стрічка

Телеграм-деза на Волині та Рівненщині за 19-21 вересня

22 Вересня 2022, 22:57
Телеграм-деза на Волині та Рівненщині за 19-21 вересня ФАКТЧЕК 2200
Телеграм-деза на Волині та Рівненщині за 19-21 вересня

Упродовж 19-21 вересня «Брехунець» відслідковував повідомлення в інфопросторі Волині та Рівненщини від більше ніж 40 телеграм-каналів.

Звісно ж, основною темою є війна українців з російськими окупантами. Під час моніторингу на цьому тижні у чатах волинських і рівненських телеграм-каналів ми відслідкували панічні повідомлення, пропагандистські висловлювання від картопляного діда, маніпулятивні і часто нереалістичні меседжі, що стосуються подій на фронті.   

лукашенко і його вусаті фантазії

лукашенко цього тижня відзначився оприлюдненням чергової вигадки, що стосується України. Він заявив, що на території нашої держави створюються начебто якісь  батальйони для повалення не тільки влади, а й для приєднання білорусі до НАТО!

«В Україні вже створюються якісь чи то полки, чи то батальйони для повалення не тільки влади. Але для того, щоб перевернути, відірвати білорусь і приєднати до блоку НАТО. Знову хочуть нову Україну тут у білорусії створити. Це неприпустимо», – нафантазував диктатор.

Це, знову ж таки, чергова нісенітниця від диктатора, адже це суперечить здоровому глузду.  Українські батальйони і полки воюють наразі на фронті, даючи гідну відсіч російським окупантам. Вони відвойовують і захищають територіальну цілісність України.

Ще більша вигадка те, що білорусь планують приєднати до НАТО. Це неможливо навіть теоретично, уже не кажучи про практику. НАТО – це військово-політичний союз 30 держав. І рішення про приєднання нових учасників приймається спільно, шляхом голосування.

«Могилізація» від путіна

Увечері вівторка російські телеграм-сміттярки анонсували звернення путіна до росіян. У волинських і рівненських чатах вирішили зловити хайп і поширювали різноманітні повідомлення, мовляв, «дивіться сенсаційну заяву путіна», «починається новий етап війни», «можливо прямо зараз він оголосить війну».

Проте сенсації не сталося, бо звернення перенесли. А деякі російські пабліки навіть видалили анонси зі своїх сайтів. Штучно нагнавши паніки серед своїх користувачів, телеграм-канали знову ж таки попрацювали над тим, аби збільшити кількість своїх підписників. Лякаючи тим, що путін проголосить війну, хоч вона триває уже сьомий місяць, обіцяючи сенсацію, знову ж таки, заманювали нових читачів і збільшували активність у коментах.

Обіцяне звернення путін все ж виголосив у середу вранці. Сказав те, що передбачалося – оголосив про часткову мобілізацію («могилізацію») у росії, аби начебто захистити росіян на українських територіях і продовжити «спецоперацію».

На слова диктатора уже відреагував секретар РНБО України Олексій Данілов, назвавши план путіна «бермудським трикутником».

«Щодо останніх заяв. План путіна «Бермудський трикутник» – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в’язниця – пвк «вагнер». Далі: український фронт – ліквідація – «Біла лада», – прокоментував Данілов.

«Прямі трансляції з фронту» і військові ІТ

Під час моніторингу ми зафіксували повідомлення від телеграм-каналів, де вони стверджували, що начебто військові ІТ створили телеграм-канал, де завдяки радарам інформують про те, в яку сторону летять ракети, а ще ведуть прямі трансляції з фронту! Звучить фантастично, чи не так? Звісно, що перейшовши за посиланням ми натрапимо на інший телеграм канал, а повідомлення створили для його «розкрутки». Через деякий час такі фантастичні повідомлення зникають з телеграм-чатів, проте скріни не горять.

Тесла Х і 7000 гривень за підписку

Ми зафіксували і чергове заманювання підписників автомобілем «Тесла Х» і грошовою винагородою. Цього разу обіцяють 7 тисяч гривень за підписку на канал і електрокар на додачу.  Мовляв, зробіть три кроки і станьте щасливцем! Надають і дедлайн – до 20:00 22 вересня. Цікавим є той факт, що результати таких начебто акцій ніколи не публікують, а щасливчиків не оголошують. Можна зробити висновок, що вони фейкові, а ціллю є заманювання нових підписників.

Що ж, ми розповіли про найактуальніші маніпулятивні меседжі, які гуляли  у Telegram упродовж цього тижня. Деякі і з них ви й самі, напевно, бачили. Ми закликаємо вас довіряти лише перевіреній інформації і читати офіційні джерела, тоді у фейкоробів буде менше шансів реалізувати свої плани.

Читайте також: На Волині шахраї поширюють фейковий розіграш від імені мережі «Копійочка»

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024