнула пожежа на площі 300 кв.м.

 Пожежа виникла на території елеватора, уточнили в ОВА. Поранених внаслідок обстрілу підприємства немає.

"Горіло насіння в силосі на площі пожежі 300 кв.м. До ліквідації пожежі від ДСНС було залучено 12 людей особового складу", — йдеться у повідомленні.

Крім елеватора, окупанти пошкодили приватні будинки та господарчі споруди.

Військові РФ обстріляли також Куп'янський район, внаслідок чого двоє людей отримали поранення. Це 54-річна жінка та 60-річний чоловік, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Обоє отримали вибухові травми та осколкові поранення, пацієнти у важкому стані", — написав Синєгубов.

Рятувальники продовжують працювати на деокупованих територіях. Протягом останньої доби жителям Куп’янська та Ізюма доставили 8 тонн питної води.

Піротехніки за добу знешкодили 269 вибухонебезпечних предметів.

ЗСУ підняли у повітря склад боєприпасів росіян на Луганщині

Джерело: Гайдай у Telegram

Збройні сили уразили склад боєприпасів окупантів у Луганській області, повідомив очільник ОВА Сергій Гайдай.

"Ворожі обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано, зокрема, в районах Новоселівського, Стельмахівки, Новоєгорівки, Греківки, Макіївки, Площанки і Невського. 19 листопада наші захисники збили БпЛА типу "Орлан-10" та уразили пункт управління і склад боєприпасів противника", - йдеться в повідомленні.

 За словами Гайдая, росіяни перекидають "мобіків" із Херсонщини на Луганщину, а також ставлять додаткові блокпости, щоб відловлювати дезертирів.

На Донеччині від обстрілів з боку армії РФ поранені двоє людей

Джерело: голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 19 листопада від обстрілів з боку російської армії поранення отримали двоє людей у Бахмуті та Вугледарі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1216 людей, ще 2613 людей отримали поранення. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

По житлових кварталах Нікополя прилетіло 40 російських снарядів, є потерпілий

Джерело: голова військової адміністрації Дніпропетровської області Валентин Резніченко

Вночі 20 листопада у Нікополі по житлових кварталах вдарило щонайменше 40 російських снарядів, постраждав 59-річний чоловік.

"Накрили вогнем з РСЗВ та важкої  артилерії чотири громади - Червоногригорівську, Мирівську, Марганецьку та Нікопольську.Найбільше дісталося Нікополю. По житлових кварталах протягом ночі вдарило щонайменше 40 російських снарядів. Постраждав 59-річний чоловік. Йому надали допомогу. Лікується удома", - йдеться в повідомленні

Резніченко уточнив, що пошкоджені 20 багатоповерхових та приватних будинків, господарські споруди, автівки, гуртожиток профтехучилища, газопроводи та лінії електропередач.

Обстріл спричинив три пожежі. Зайнялися квартира, машина і гараж. Вогонь рятувальники ліквідували.

Укренерго: В Україні діють планові відключення електроенергії. Аварійних не прогнозують

Джерело: «Укренерго».

У всіх регіонах України 20 листопада з 08:00 до 24:00 будуть діяти планові відключення. Додаткових аварійних відключень не прогнозують.

Там зазначили, що 19 листопада енергетикам вдалося дещо помʼякшити обмеження споживання.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 20 листопада

Джерело: Генштаб

Розпочалася двісті сімдесята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави та не припиняє завдавати ударів по об’єктах промисловості. Зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони, здійснює обладнання в інженерному відношенні лінії оборони. На окремих напрямках продовжує вести наступальні дії.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне і Кліщіївка на Донеччині.

Ворог завдав одного авіаційного та 4 ракетних удари, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни, ракетних ударів російської федерації зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Святогірськ та Краматорськ.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

У прикордонних районах Брянської та Курської областей противник утримує свої підрозділи. Не виключається, що ворог здійснить спроби збройних провокацій на державному кордоні, а також спроби проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника з території російської федерації та республіки білорусь.

  • На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області, визначеними підрозділами противник продовжує прикриття російсько-українського кордону, проводить демонстраційні і провокаційні дії. Здійснив мінометний обстріл в районі населеного пункту Стариця Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти ведуть оборону на захоплених рубежах. Ворожі обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано, зокрема, в районах населених пунктів Крохмальне, Табаївка Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Невське Луганської області та Берестове на Донеччині.
  • На Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Проводить обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Красногорівка, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Времівка Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку окупанти обороняються на захоплених рубежах. Від артилерійського вогню противника постраждали райони населених пунктів Новопіль, Нове, Червоне, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Плавні, Степногірськ та Вищетарасівка Запорізької області.
  • На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Для уточнення позицій наших військ та коригування вогню артилерії, веде повітряну розвідку БпЛА.

Вів вогонь з танків, ствольної та реактивної артилерії по районах Качкарівки, Токарівки, Антонівки, Чорнобаївки та міста Херсон.

За наявною інформацією, командування російських окупаційних військ планує перекинути окремі підрозділи, виведені в ході відступу з правого берега річки Дніпро на Херсонщині, для продовження бойових дій в Донецькій та Луганській областях. Мобілізовані особи, з яких, в більшості, складаються ці формування, дуже обурені перспективами реалізації зазначених планів.

В Луганській області російські окупанти встановлюють додаткові блокпости для виявлення та затримання дезертирів.

Підтверджено результати вогневого ураження підрозділами Сил оборони скупчень живої сили противника 18 листопада, у населених пунктах Василівка, Новобогданівка, Михайлівка (Василівського району) та Комиш-Зоря на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Втрати окупантів склали понад 160 осіб пораненими. Знищено близько 10 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів. Інформація щодо загиблих уточнюється.

За минулу добу наші воїни збили БпЛА типу “Орлан-10” та уразили пункт управління і склад боєприпасів противника.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024