стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 жовтня

27 Жовтня 2022, 13:28
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 жовтня 2293
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 жовтня

Хроніка 246-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти пошкодили найбільший у Європі радіотелескоп

Як повідомляє МВС, під час окупації на території дослідної обсерваторії в Чугуївському районі перебували російські військові. Вони й пошкодили обладнання.

Українським воїнам на передову відправили ще 20 дронів Warmate

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Федоров розповів, що влітку бізнесмен Олег Гороховський, monobank та UNITED24 зібрали 64 мільйони гривень для Армії дронів. За ці кошти придбали 40 дронів-камікадзе Warmate.

Першу частину безпілотників Warmate відправили на передову у вересні. Нині ж відправили решту.

Росія веде незаконне будівництво на ЗАЕС

Джерело: заява в.о. голови Держатомрегулювання Олега Корікова

Держатомрегулювання заявляє, що Росія проводить незаконне будівництво на Запорізькій атомній електростанції і закликає МАГАТЕ перевірити це, бо Україна не має інформації, що саме там відбувається.

ЗСУ просуваються на Луганщині

Джерело: голова ОВА Сергій Гайдай

Росіяни намагалися прорватися в Білогорівку. Безрезультатно. Всі атаки ЗСУ відбили.

На Сватівському та Кремінському напрямках наші просунулись вперед.

На Донбасі знищили дві групи вагнерівців, до яких входили переважно колишні в’язні

Джерело: МВС

«23 та 24 жовтня на Бахмутському напрямку дві групи вагнерівців, які складались переважно із колишніх ув’язнених, під прикриттям артилерії здійснювали наступальні дії на позиції НГУ. Але ці «джентльмени удачі» не врахували, що бійці бригади оперативного призначення імені Героя України Сергія Михальчука мають дещо інші погляди на перевиховання окупантів з поганих в хороших. Тому ці групи були знищені, а двох осіб взяли в полон. Ними виявились колишні ув’язнені за тяжкі злочини (розбійні напади та вбивства) громадяни рф, які уклали шестимісячний контракт з приватною військовою компанією та були відправлені для ведення бойових дій на території України», – повідомив під час брифінгу т. в. о. директора Департаменту планування застосування Головного управління НГУ Микола Уршалович.

 

 

Російська омбудсменка незаконно всиновила дитину з Маріуполя

Джерело: 24 канал

Марія Львова-Бєлова, що є уповноваженою при президентові рф з прав дитини, розповіла, що всиновила дитинку, а також додала, що сприяла всиновленню ще 350 дітей з тимчасово окупованих населених пунктів Донбасу.

МЗС України просить відкрити кримінальне провадження проти неї.

Білоруським військовим показали зброю, якою воює українська армія

Джерело: моніторингова група Біларуський Гаюн

26 жовтня на полігоні «Осиповицький» в Мінській області пройшли оперативні збори командного складу збройних сил РБ, щоб узагальнити досвід війни в Україні і скорегувати бойову підготовку ЗС РБ у новому навчальному році.

Військовим показали протитанкові ракетні комплекси NLAW і Javelin, а також німецький ручний протитанковий гранатомет Panzerfaust 3.

«Найімовірніше, ЗС РФ передали своїм колегам кілька захоплених під час боїв зразків, щоб білоруські військові могли на власні очі побачити «знаменитого «Джавеліна»», а не розглядати його за картинками з інтернету», – йдеться у повідомленні.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на вечір 27 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, водночас, не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання позицій на окремих напрямках, зокрема на лівому березі річки Дніпро, активно веде повітряну розвідку.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення. 

Протягом доби противник завдав три авіаційні удари та здійснив три обстріли з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи свою територію, повітряний простір та інфраструктуру. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів, включно із задіянням ударних БпЛА.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з території російської федерації, із використанням артилерії різних типів, в районах населених пунктів Чугунівка, Стрілеча, Дворічна, Кам’янка, Красне, Стариця;

на Куп’янському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка та Фиголівка;

на Лиманському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Макіївка, Терни, Торське, Ямполівка, Спірне, Невське та Зарічне;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Краматорськ, Соледар та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку противник завдавав вогневого ураження з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки та Первомайського.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснив артилерійські обстріли у районах Білогір’я, Времівки, Залізничного, Новополя, Новосілки, Ольгівського та Оріхова.

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали райони понад 15 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. 

Залишається проблемним питання матеріального та технічного забезпечення підрозділів російських окупаційних військ, що беруть безпосередню участь у бойових діях на території України. Так, за наявною інформацією, відсутність теплих речей призвела до зростання кількості випадків на тимчасово зайнятій території Херсонської області крадіжок та мародерства військовослужбовцями збройних сил російської федерації.

Мобілізовані військові, які прибули в район виконання бойових завдань, не пройшли відповідної підготовки, не мають практичних навичок застосування основних видів озброєння. Це призводить до значних втрат противника у живій силі.

Незадовільний стан військової техніки, що була знята зі зберігання та прибула на поповнення поточних втрат, став результатом непоодиноких випадків дезертирства та здачі в полон окупантів Силам оборони України. За попередньою інформацією, значна частина озброєння та військової техніки, яку окупанти направили на Донецький та Новопавлівський напрямки, обмежено придатна або повністю непридатна до бойового застосування. Зокрема, йдеться про зняті з тривалого зберігання танки Т-62.

Протягом попередніх днів підтверджено знищення двох складів боєприпасів  та понтонної переправи з військовою технікою противника у Херсонській області.

Авіація Сил оборони, поточної доби, завдала 14 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника. За добу підрозділи протиповітряної оборони збили ворожий гелікоптер та літак - за попередньою інформацією Ка-52 “Алігатор” та штурмовик Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки окупантів.

На Львівщині викрили канал незаконного переправлення осіб за кордон

Джерело: МВС

Співробітники Львівського прикордонного загону викрили зловмисників, які організували схему з незаконного виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

Як встановили правоохоронці, у червні 2022 року 33-річний житель Львова створив на території України фіктивне підприємство, з метою організації виїзду з України військовозобов’язаних чоловіків віком 18-60 років, шляхом їх реєстрації у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека («Шлях»). Чоловіки під виглядом водіїв вантажних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні вантажні перевезення, виїжджали за кордон з метою ухилення від призову та надалі мали намір працевлаштуватися на території ЄС.

У Білорусь за пів року Росія ввезла понад 37 тисяч тонн боєприпасів

Джерело: моніторингова група Білоруський Гаюн

З лютого по серпень 2022 року із Росії у Білорусь залізничним транспортом ввезли 1 390 вагонів боєприпасів, що становить орієнтовно 37 267 тонн, майже 27 тисяч тонн із яких Росія ввезла у лютому, власне перед повномасштабним вторгненням.

На деокупованій Ізюмщині вилучили підручники з Росії

Джерело: Офіс Генпрокурора

У селищі Борова на Ізюмщині прокурори обласної прокуратури спільно зі співробітниками СБУ у приміщенні, де під час окупації знаходилась так звана «адміністрація», виявили близько ста російських підручників для школярів. 

Серед них книжки з російської мови, історії РФ різних періодів, основ безпеки життєдіяльності, суспільствознавства з російським триколором на обкладинці та інші.

Повсюди російська пропаганда для дітей. В підручнику з історії написано про «великое воссоединение Крыма с РФ». Не оминули автори книжок і визнання РФ незаконних «ДНР» та «ЛНР» у лютому 2022 року.

Навіть у підручнику з основ безпеки життєдіяльності пишуть, що події 2014 року в Україні — це прояв екстремізму та тероризму. 

Підручники будуть використані як речові докази у кримінальних провадженнях за фактами колабораційної діяльності та геноциду.

На Харківщині депутат від «Слуг» працював на агресорів

Джерело: СБУ

У нещодавно звільненому Куп'янську взяли під варту гендиректора Куп’янського молочноконсервного заводу і депутата райради від «Слуга народу» Олександра Радченка.

Під час окупації він радо працював на агресора, перереєстрував підприємство, повідкривав рахунки в рублях та давав продукцію рашистам.

Ліквідація наслідків атаки дронів-камікадзе по об'єктах енергетики в Київській області

Джерело: ГУ ДСНС України

Рятувальники уточнили, що постраждалих немає.

В Україні створили новий безпілотник «ШАРК»: веде глибоку розвідку і може коригувати HIMARS

Джерело: пресслужба Укрспецсистемс

Українська компанія Укрспецсистемс розробила новий, стійкий до роботи в умовах РЕБ, безпілотний авіаційний комплекс «ШАРК», який серед іншого може коригувати американські реактивні артилерійські системи HIMARS.

«Розробка «ШАРК» велася фактично вже під час повномасштабного вторгнення як оперативна відповідь нашої компанії на виклики та потреби української армії. Сьогодні «ШАРК» повністю готовий до застосування у бойових умовах». 

За тиждень серед цілей, які РФ вибирала для ударів крилатими ракетами, не було жодного військового об'єкта

Джерело: брифінг заступникf начальника головного оперативного управління Генштабу Олексія Громов

За його словами, окупанти зосередились на знищенні об'єктів енергетичної інфраструктури України.

СБУ розуміє всі можливі загрози ворожого впливу у діяльності УПЦ (МП), тому якісно відпрацьовує цей напрям

Джерело: Інтерфакс

«Якщо ж взяти період із початку війни, то ми відкрили 23 кримінальних провадження щодо таких персонажів, вже є 33 підозрюваних – від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних корегувальників вогню в рясах», –повідомив він.

За словами керівника української спецслужби, це середовище є ідеальним полем для функціонування ворожої резидентури. «Тому цей напрям ми відпрацьовуємо якісно», - запевнив він.

Знищений кацапський БМ-21 Град на Херсонщині

У Донецькій області російські війська за минулу добу, 26 жовтня, вбили трьох мирних жителів, ще дві людини отримали поранення

Джерело: голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко

«За 26 жовтня стало відомо про 3 мирних жителів Донеччини, убитих росіянами – у Бахмуті. Ще 2 людини за вчора отримали поранення», – зазначив він.

Українська делегація презентувала на закритому заході НАТО Tide Spirit систему керування боєм в реальному часі — Delta

Джерело: Центрі інновацій та розвитку оборонних технологій МіноборониЩо таке Delta?

Це система збору, обробки та відображення інформації про ворожі та свої сили на полі бою або на обраній території. Вона дозволяє підрозділам, командирам і техніці бачити в режимі реальному часу все, що відбувається навколо. Її можна використовувати для того, щоб планувати операції та завдань. У Delta вже інтегрували чат-боти, які розробили в Мінцифри.

Вночі окупанти обстріляли чергове промислове підприємство в Краматорську

Джерело: Олександр Гончаренко

Є руйнування але без жертв.

Вранці на Сумщині ворог відкрив вогонь з артилерії по прикордонним громадам області

Джерело: Сумська ОВА

Хотінська громада: артобстріл почався після 7:30, наразі триває. Саме ці вибухи чують і сумчани та мешканці сусідніх громад.

Білопільська громада. Обстріл після 8:00, наразі триває.

Усі подробиці згодом

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 8:30 ранку 

Джерело: Миколаївська ОДА

26 жовтня з 22:00 до 24:00 силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України знищили 17 дронів-камікадзе «Shahed-136», ще два «Shahed-136» збили інші підрозділи Сил оборони України. З них над Миколаївщиною знищили три дрони іранського виробництва

Миколаївський район:

За минулу добу під ворожими обстрілами перебувала Шевченківська громада. Вчора о 8:45, 11:50, 16:20, 18:25, 21:50, 22:40 та сьогодні о 2:45 обстрілів зазнали п’ять населених пунктів громади. Внаслідок артилерійських ударів пошкоджено інфраструктуру. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Тривають обстріли Березнегуватської громади. Вчора, 26 жовтня, орієнтовно о 17:20 обстрілів зазнали околиці одного з населених пунктів. Детальну інформацію уточнюють.

Також вночі, 27 жовтня, з 2:30 до 3:00 були обстріли за межами населеного пункту Широківської громади. Влучання по відкритій території. Постраждалих та руйнувань немає

Втрати російських окупантів

Підрозділ Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряне командування «Південь» збив російський ударний вертоліт Ка-52

Джерело: Повітряні Сили ЗС України

А близько 8:40 підрозділом зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь» Повітряних Сил збито російський штурмовик Су-25.

СБУ затримала на Харківщині депутата, який під час окупації одним із перших почав працювати на рашистів і забезпечував їх продовольством

Джерело: Служба Безпеки України

Ним виявився депутат Куп’янської районної ради, який добровільно пішов на співпрацю з окупантами і організував їм оптові поставки харчової продукції з власного підприємства.

Перебуваючи на посаді генерального директора місцевого молочно-консервного комбінату, він «перелаштував» його роботу на користь країни-агресора після захоплення частини регіону.

На Харківщині почали ексгумацію тіл на місці масового поховання українських військових

Джерело: очільник поліції Харківщини Володимир Тимошко

У Харківській області розпочали ексгумацію тіл із місця масового поховання українських військових. Вони загинули у квітні під час відступу.

«За свідченнями місцевих мешканців, рашисти збирали тіла у дві вантажівки. На кладовищі скинули в яму. Насипом. Як дрова. Не зробили жодної позначки про поховання», — зазначив він. На Великдень місцеві жителі самостійно поставили на місці поховання хрести та надалі доглядали за братською могилою.

Під час ексгумації 26 жовтня через погану погоду змогли дістати тіла лише трьох військових. Загалом у могилі мають бути близько 17 тіл.

Минулої доби на Південному напрямку ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ відпрацьовано 190 вогневих завдань, знищено понад пів сотні загарбників

Джерело: Оперативне командування «Південь», передає Укрінформ

«Обстановка на Південнобузькому напрямку у всій операційній зоні досить напружена, але контрольована. Противник продовжує активну оборону, вишукує способи поновити логістику та облаштувати оборонні рубежі на лівому березі річки Дніпро. Продовжується контрбатарейне протистояння сил вздовж лінії зіткнення. Ворог наносить вогневе ураження по наших позиціях із застосуванням реактивних систем залпового вогню, важкої артилерії, мінометів, танків та авіації», - йдеться в повідомленні.

 

Як зазначається, ударним гелікоптером Ка-52 ворог атакував українські позиції, але влучним пострілом воїнів-зенітників «Алігатор» був збитий.

 

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії ворог значно посилив повітряну розвідку вздовж лінії зіткнення. Окрім того, продовжує атаки дронами-камікадзе.

Вночі ворог атакував околиці Запоріжжя

Джерело: Запорізька ОВА

За попередньою інформацією, це були три снаряди реактивних систем залпового вогню «смерч». Постраждалих немає.

Руйнувань зазнав об’єкт інфраструктури. Виникла пожежа, яку вчасно ліквідували рятувальники.

росіяни тероризували Київщину вночі

Джерело: Київська ОВА

Декілька прильотів в одній із громад області.

На місці працюють рятувальники та всі екстрені служби. Триває ліквідація пожежі та наслідків удару.

Попередньо жертв і постраждалих немає. Наші сили ППО ліквідували ворожі повітряні об’єкти

Окупанти продовжують атакувати Україну дронами-камікадзе іранського виробництва

Джерело: Повітряні Сили ЗС України

З 22:00 по 24:00 26 жовтня, випустили понад два десятки «Shahed-136»

17 дронів знищили силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України

Ще два «Shahed-136» знищили інші підрозділи Сил оборони України.

П’ятнадцять «шахедів» знищили у Одеській, три – у Миколаївській та один – у Вінницькій областях.

Крім того, у зоні відповідальності повітряного командування «Схід» зенітний ракетний підрозділ знищив керовану авіаційну ракету Х-59.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на вечір 27 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, водночас не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Іванград, Соледар, Майорськ, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання позицій на окремих напрямках, зокрема, на лівому березі річки Дніпро, активно веде повітряну розвідку.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, російські окупанти продовжують руйнувати критичну інфраструктуру та помешкання цивільних громадян.

Протягом доби противник завдав 18 авіаційних та 4 ракетні удари і здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали міста Куп’янськ, Дружківка та Запоріжжя.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи свою територію, повітряний простір та інфраструктуру. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів, зокрема й задіяння ударних БпЛА.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з території російської федерації, із використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Чугунівка, Стрілеча, Дворічна, Кам’янка, Красне та Стариця;
  • на Куп’янському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Котлярівка та Фиголівка;

  • на Лиманському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Греківка, Дружелюбівка, Макіївка, Терни, Торське, Ямполівка, Спірне, Невське, Верхньокам’янське та Зарічне;

  • на Бахмутському напрямку – з танків та реактивної артилерії, в районах населених пунктів

    Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Соледар, Майорськ, Нью-Йорк, Яковлівка, Зеленопілля та Озарянівка;

  • на Авдіївському напрямку противник завдавав вогневого ураження в райони населених пунктів Мар’їнка, Водяне, Новомихайлівка, Первомайське, Авдіївка, Красногорівка, Олександропіль та Новокалинове.

  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Оріхів, Времівка, Дорожнянка, Малинівка, Новоукраїнка, Гуляйполе, Залізничне, Новопіль, Нескучне, Ольгівське та Білогір’я.
  • На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Від вогню ворожої реактивної артилерії постраждав Нікополь.
  • На тимчасово захоплену територію Запорізької області продовжують прибувати російські військовослужбовці, мобілізовані тиждень тому. У зазначеного особового складу відсутня мотивація та бажання брати участь у бойових діях на території України, фіксуються непоодинокі випадки дезертирства.

Ворог продовжує роботу щодо поповнення втрат. За наявною інформацією, представники приватних військових кампаній здійснюють вербування увʼязнених у виправних закладах міста ульяновська. Більшість осіб зазначеної категорії, які погоджуються воювати на території Україні, є засудженими за вбивства, зґвалтування та збут наркотичних засобів.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження району зосередження озброєння та військової техніки, складів боєприпасів ворога 25 жовтня поточного року в районі населеного пункту Берислав Херсонської області. Втрати особового складу уточнюються.

До міської лікарні населеного пункту Голубівка Луганської області, протягом 24-25 жовтня, було доставлено близько 100 поранених військовослужбовців противника. Для надання допомоги, з Луганська та Кадіївки, прибуло декілька хірургічних бригад.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 5 ударів. Підтверджено ураження району зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 3 опорних пунктів та зенітного ракетного комплексу. За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони збили ворожий гелікоптер Ка-52, ракету Х-59 та 17 ударних БпЛА ворога.

Воїни ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 3 склади з боєприпасами та 6 інших важливих військових об’єктів противника.

 

 

 
 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024